przechowywanie chemii - pytanie poczatkujacego
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
ja, jako że obiektywy kupiłem (dostałem) luzem, bez oryginalnych słoiczków, zainwestowałem w dwa pojemniki na mocz i w nich trzymam. także tego.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
-
- -#
ale kartoniki nie chronią przez wilgocią.J.A. pisze:Ja wolę kartoniki.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
-
- -#
-
- -#
Grzyby lubią wilgoć ciepło i ciemność. 20st to idealna temperatura żeby je przyspieszyć. Jak musisz trzymać w ciemni to w torebce z osuszaczem. W żadnym przypadku w etui skórzanym. Tahari grzyby wola powłoki antyrefleksyjne. Zauważ że w starych obiektywach bez powłok nigdy nie masz grzybów. Grzyby najbardziej nie lubią ultrafioletu i temperatury powyżej 50st, którą z kolei zabójczą jest dla klejów i powoduje rozwarstwienie soczewek. Wniosek szkło jak najczęściej w plener.J.A. pisze:Grzyby lubią ciemne, nie lubią jasnego. Ale jak jest sucho, to wystarczy. Grzybki lubią chłodno, wilgotno i ciemno. Masz dwa dobre warunki, ciepło i sucho, to wystarczy.Jasiek Matacz pisze:ciemne, cóż chcieć więcej?
Technikardan + mała szklarnia
Ciepło. Tylko co to znaczy? Bo o ile w 25°C dla człowieka jest ciepło, to dla większości grzybów, jest ZA ciepło. Widziałeś grzyb na ścianach mieszkań o stałej temperaturze 20°C i w górę?, a w suchych piwnicach w blokach z centralnym ogrzewaniem 10-15°C? Czy może jednak w wilgotnych i chłodnych dla ludzi. Ciepło dla Borowika to 10°C. Dla pleśni wszelkiej maści także.Linhof pisze:Grzyby lubią wilgoć ciepło
Podstawą dla wzrostu wszelkich grzybów jest wilgoć. A w temperaturze powyżej 20°C o nią znacznie trudniej niż w 10°C.
Tylko trzeba je podlewać.Linhof pisze:20st to idealna temperatura żeby je przyspieszyć.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
- -#
Ja właśnie nam piwnice z instalacją centralnego ogrzewania i średnia temperatura kolo 20c ale mega sucha. A dom na górze 16-18C i jednak trochę ale na pewno bardziej wilgotno...
Ostatnio zmieniony 06 gru 2014, 00:08 przez Jasiek Matacz, łącznie zmieniany 1 raz.
Kompletna bzdura Kolego. Ciepło dla grzyba to jest wszystko poniżej 50st. To o czym piszesz dotyczy braku wilgoci przy wyższej temperaturze i dużym przewiewie. Zrób wilgoć, ciepło i ciemność i wyrośnie las z grzybni.J.A. pisze:Ciepło. Tylko co to znaczy? Bo o ile w 25°C dla człowieka jest ciepło, to dla większości grzybów, jest ZA ciepło
[ Dodano: Pią 05 Gru, 2014 ]
Chyba, że piersze, balsamy, to zgoda, ale najczęściej rozwarstwienia powstają na skutek zmiennych temperatur i brudu.taharii pisze: Linhof napisał/a:
Tahari grzyby wola powłoki antyrefleksyjne. Zauważ że w starych obiektywach bez powłok nigdy nie masz grzybów.
Powłoki jak najbardziej, ale w starych obiektywach też są grzyby i one właśnie klej do z między soczewek wyżerają..
Technikardan + mała szklarnia
Oczywiście.Linhof pisze:Kompletna bzdura Kolego. Ciepło dla grzyba to jest wszystko poniżej 50st. To o czym piszesz dotyczy braku wilgoci przy wyższej temperaturze i dużym przewiewie. Zrób wilgoć, ciepło i ciemność i wyrośnie las z grzybni.
Poczytaj sobie czym jest czynnik ograniczający. W przypadku grzybów jest nim właśnie wilgotność.
O ile w 5°C grzyby będą rosły, o ile w 35° będą rosły, o ile w pomieszczeniu całkowicie ciemnym będą rosły lub na zwykłej ścianie w pokoju oświetlonym światłem słonecznym też będą rosły.
O tyle poniżej bodaj 50% wilgotności nie będą rosły. W żadnym suchym pomieszczeniu nie ma grzybów, mimo że tam jest ciepło i ciemno.
Za to w chłodnych oświetlonych są, bo jest wilgotno.
A fizyka tłumaczy dla czego w ciepłym trudniej o wilgotność. Magiczne słowo parowanie.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150