Hasselblad 500c/m a lampy studyjne
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- jacek67wawa
- -#
Hasselblad 500c/m a lampy studyjne
Jest jakaś możliwość zamontowania wyzwalacza radiowego do tytułowego aparatu? Na korpusie 500c/m nie ma sanek. Może istnieje jakieś dodatkowe akcesorium? A jeżeli nie to jak wyzwalać lampy studyjne tym sprzętem?
- jacek67wawa
- -#
- jacek67wawa
- -#
- jacek67wawa
- -#
- jacek67wawa
- -#
nie wiem czy to wada mojego aparatu (bronka etrs), czy może inna kwestia, ale zdarza się , że zarówno na kabelku czy wyzwalaczu, nie uruchamiam lamp. zakładam, że z aparatem jest wszystko ok, bo niektóre lampy odpalają. nie wiem czy przypadkiem nie chodzi o kwestę mocy (?) potrzebnej do wyzwolenia lampy. bronka jest zasilana bateryjką 3V. większość współczesnych lamp potrzebuje minimum 5V. czy tu jest problem? czy bierzesz jacku taka możliwość pod uwagę?
- jacek67wawa
- -#
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia. Wcześniej robiłem RZ67 z wyzwalaczem radiowym i nie było problemów. Z 500c/m jeszcze nie próbowałem. On wcale nie ma baterii. Jak przetestuję dam znać. Ale jak u Ciebie jest różnie, tzn czasem wyzwala czasem nie, to nie wydaje mi się by napięcie miało znaczenie. jakby było za małe nigdy by nie wyzwalały. Może raczej niedokładny styk w gnieździe.
-
- -#
korzystałem z różnych lamp i tutaj dopatruje się różnych wyników. próbowałem przez radiówkę, kabelek z sanek (mam grip z sankami), no i w końcu przez kabelek PC. szczerze mówiąc nie boleję nad tym problemem za bardzo bo bardziej kręci mnie światło zastane, ale robak w brzuchu dziurkę toczyjacek67wawa pisze:Szczerze mówiąc nie mam pojęcia. Wcześniej robiłem RZ67 z wyzwalaczem radiowym i nie było problemów. Z 500c/m jeszcze nie próbowałem. On wcale nie ma baterii. Jak przetestuję dam znać. Ale jak u Ciebie jest różnie, tzn czasem wyzwala czasem nie, to nie wydaje mi się by napięcie miało znaczenie. jakby było za małe nigdy by nie wyzwalały. Może raczej niedokładny styk w gnieździe.

- jacek67wawa
- -#
W moim egzemplarzu jest gniazdo PC na lewym boku korpusu, poniżej etykiety 500c/m. Obiektywy mam raczej stare, Optony 80 i 150. Na nich też jest gniazdo PC obok przełącznika V-X-M.
P.S. no ja też nie boleję strasznie, ale czasem chętnie bym sobie trochę doświetlił lampą, więc dlatego drążę problem ;)
P.S. no ja też nie boleję strasznie, ale czasem chętnie bym sobie trochę doświetlił lampą, więc dlatego drążę problem ;)
-
- -#