podróżnicza torba na małą lustrzankę (Olympus OM2N)

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Basil
-#

Post autor: Basil »

to nie kombinuj tylko weź z jakiegoś sklepu nie-dla-idiotów torbę noname'a i już
ja kupiłem taką torbę do Mamiyi C220,niby torba pod małą lustrzankę albo większą hybrydę,ale mieści mi się aparat,filmy,filtry,wężyk spustowy i kilka mniejszych drobiazgów
zaletą jest to że torba jest mocna i "mięsista",w takim chlebaku jak pukniesz w coś twardego to sprzęt szybciej to odczuje
no i cena też nie była powalająca,niecałe 50zł zapłaciłem
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
Awatar użytkownika
panbulimia
-#

Post autor: panbulimia »

właśnie to będzie chyba najlepsza opcja, mam torbę foto ale jest stara i podniszczona, ścianki zmiękły z biegiem lat :D
Awatar użytkownika
trumil9
-#

Post autor: trumil9 »

moj tip to plecaki serii lowepro flipside. Mam 300. Jest to jeden z niewielu plecakow na rynku, ktore sa trudne do okradzenia przez kogos, kto znajduje sie za nami. Plecak trzeba zdjac aby go otworzyc poniewaz suwak znajduje sie na stronie, ktora przylega do plecow a nie od tylu. To po pierwsze. Po drugie, jest to plecak przystosowany do sprzetu fotograficznego, wiec przez padding skutecznie chroni wszystko co w srodku przed uderzeniami. Po trzecie mozna manipulowac sprzetem na prowizorycznym "stole" jaki tworzy otwarty plecak. Plecak ma dwa pasy, jeden biodrowy a drugi na wysokosci obojczykow. Gdy chcemy wyjac kamere, zmienic obiektyw czy cos tam jeszcze odpinamy wyzszy pas a plecak po przekreceniu do przodu na brzuch otwieramy i bawimy sie sprzetem. Suwak mozna otworzyc i zasunac jedna reka, ma sztywna konstrukcje i plecak nie opada w dol jezeli nie jest zbytnio przeciazony. Do srodka wchodzi: 2 body, jeden moze byc z gripem 4 obiektywy stalki lub duzy zoom i 2 obiektywy, lampa w pokrowcu i akcesoria. Po wszystkich operacjach przekrecamy na pasie biodrowym plecak do tylu i zapinamy gorny pas. Dobrze przylega do plecow. Jedynym minusem jest boczna siatka do noszenia napoi. Przy pochylaniu sie do przodu ciezka butelka potrafi wyskoczyc z "kieszeni". Kosztowal mnie $70 i wszystko dziala przez 3 lata bez zarzutu.
Uwazam, ze do optyki lepsza torba lub plecak przeznaczony do sprzetu fotograficznego, chlebaki i plecaki na ryby proponowalbym uzywac do noszenia granatow, zwlaszcza gdy sa w tak modnym kamuflazu 8-)
pozdrowienia, wojtek
przepraszam, nie mam polskich znakow
http://70fahrenheit.wordpress.com
Awatar użytkownika
panbulimia
-#

Post autor: panbulimia »

Tak tak tylko ja niosę na plecach 60 litrowy plecak z pasem biodrowym, co wtedy? ;D
Awatar użytkownika
Basil
-#

Post autor: Basil »

oj za dużo kombinujesz,wtedy to aparat na szyi bo żadna torba nie będzie wygodna w obsłudze z wielkim bagażem na plecach,ew.torba którą można przytroczyć do głównego plecaka,czyli w sumie każda :)
Obrazek
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
farok
-#

Post autor: farok »

jak wezmiesz torbe ktora wazy kilka kg na ramie, to po dwóch dniach chodzenia twój kregosłup powiadomi Cię że trzeba było kupić plecak :D Brzmi głupio ale sam to przetrwałem i nigdy więcej ciężkiej torby na wędrówce :)

Odnośnie tego zamka z tyłu że zabezpiecza przed kradzieżą - pewnie często tak, ale złodzieje często przecinają powierzchnię toreb nie szukając zamka tak że jednak trzeba być czujnym.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

jako że stary (właściwie stare, bo było ich dwóch) chlebak harcerski nieco się spanachał, nabyłem aktualnie brytyjską torbę na maskę gazową haversack respirator dpm irr. torbę można nosić na pasie (system plce), dół torby troczy się wówczas do uda, żeby nic się nie majtało. torba zrobiona z dość grubego, gumowanego materiału, coś a la cordura. w środku kieszonka i dwie obejmy na filtry, które posiadają od góry paski zabezpieczające rzepem. tu można włożyć obiektywy na przykład. także testowanie uważam, za otwarte.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Fikumiku
-#
Kontakt:

Post autor: Fikumiku »

Możesz wrzucić zdjęcie tego wynalazku? Posiadam plecak Karrimor Sabre 45l i on ma system przypinania kieszeni bocznych PLCE...może by spasiło;)...
Maluje bez farb.

http://niewdana.pl/
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

kupiłem taki: http://allegro.pl/show_item.php?item=4375070330

mocowanie PLCE jest pod tą napą na "plecach".

aha, ciekawy patent, oznaczenie IRR oznacza, że torba nie przepuszcza promieniowania podczerwonego.

PS. nie wiem jak to wygląda w karrimorze, ale oryginalny system PLCE opiera się na tym, że na pasie głównym są szlufki, na torbach, ładownicach itp. pod patkami są plastikowe wsuwki. wsuwki wchodzą w szlufki i dodatkowo się zapina patkę, coś jak tu:

Obrazek
Ostatnio zmieniony 16 lip 2014, 14:31 przez rbit9n, łącznie zmieniany 1 raz.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."

Awatar użytkownika
jac123
-#

hmmm

Post autor: jac123 »

Ale czemu kupiłeś sprzęt militarny? Nie można kupić normalnej torby fotograficznej?
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

bo lubię, a poza tym w torbie fotograficznej ciężko nosić coś innego niż aparat.

homeopatia
-#

Post autor: homeopatia »

W czym Wy aparaty nosicie:P. Ja swój pancernie wręcz trzymam, ale torby nie polecam. Dlaczego? Body plus kilka obiektywów i masz skrzywienie plus ramię przetarte. Osobiście polecam plecaki, które pozwalają na wygodne noszenie i focenie.
Ostatnio zmieniony 18 sie 2014, 12:54 przez homeopatia, łącznie zmieniany 1 raz.
---foto maniaczka---
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

sama torba może być w porządku,. przez jakiś rok, potem zacznie się pruć, ale to nie szkodzi. gorzej z paskami. mnie się już trzy takie paski urwały. dwa na karabińczykach, jeden na tej wstawce neoprenowej. także tego.

Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

rbit9n pisze:...mnie się już trzy takie paski urwały. dwa na karabińczykach, jeden na tej wstawce neoprenowej. także tego.
No to się może zdarzyć nawet w Tamrac pro12. U mnie rozerwało się kółko na pasku i choć klapa nie była zamknięta to sprzęt na szczęście się nie wysypał. Tyle, że to torba, która ma już wiele, wiele lat pracy za sobą.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

mnie się karabińczyki rozpraskały w fomei (pod ciężarem broniki ec-tl ze szklarnią) i w mekko (pod ciężarem dwóch olków ze szklarnią). oba paski nie miały w momencie pęknięcia więcej niż dwa lata.

ODPOWIEDZ