Mamiya Sekor C 500/5.6 czy warto.

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Michał
-#

Mamiya Sekor C 500/5.6 czy warto.

Post autor: Michał »

Witam (pierwszy raz na Waszym forum), fotografią analogową interesuję się raczej z sentymentu, a dawnym sprzętem posługuję się sporadycznie, to jestem zmuszony do zakupienia obiektywu o ogniskowej min. 400mm niekoniecznie będącym owocem najnowszej myśli technicznej.
Zastanawiam się nad obiektywem Mamiya sekor c 500/5,6 -
- http://www.lightcafe.net/forums/viewtop ... 20&t=10666 - tu znajduje się jego mały test.
Moje pytanie brzmi czy ktoś z szanownych forumowiczów zna ten model, jeśli tak, to prosiłbym o podzielenie się kilkoma sugestiami na jego temat.
Cenna dla mnie byłaby też informacja o innych tele godnych uwagi
w cenie do 2 tyś wykluczając obiektywy lustrzane.
Mam zamiar podpiąć go do canona 40d z adapterem eos oczywiście.
Dziękuję. Michał
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Michał pisze:Mam zamiar podpiąć go do canona 40d z adapterem eos oczywiście.
Michał pisze:Zastanawiam się nad obiektywem Mamiya sekor c 500/5,6 -
Ale to jest obiektyw z centralną migawką i do formatu 6x7. Nie lepiej rozejrzeć się za czymś dedykowanym do małego obrazka?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
cbk
-#
Kontakt:

Post autor: cbk »

J.A. pisze:Nie lepiej rozejrzeć się za czymś dedykowanym do małego obrazka?
myślę podobnie, szkła do średniego mają mniejszą rozdzielczość, bo nadrabiają wielkościa formatu. Szkło od MF na małym obrazki może być niehalo.
God Is A Girl
Michał
-#

Ale zastosowanie obiektywów z ,,większego obrazka do mniejszego,, jest chyba dosyć popularnym rozwiązaniem.
Pomijając kwestię dostępności na rynku obiektywów dużo wygodniejszych zastanawiam się czy rzeczywiście obraz będzie gorszy niż z innych teleobiektywów o ogniskowej 500mm.
Nie mam możliwości porównania go z innymi szkłami ale np. na forum canona bawili się nim i chyba efekty nie są złe:
http://www.canon-board.info/testy-sprze ... ndex2.html
W pierwszym załączonym teście też był podłączony pod mały obrazek.
Nie upieram się gdyż nie dokonałem jeszcze wyboru, chciałbym tylko się zastanowić czy będzie pasował do canon 40D,
a jeśli nie to czy są lepsze w tej cenie.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Canon 40D ma klatkę APS-C czyli 22,2x14,8 mm. Mały obrazek (analogowy i FF w cyfrze) to 24x36 mm. Średni (Mamiya, do której jest ten obiektyw) to 60x70mm. Jest sens stosowania obiektywów ze " średniaka" do małego obrazka (FF), bo wtedy ulegają odcięciu partie wykazujące aberracje: winietowanie, koma, a. chromatyczna i inne. To samo uzyska się używając obiektywów kryjących mały obrazek (FF) do cyfrówek z APS-C - również zostanie wykorzystana środkowa, najlepsza część pola obrazowego. Stosowanie obiektywów od formatu średniego do cyfry APS-c wydaje mi się grubą przesadą. Rację ma także Kol. cbk wspominając o niższej rozdzielczości tych obiektywów (no, są wyjątki i to całkiem sporo) rekompensowanej formatem negatywu. Nie wspomnę już o gabarytach i masie z jakimi przychodzi się zmierzyć amatorom takich obiektywów podpiętych do małego aparatu.
Jest całe mnóstwo dobrych i bardzo dobrych pięćsetek od małego obrazka, które dadzą wcale nie gorszy obraz, a będą lżejsze i poręczniejsze. Trzeba również pamiętać, że obiektywy o takiej ogniskowej nie są obarczone takimi aberracjami jak krótkie i nie ma potrzeby wykorzystywania jedynie 8% ich pola obrazowego.

[ Dodano: Nie 13 Wrz, 2015 ]
W przypadku obiektywów Pentacon trzeba pamiętać jeszcze o jednym: z takimi ogniskowymi to są zazwyczaj obiektywy "uniwersalne". Oznacza to, że przeznaczone są do formatu średniego i małoobrazkowego za pośrednictwem reduktora. Kiedyś używałem okazjonalnie Orestegora 5,6/500 z Exaktą ale nie pamiętam już czy to była wersja tylko małoobrazkowa, czy uniwersalna. Lufa jednak była potężna i nie dało się tym fotografować bez statywu.
Lux mea lex
Awatar użytkownika
cbk
-#
Kontakt:

Amen
God Is A Girl
Michał
-#

Dziękuję za zainteresowanie, wracając do początku: potrzebuję obiektywu o długiej ogniskowej do fotografowania ptactwa.
Zdjęcia z nasiadki, statyw obowiązkowy (waga ponad 2 kg nie stanowi problemu).
Zależy mi na dobrej rozdzielczości stąd pomysł z Mamiyą.
Wydawało mi się żę Pentacon 5,6/500 nie jest najlepszy, więc nie brałem go pod uwagę. Jeśli jest inaczej to bardzo prosiłbym o opinię na jego temat.
Jeżeli zaś są obiektywy o podobnej jakości lub jeszcze lepszej to byłbym wdzięczny za podanie kilku modeli współgrających z moim aparatem.
Dziękuję. Michał.
Awatar użytkownika
cbk
-#
Kontakt:

God Is A Girl
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

Michale, do fotografii ptactwa i pod taką matrycę, trzeba by sięgnąć po obiektyw z AF'em i najlepiej ultradźwiękowym, żeby ptactwa nie płoszyć. wiem, wiem .. pieniądze, ale ten rodzaj fotografii chyba wymaga szybkiego i precyzyjnego ostrzenia, a przy ogniskowej x1,5 i manualnym ostrzeniu, to wcale nie będzie takie łatwe. wg. mnie nim skarzesz się na cierpienie, pomyśl o czymś dedykowanym do canona, lub o jakimś sensownym zamienniku (tamron lub sigma)
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

cbk pisze:moze radzieckie dzieło optyczne?
Michał pisze:wykluczając obiektywy lustrzane.
nord pisze:wiem, wiem .. pieniądze
Sport i ptaki nie wybaczają braku pieniędzy.
nord pisze:pomyśl o czymś dedykowanym do canona, lub o jakimś sensownym zamienniku (tamron lub sigma)
Koniec tematu.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ODPOWIEDZ