Rodagon 60/4 WA + De Vere 504 --- Czy to zadziała?

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Jerzy23
-#

Rodagon 60/4 WA + De Vere 504 --- Czy to zadziała?

Post autor: Jerzy23 »

Witam.

Czytam w necie opinie na temat tego Rodagona i prawdę mówiąc nie wiem co sądzić.

Obecnie mam Rodagona 80/4 który daje mi maksymalny obraz 67x85 cm z klatki 6x7. Niby jest to już słusznej wielkości powiększenie, ale zastanawiam się czy założenie do mojego powiększalnika Rodagona WA nie pozwoliłoby przekroczyć granicę metra dla dłuższego boku.

No i tu jest clue całej sprawy. Czy z De Vere 504 ma to sens? Czy powiększany obraz nie wejdzie mi na kolumnę powiększalnika?

Co byście wybrali? 60/4 Wa i walkę z dużą kopią, czy lepiej Rodagon APO i poprzestać na maksymalnym wymiarze odbitki jaki można osiągnąć teraz licząc, że jej ostrość będzie odczuwalnie lepsza niż w przypadku stosowania zwykłego Rodagona?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

pozdrawiam

JW
jerzywierzbicki.com
ostrygad
-#
Kontakt:

Post autor: ostrygad »

...wybrałbym APO i rzut na ścianę / podłogę :)
Jerzy23
-#

mój powiększalnik jest na krótkim stole, wiec rzuty na podłogę czy odwracanie na ściane w zasadzie nie jest możliwe. Powiększalnik konstrukcyjnie nie jest przystosowany do takich manewrów. Istniała wersja z długi stołem i wówczas" hulaj dusza piekła nie ma" można sobie bilbordy robić
jerzywierzbicki.com
ostrygad
-#
Kontakt:

Post autor: ostrygad »

...to mi ciekawostkę sprzedałeś (zwłaszcza cenną , bo przymierzałem się do tego modelu - a może jeszcze się przymierzam ?). Teraz jednak pomijając oczywistą i widoczną gołym okiem różnicę między "bench" a "free stand", wiem o tym znaczącym szczególe więcej.
Jerzy23
-#

ostrygad pisze:...to mi ciekawostkę sprzedałeś (zwłaszcza cenną , bo przymierzałem się do tego modelu - a może jeszcze się przymierzam ?). Teraz jednak pomijając oczywistą i widoczną gołym okiem różnicę między "bench" a "free stand", wiem o tym znaczącym szczególe więcej.
Na zdrowie. W takiej czy innej wersji w pełni mogę polecić ten sprzęt :)
jerzywierzbicki.com
m6nj
-#

Post autor: m6nj »

Niestety tylko free stand.. problem dużych powiększeń znika. Ruchomy stół daje radość, a wielkość blatu powala. Bench nadaje się do małych printów.

Co do szkła to nie powiem nic odkrywczego, ale obawiam się że nic z tego..za krótka kolumna i konstrukcja głowicy mogą zniweczyć plan. Zanim kupisz pożycz jakieś 60mm i zobacz.
Jerzy23
-#

m6nj pisze:Niestety tylko free stand.. problem dużych powiększeń znika. Ruchomy stół daje radość, a wielkość blatu powala. Bench nadaje się do małych printów.

Co do szkła to nie powiem nic odkrywczego, ale obawiam się że nic z tego..za krótka kolumna i konstrukcja głowicy mogą zniweczyć plan. Zanim kupisz pożycz jakieś 60mm i zobacz.
Tak wlasnie. Porzucilem juz pomysl 60/4. A czy przerobka mojego na ruchomy stol wchodzi w gre?
jerzywierzbicki.com
m6nj
-#

Post autor: m6nj »

Niestety... free ma inną kolumnę. Ale sama głowica i mocowanie jej są identyczne.
Potrzebujesz więc free stand bez głowicy. Zupełnie nie opłacalna sprawa, ale jeśli jakimś cudem kupisz free standa bez głowicy to będzie to bardzo prosta modyfikacja:)

Jak będziesz kiedyś w lbn to możesz wpaść do mnie to zobaczysz sobie wszystko.
Jerzy23
-#

narazie nie ma cisnienia. Jak nadarzy sie okazja kupic free standa to bede sie zastanawial, a odwiedzic Cie w Lublinie to nieomieszkam.

jeszcze raz dziekuje za rady :)
jerzywierzbicki.com
ODPOWIEDZ