utrwalasz i potem normalnie płuczeszbawy2 pisze:czyli po prostu wsadzić do koreksa i jeszcze raz przeprowadzić proces utrwalania - po prostu, czy jeszcze jakieś kroki są potrzebne np. wypłukanie starego utrwalacza itp.?
Przeterminowany Rodinal
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
-
- -#
Wiesz, to wypłukanie starego utrwalacza powinno było nastąpić w poprzednim procesie.bawy2 pisze:czyli po prostu wsadzić do koreksa i jeszcze raz przeprowadzić proces utrwalania - po prostu, czy jeszcze jakieś kroki są potrzebne np. wypłukanie starego utrwalacza itp.?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
no dobra, wyciągnąłem butelke r 09 agfoskiego, który kiedys nadobyłem chyba przez allegro (chyba) od naszego forumowego admina Michała ( przynajmniej tak mi sie wydaje ), ale nigdzie nie znalazłem tam daty przydatności, a pamiętam że kiedys czytałem o tym że R 09 się nie starzeje, więc jak to jest bo już zgłupiałem?
Tak z własnych doświadczeń....między innymi jestem fotografem w muzeum, robiąc porządki w schowku pod skosem dachowym znaleźliśmy kilka lat temu, w szklanej butelce czarniutki Rodinal z datą 193....któryś. Żal było otwierać bo to prawie eksponat ale ciekawość wygrała. Działał bez zarzutu!
Aktualnie wykaszam stare zapasy czarnego z kryształami Orwo R09 z 1986r ;) A tamten chyba tak wyglądał:
Aktualnie wykaszam stare zapasy czarnego z kryształami Orwo R09 z 1986r ;) A tamten chyba tak wyglądał:
- technik219
- -#
To jest tak, jak się nie czyta forum 
Już lata temu było o tym, żeby Rodinalu nie trzymać w lodówce bo się wytrąca "żwirek". No, ale jak już się stało, to nie odcedzaj go, zostaw to na dnie butelki. Przed wywołaniem zasadniczym sprawdź na ćwiczebnym filmie czy nie działa słabiej. Niby powinien dalej działać, ale mus sprawdzić.

Już lata temu było o tym, żeby Rodinalu nie trzymać w lodówce bo się wytrąca "żwirek". No, ale jak już się stało, to nie odcedzaj go, zostaw to na dnie butelki. Przed wywołaniem zasadniczym sprawdź na ćwiczebnym filmie czy nie działa słabiej. Niby powinien dalej działać, ale mus sprawdzić.
Lux mea lex
J.A. masz rację rodinal nie r09
niestety daty produkcji na nim nie znajduję, szacuje że ma coś koło 6 lat nie więcej, bo wtedy zacząłem zabawę z fotografią. niestety etykieta wielokartkowa od poczatku była lipna i nie dała sie rozkleić, może w środku są jakieś przydatne informacje, ale ja ich juz nie odczytam
sam rodinal nie uzywany od bardzo dawna, butelka wypełniona szklanymi kulkami i gazem do zapalniczek zgazowane, ale juz bez gazu bo ostatnio walczyłem żeby odkręcić zakrętkę. kolor, myslałem że krwisto czerwony ale to jakiś wytrącony osad na zakrętce, nabrałęm do strzykawki, przypomina raczej czerwone wino, może nieco w pomarańcz wpada
btw mirasol to ma date ważności?
niestety daty produkcji na nim nie znajduję, szacuje że ma coś koło 6 lat nie więcej, bo wtedy zacząłem zabawę z fotografią. niestety etykieta wielokartkowa od poczatku była lipna i nie dała sie rozkleić, może w środku są jakieś przydatne informacje, ale ja ich juz nie odczytam
sam rodinal nie uzywany od bardzo dawna, butelka wypełniona szklanymi kulkami i gazem do zapalniczek zgazowane, ale juz bez gazu bo ostatnio walczyłem żeby odkręcić zakrętkę. kolor, myslałem że krwisto czerwony ale to jakiś wytrącony osad na zakrętce, nabrałęm do strzykawki, przypomina raczej czerwone wino, może nieco w pomarańcz wpada
btw mirasol to ma date ważności?
10 min temu zepsułam kliszę takimże R09Malfas pisze:sam rodinal nie uzywany od bardzo dawna, butelka wypełniona szklanymi kulkami i gazem do zapalniczek zgazowane, ale juz bez gazu bo ostatnio walczyłem żeby odkręcić zakrętkę. kolor, myslałem że krwisto czerwony ale to jakiś wytrącony osad na zakrętce, nabrałęm do strzykawki, przypomina raczej czerwone wino, może nieco w pomarańcz wpada

rzadki, prawie przezroczysty - i nie , nie prześwietlony.
Stara chemia wylądowała w kiblu, żeby więcej nie chcieć eksperymentować :>