przechowywanie chemii - pytanie poczatkujacego

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

ja, jako że obiektywy kupiłem (dostałem) luzem, bez oryginalnych słoiczków, zainwestowałem w dwa pojemniki na mocz i w nich trzymam. także tego.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Ja wolę kartoniki.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Jasiek Matacz
-#

Post autor: Jasiek Matacz »

Ok, to pozamiatane, bo w okresie grzewczym suchszego miejsca nie znajdę, a w pokoju mam taką wilgoć że coś strasznego- zawsze przy oknach na parapecie się wilgoć zbiera i mam całe kałuże...
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Jasiek Matacz, Ty się zastanów nad tą temperaturą którą tak lubisz. Nabawicie się z rodziną pskudnych choróbsk w chłodzie i wilgoci.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

J.A. pisze:Ja wolę kartoniki.
ale kartoniki nie chronią przez wilgocią.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Jasiek Matacz
-#

J.A. pisze:Jasiek Matacz, Ty się zastanów nad tą temperaturą którą tak lubisz. Nabawicie się z rodziną pskudnych choróbsk w chłodzie i wilgoci.
Wiem, problem taki że tylko w takiej umiem zasnąć, w wyższej amm problemy ze snem(stąd żart o hibernacji) -_-
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

całe lato nie śpicie czy mieszkacie w jaskini jakiejś? ;-)
Ja też lubię na zimno ale bez przesady, 17 stopni w sypialni wystarczy
Jasiek Matacz
-#

szczerze mówiąc jak są te letnie gorące noce to naprawdę mam duże problemy z zaśnięciem... -_-
Awatar użytkownika
Linhof
-#

Post autor: Linhof »

J.A. pisze:
Jasiek Matacz pisze:ciemne, cóż chcieć więcej?
Grzyby lubią ciemne, nie lubią jasnego. Ale jak jest sucho, to wystarczy. Grzybki lubią chłodno, wilgotno i ciemno. Masz dwa dobre warunki, ciepło i sucho, to wystarczy.
Grzyby lubią wilgoć ciepło i ciemność. 20st to idealna temperatura żeby je przyspieszyć. Jak musisz trzymać w ciemni to w torebce z osuszaczem. W żadnym przypadku w etui skórzanym. Tahari grzyby wola powłoki antyrefleksyjne. Zauważ że w starych obiektywach bez powłok nigdy nie masz grzybów. Grzyby najbardziej nie lubią ultrafioletu i temperatury powyżej 50st, którą z kolei zabójczą jest dla klejów i powoduje rozwarstwienie soczewek. Wniosek szkło jak najczęściej w plener.
Technikardan + mała szklarnia
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Linhof pisze:Grzyby lubią wilgoć ciepło
Ciepło. Tylko co to znaczy? Bo o ile w 25°C dla człowieka jest ciepło, to dla większości grzybów, jest ZA ciepło. Widziałeś grzyb na ścianach mieszkań o stałej temperaturze 20°C i w górę?, a w suchych piwnicach w blokach z centralnym ogrzewaniem 10-15°C? Czy może jednak w wilgotnych i chłodnych dla ludzi. Ciepło dla Borowika to 10°C. Dla pleśni wszelkiej maści także.
Podstawą dla wzrostu wszelkich grzybów jest wilgoć. A w temperaturze powyżej 20°C o nią znacznie trudniej niż w 10°C.
Linhof pisze:20st to idealna temperatura żeby je przyspieszyć.
Tylko trzeba je podlewać.
Jasiek Matacz
-#

Ja właśnie nam piwnice z instalacją centralnego ogrzewania i średnia temperatura kolo 20c ale mega sucha. A dom na górze 16-18C i jednak trochę ale na pewno bardziej wilgotno...
Ostatnio zmieniony 06 gru 2014, 00:08 przez Jasiek Matacz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

Linhof pisze:Tahari grzyby wola powłoki antyrefleksyjne. Zauważ że w starych obiektywach bez powłok nigdy nie masz grzybów.
Powłoki jak najbardziej, ale w starych obiektywach też są grzyby i one właśnie klej do z między soczewek wyżerają..
Awatar użytkownika
Linhof
-#

J.A. pisze:Ciepło. Tylko co to znaczy? Bo o ile w 25°C dla człowieka jest ciepło, to dla większości grzybów, jest ZA ciepło
Kompletna bzdura Kolego. Ciepło dla grzyba to jest wszystko poniżej 50st. To o czym piszesz dotyczy braku wilgoci przy wyższej temperaturze i dużym przewiewie. Zrób wilgoć, ciepło i ciemność i wyrośnie las z grzybni.

[ Dodano: Pią 05 Gru, 2014 ]
taharii pisze: Linhof napisał/a:
Tahari grzyby wola powłoki antyrefleksyjne. Zauważ że w starych obiektywach bez powłok nigdy nie masz grzybów.

Powłoki jak najbardziej, ale w starych obiektywach też są grzyby i one właśnie klej do z między soczewek wyżerają..
Chyba, że piersze, balsamy, to zgoda, ale najczęściej rozwarstwienia powstają na skutek zmiennych temperatur i brudu.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Linhof pisze:Kompletna bzdura Kolego. Ciepło dla grzyba to jest wszystko poniżej 50st. To o czym piszesz dotyczy braku wilgoci przy wyższej temperaturze i dużym przewiewie. Zrób wilgoć, ciepło i ciemność i wyrośnie las z grzybni.
Oczywiście.
Poczytaj sobie czym jest czynnik ograniczający. W przypadku grzybów jest nim właśnie wilgotność.
O ile w 5°C grzyby będą rosły, o ile w 35° będą rosły, o ile w pomieszczeniu całkowicie ciemnym będą rosły lub na zwykłej ścianie w pokoju oświetlonym światłem słonecznym też będą rosły.
O tyle poniżej bodaj 50% wilgotności nie będą rosły. W żadnym suchym pomieszczeniu nie ma grzybów, mimo że tam jest ciepło i ciemno.
Za to w chłodnych oświetlonych są, bo jest wilgotno.
A fizyka tłumaczy dla czego w ciepłym trudniej o wilgotność. Magiczne słowo parowanie.
Awatar użytkownika
Linhof
-#

Zdaje się, że empiryzm cenisz wyżej niż słowa, zwłaszcza pisane. Zajrzyj do własnej lodówki. 100% wilgotnośći, ciemno i 4st C. Widzisz tam kolonię grzybów? Punkt dwa. Jeśli tak, to człowiek i inne zwierzęta nigdy nie mają grzybic (36 i 38 st odpowiednio).
ODPOWIEDZ