Po probach ze swiatlomierzem leningrad tak sie zastanawiam czy nie lepiej/pewniej/prosciej do pomiaru czasu uzyc poprostu aparatu cyfrowego? ostatnio robilem zdjecie lumia, odczytywalem z exifu czas/przyslone i sobie przeliczalem.
Czy wypisuje tutaj jakas herezje i zaraz ktos rzuci kamieniem?;)
pomiar swiatla aparatem cyfrowym
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Jest sporo aplikacji na telefon, które udają światłomierz, na dodatek robią to całkiem rozsądnie.
Cyfrówki mogą kłamać bo ISO 200 na matrycy to czasem 160, czasem 180, a bywa że i 220..
Trzeba by swoją najpierw 'skalibrować' z jakimś światłomierzem i pamiętać które ISO o ile są oszukane.
Jest jeszcze trzecia ścieżka wiedzy...
...filmy czarno białe mają tak duży zapas, że pomyłka o 1EV jest dla nich w dużej części przypadków pomijalna, więc można pstrykać z dużą swobodą...
Cyfrówki mogą kłamać bo ISO 200 na matrycy to czasem 160, czasem 180, a bywa że i 220..
Trzeba by swoją najpierw 'skalibrować' z jakimś światłomierzem i pamiętać które ISO o ile są oszukane.
Jest jeszcze trzecia ścieżka wiedzy...
...filmy czarno białe mają tak duży zapas, że pomyłka o 1EV jest dla nich w dużej części przypadków pomijalna, więc można pstrykać z dużą swobodą...
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Pomiar światła cyfrówką nie zawsze wychodzi. Zwykle używam światłomierza, kiedy padły baterie użyłem cyfrówki do pomiaru. Od razu czułem, że chyba mnie coś kłamie, ale zawierzyłem w efekcie czego mam o działkę niedoświetlone ekspozycje.
Decyzja jest taka, że jednak wolę używać światłomierza :)
Decyzja jest taka, że jednak wolę używać światłomierza :)
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...