Sonnar 180/2.8 luzy w korpusie

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
sokol07
-#
Kontakt:

Post autor: sokol07 »

Pamiętaj, żeby nie blokować w żaden sposób tej części nad pierwszym żebrowanym pierścieniem (gdzie znajduje się gwint). Jeśli uniemożliwisz jej unoszenie się, nie obrócisz pierścienia.
A sam pierścień nawet u mnie po kilkukrotnym już odkręcaniu potrafi stawić konkretny opór.
W końcu to solidna konstrukcja... ;-)
Awatar użytkownika
powalos
-#

Post autor: powalos »

Spróbuj włożyć całość na kilka godzin (2-3) do zamrażalnika. Po wyjęciu powinno się dać stosunkowo łatwo rozkręcić. :-) Pzdr.
Fan Pentax'a.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

sokol07 pisze: Musisz odkręcić wkręt, zaznaczony na zdjęciu (http://www.systemszkolenia.pl/uploads/s ... ar_001.jpg) i następnie kręcić pierścieniem, z którego go wykręciłeś, w prawo, patrząc od strony mocowania obiektywu.
Jednak w lewo. Trzymając obiektyw w lewej ręce, prawą ręką (jeśli jesteś praworęczny, oczywiście) obracasz pierścień w lewo. Pod tym pierścieniem jest normalny gwint drobnozwojowy, więc nie ma innej możliwości. Przecież redukcję, którą chcesz zdjęć traktuje się w tym przypadku jak mocowanie w aparacie.
Lux mea lex
Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

sokol07 pisze:Pamiętaj, żeby nie blokować w żaden sposób tej części nad pierwszym żebrowanym pierścieniem (gdzie znajduje się gwint). Jeśli uniemożliwisz jej unoszenie się, nie obrócisz pierścienia.
Tak, tak. To rozumiem. Redukcja M42 ma wcięcia pasujące do bagnetu na korpusie obiektywu, a pierścień obracając się na drobnym gwincie dociska redukcję do korpusu.
sokol07 pisze:A sam pierścień nawet u mnie po kilkukrotnym już odkręcaniu potrafi stawić konkretny opór.
W końcu to solidna konstrukcja... ;-)
no, a ten mój się nie kręcił od kilkudziesięciu lat

[ Dodano: Nie 05 Paź, 2014 ]
technik219 pisze:
sokol07 pisze: Musisz odkręcić wkręt, zaznaczony na zdjęciu (http://www.systemszkolenia.pl/uploads/s ... ar_001.jpg) i następnie kręcić pierścieniem, z którego go wykręciłeś, w prawo, patrząc od strony mocowania obiektywu.
Jednak w lewo. Trzymając obiektyw w lewej ręce, prawą ręką (jeśli jesteś praworęczny, oczywiście) obracasz pierścień w lewo. Pod tym pierścieniem jest normalny gwint drobnozwojowy, więc nie ma innej możliwości. Przecież redukcję, którą chcesz zdjęć traktuje się w tym przypadku jak mocowanie w aparacie.
Ufff! Zeszło. Ale trzymając obiektyw w lewej ręce odkręcamy pierścieniem w prawo. Gwint jest na redukcji i jest to prawy gwint.
Co do luzu, faktycznie dwa z trzech wkrętów łączących dupkę z częścią bagnetową były niedokręcone. Po dokręceniu konstrukcja jak kamień.
Rozważam zakupieniu redukcji wprost z P-Six na EOS bo to o jeden element mniej. Przy wadze szkła i EOSa jedynki da mi większę sztywność.
Amazon to oferuje ale drogo.
Kto z was ostatnio kupował solidne adaptery EOS-M42 z dandelionem i poleci producenta?
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
maniaq
-#
Kontakt:

Post autor: maniaq »

Podepne sie pod temat :) Czy łatwo dojść do przysłony w sonarze, bo u mnie stoi otwarta na pełna dziurę, co nie jest tak straszne, ale wolałbym mieć sprawną ;)

Co mogło się poddać ?
Dzieki z góry za podpowiedzi.
Awatar użytkownika
sokol07
-#
Kontakt:

Post autor: sokol07 »

Ciężko mi powiedzieć, co mogło się tam "spsuć", bo to naprawdę prosta konstrukcja.
Może jakieś uszkodzenie czy zerwanie tej metalowej linki, przekładającej ruch pierścienia na ruch przysłony?
Do przysłony można dojść bez problemu, "idąc" od tyłu, tzn od mocowania.
Uważaj tylko, żeby nie uszkodzić listków przysłony gdybyś je rozmontowywał.
Ale problem może tkwić gdzieś wcześniej także musisz bardzo uważnie to rozkładać i oglądać części.
Tu jest opis rozkładania, ale po francusku:
http://www.suaudeau.eu/memo/rep/KZJSonnar.html
Gdzieś miałem po angielsku, ale nie mogę teraz znaleźć.
maniaq
-#
Kontakt:

Dzięki za linka do zdjęć, choć ja po FR nie pajmaju ;)

Ale powoli porozkręcam, i tak nie działa to więcej nie nabroję :D Listków nie pozaginam przecież... chyba :D

W weekend będę miał robótki ręczne.

PS. uwielbiam czytać techniczne opisy tłumaczone przez google ;)
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

maniaq pisze:Dzięki za linka do zdjęć, choć ja po FR nie pajmaju ;)
A kogo chcesz pojmać?

Nie panimaju. ;-)
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
maniaq
-#
Kontakt:

niestety utknąłem na samym początku.

Rozkręciłem 6 śrub. Pierwsza osłonka schodzi ładnie, ale ten element z mocowaniem Psixa nie wiem jak powinien zejść, wygląda u mnie, że powinno się go ściągnąć - do siebie bo się rusza. A się rusza i blokuje na tym metalowym kołnierzu ten kołnierz jakby trzymał :/

Ktos sam dostawał się do listków?

[ Dodano: Sob 18 Paź, 2014 ]
Znalazlem opis...

http://forum.mflenses.com/viewtopic.php?t=23409

tylko teraz ogarnac dlaczego staly listki i skrecic :D

Wyglada na to ze za duzo syfu :/

ale moj potrzebowal rozkrecenia przedniej gruby soczewek, jak w tym opisie , od dupki sie nie dalo :/

Jak mi sie uda ogarnac to sie pochwale :D

[ Dodano: Sob 18 Paź, 2014 ]
Ok, wyglada na to ze wszystko dziala, a listki po prostu ze starosci posklejaly sie.

Wyczyszczone i proby montazu, narazie zakonczone niepowodzeniem. Ma ktos jakis patent jak to sprytnie zrobic, bo trzeba pocelowac, zeby bagneciki 2 trafily idealnie w swoje miejsce, gdy wkladamy obiektyw na ! przyslone O_o nosem w dol trzeba celowac, co ogranicza widocznosc masakrycznie :/
Awatar użytkownika
cbk
-#
Kontakt:

Post autor: cbk »

o których bagnecikach mówisz?
God Is A Girl
maniaq
-#
Kontakt:

Moja 180-tka ma dostęp do listków od przodu.

W korpusie są 2 prowadnice, dla mechanizmu ostrości wysuwają i cofają przednia soczewkę. Listki trzymane są na kawałku metalowego na 2 cm pierścienia, który połączony jest z blaszka 2 sprężynkami, blaszka ta trzyma te "bagneciki" czy trzpienie na listkach.

Zaraz porobię zdjęcia, będzie latwiej rozmawiać ;)
Awatar użytkownika
cbk
-#
Kontakt:

weź zrób footy bo wczoraj złożyłem sonnara i jakos nie wiem o czym mówisz :)
-tu można looknąć-
God Is A Girl
maniaq
-#
Kontakt:

Już zrobione. Tylko na stronie czarnobialego kwadratu jest rozebrany po całości, ja nie mogę się dostać od bagnetu tylko od przodu, mam wersje "zebra". cały problem polega na włożeniu poskładanych listków w tym pierścieniu i ze sprężynkami przez przód obiektywu, bo lekki ruch nie tak jak trzeba i się rozsypują listki.
Załączniki
_MG_1539-RES.jpg
_MG_1584RES.jpg
_MG_1603RES.jpg
_MG_1616RES.jpg
Awatar użytkownika
cbk
-#
Kontakt:

Czemu się nie możesz dstać do bagnetu od tyłu?
edycja bo napisałem niezrozumiale i trochę źle, bo własnie spojrzałem na foty zrobionee podczas montazu

żeby zrobić to bezbolesnie musisz zdjąć bagnet, wykręcić prowadnice ostrości (te dwie) i wykręcić całość ze ślimcznicy. Masz wtedy dostęp łatwy do wszystkiego.
Załączniki
tak wygląda po złożeniu
tak wygląda po złożeniu
God Is A Girl
maniaq
-#
Kontakt:

http://www.suaudeau.eu/memo/rep/KZJSonnar.html wzorowalem sie na tym tutku bo taki model mam.
ODPOWIEDZ