Witam.
Czytam w necie opinie na temat tego Rodagona i prawdę mówiąc nie wiem co sądzić.
Obecnie mam Rodagona 80/4 który daje mi maksymalny obraz 67x85 cm z klatki 6x7. Niby jest to już słusznej wielkości powiększenie, ale zastanawiam się czy założenie do mojego powiększalnika Rodagona WA nie pozwoliłoby przekroczyć granicę metra dla dłuższego boku.
No i tu jest clue całej sprawy. Czy z De Vere 504 ma to sens? Czy powiększany obraz nie wejdzie mi na kolumnę powiększalnika?
Co byście wybrali? 60/4 Wa i walkę z dużą kopią, czy lepiej Rodagon APO i poprzestać na maksymalnym wymiarze odbitki jaki można osiągnąć teraz licząc, że jej ostrość będzie odczuwalnie lepsza niż w przypadku stosowania zwykłego Rodagona?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
pozdrawiam
JW
Rodagon 60/4 WA + De Vere 504 --- Czy to zadziała?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Rodagon 60/4 WA + De Vere 504 --- Czy to zadziała?
jerzywierzbicki.com
mój powiększalnik jest na krótkim stole, wiec rzuty na podłogę czy odwracanie na ściane w zasadzie nie jest możliwe. Powiększalnik konstrukcyjnie nie jest przystosowany do takich manewrów. Istniała wersja z długi stołem i wówczas" hulaj dusza piekła nie ma" można sobie bilbordy robić
jerzywierzbicki.com
Na zdrowie. W takiej czy innej wersji w pełni mogę polecić ten sprzęt :)ostrygad pisze:...to mi ciekawostkę sprzedałeś (zwłaszcza cenną , bo przymierzałem się do tego modelu - a może jeszcze się przymierzam ?). Teraz jednak pomijając oczywistą i widoczną gołym okiem różnicę między "bench" a "free stand", wiem o tym znaczącym szczególe więcej.
jerzywierzbicki.com
Niestety tylko free stand.. problem dużych powiększeń znika. Ruchomy stół daje radość, a wielkość blatu powala. Bench nadaje się do małych printów.
Co do szkła to nie powiem nic odkrywczego, ale obawiam się że nic z tego..za krótka kolumna i konstrukcja głowicy mogą zniweczyć plan. Zanim kupisz pożycz jakieś 60mm i zobacz.
Co do szkła to nie powiem nic odkrywczego, ale obawiam się że nic z tego..za krótka kolumna i konstrukcja głowicy mogą zniweczyć plan. Zanim kupisz pożycz jakieś 60mm i zobacz.
Tak wlasnie. Porzucilem juz pomysl 60/4. A czy przerobka mojego na ruchomy stol wchodzi w gre?m6nj pisze:Niestety tylko free stand.. problem dużych powiększeń znika. Ruchomy stół daje radość, a wielkość blatu powala. Bench nadaje się do małych printów.
jerzywierzbicki.com
Niestety... free ma inną kolumnę. Ale sama głowica i mocowanie jej są identyczne.
Potrzebujesz więc free stand bez głowicy. Zupełnie nie opłacalna sprawa, ale jeśli jakimś cudem kupisz free standa bez głowicy to będzie to bardzo prosta modyfikacja:)
Jak będziesz kiedyś w lbn to możesz wpaść do mnie to zobaczysz sobie wszystko.
Potrzebujesz więc free stand bez głowicy. Zupełnie nie opłacalna sprawa, ale jeśli jakimś cudem kupisz free standa bez głowicy to będzie to bardzo prosta modyfikacja:)
Jak będziesz kiedyś w lbn to możesz wpaść do mnie to zobaczysz sobie wszystko.