Po probach ze swiatlomierzem leningrad tak sie zastanawiam czy nie lepiej/pewniej/prosciej do pomiaru czasu uzyc poprostu aparatu cyfrowego? ostatnio robilem zdjecie lumia, odczytywalem z exifu czas/przyslone i sobie przeliczalem.
Czy wypisuje tutaj jakas herezje i zaraz ktos rzuci kamieniem?;)
pomiar swiatla aparatem cyfrowym
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Jest sporo aplikacji na telefon, które udają światłomierz, na dodatek robią to całkiem rozsądnie.
Cyfrówki mogą kłamać bo ISO 200 na matrycy to czasem 160, czasem 180, a bywa że i 220..
Trzeba by swoją najpierw 'skalibrować' z jakimś światłomierzem i pamiętać które ISO o ile są oszukane.
Jest jeszcze trzecia ścieżka wiedzy...
...filmy czarno białe mają tak duży zapas, że pomyłka o 1EV jest dla nich w dużej części przypadków pomijalna, więc można pstrykać z dużą swobodą...
Cyfrówki mogą kłamać bo ISO 200 na matrycy to czasem 160, czasem 180, a bywa że i 220..
Trzeba by swoją najpierw 'skalibrować' z jakimś światłomierzem i pamiętać które ISO o ile są oszukane.
Jest jeszcze trzecia ścieżka wiedzy...
...filmy czarno białe mają tak duży zapas, że pomyłka o 1EV jest dla nich w dużej części przypadków pomijalna, więc można pstrykać z dużą swobodą...
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Pomiar światła cyfrówką nie zawsze wychodzi. Zwykle używam światłomierza, kiedy padły baterie użyłem cyfrówki do pomiaru. Od razu czułem, że chyba mnie coś kłamie, ale zawierzyłem w efekcie czego mam o działkę niedoświetlone ekspozycje.
Decyzja jest taka, że jednak wolę używać światłomierza :)
Decyzja jest taka, że jednak wolę używać światłomierza :)
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...