Hasselblad 500c/m a lampy studyjne

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
jacek67wawa
-#

Hasselblad 500c/m a lampy studyjne

Post autor: jacek67wawa »

Jest jakaś możliwość zamontowania wyzwalacza radiowego do tytułowego aparatu? Na korpusie 500c/m nie ma sanek. Może istnieje jakieś dodatkowe akcesorium? A jeżeli nie to jak wyzwalać lampy studyjne tym sprzętem?
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

Przez PC możesz wyzwalać. Potrzebujesz kabla PC-Jack (duży albo mały to zależy od lampy) wyzwalasz na czasie X (albo błyskawicą oznaczonym, albo jak nic nie ma takiego to niestety musisz poszukać na którym czasie się synchronizuje).
Awatar użytkownika
jacek67wawa
-#

Ok, dzięki. Kable mam. Rozumiem, że wyzwalacz radiowy wyposażony w dodatkowe gniazdo PC powinien zadziałać podłączony do korpusu kabelkiem, który jest w zestawie z nim?
Awatar użytkownika
taharii
-#

Nie każdy,
duża cześć wyzwalaczy ma gniazdo pc ale wyjściowe, wiec można nim lampę odpalić ale nie da się go użyć do wyzwolenia 'radia', musisz sprawdzić...

YN 602 z tego co pamiętam działały a nowe 603 już nie (mam 603 niestety... ;p)
Awatar użytkownika
jacek67wawa
-#

Ja mam radio Fomei, kupione za jednym zamachem z ich lampami studyjnymi. W nadajniku jest gniazdo i dołączony kabelek, z 10cm ma, więc raczej do podłączania lamp za krótki :D Ale masz rację, muszę po prostu to połączyć i sprawdzić. Jeszcze raz dzięki :)
Awatar użytkownika
taharii
-#

Do lampy jest właśnie...
Wyzwalacz ma sobie dyndać na tym kabelku.
Awatar użytkownika
jacek67wawa
-#

No wyzwalacz dynda na kabelku przy korpusie aparatu, połączenie kabelkiem gniazdo pc w aparacie-gniazdo pc w nadajniku. . Drugiego gniazda w nadajniku już nie ma, więc lampę może wyzwolić tylko radiowo.
Awatar użytkownika
taharii
-#

"W nadajniku jest gniazdo i dołączony kabelek, z 10cm ma, więc raczej do podłączania lamp za krótki"

Do podłączenia lampy tez jest krotki bo i na lampie i na aparacie wywalcz dynda tak samo ;)
Awatar użytkownika
jacek67wawa
-#

Nie no, racja :) Tylko po co montować nadajnik do lampy? Raczej odbiornik tam pasuje :D
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

nie wiem czy to wada mojego aparatu (bronka etrs), czy może inna kwestia, ale zdarza się , że zarówno na kabelku czy wyzwalaczu, nie uruchamiam lamp. zakładam, że z aparatem jest wszystko ok, bo niektóre lampy odpalają. nie wiem czy przypadkiem nie chodzi o kwestę mocy (?) potrzebnej do wyzwolenia lampy. bronka jest zasilana bateryjką 3V. większość współczesnych lamp potrzebuje minimum 5V. czy tu jest problem? czy bierzesz jacku taka możliwość pod uwagę?
Awatar użytkownika
jacek67wawa
-#

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia. Wcześniej robiłem RZ67 z wyzwalaczem radiowym i nie było problemów. Z 500c/m jeszcze nie próbowałem. On wcale nie ma baterii. Jak przetestuję dam znać. Ale jak u Ciebie jest różnie, tzn czasem wyzwala czasem nie, to nie wydaje mi się by napięcie miało znaczenie. jakby było za małe nigdy by nie wyzwalały. Może raczej niedokładny styk w gnieździe.
sejmajnejm
-#

Post autor: sejmajnejm »

w korpusie? chyba raczej trzeba podłączyć do obiektywu. Nowsze obiektywy (CF) powinny synchronizować się na każdym czasie, choć użytkownicy sugerują przeprowadzić testy, czy nie będzie opóźnień w komunikacji - czy efektywnym czasem np nie będzie 1/125.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

jacek67wawa pisze:Szczerze mówiąc nie mam pojęcia. Wcześniej robiłem RZ67 z wyzwalaczem radiowym i nie było problemów. Z 500c/m jeszcze nie próbowałem. On wcale nie ma baterii. Jak przetestuję dam znać. Ale jak u Ciebie jest różnie, tzn czasem wyzwala czasem nie, to nie wydaje mi się by napięcie miało znaczenie. jakby było za małe nigdy by nie wyzwalały. Może raczej niedokładny styk w gnieździe.
korzystałem z różnych lamp i tutaj dopatruje się różnych wyników. próbowałem przez radiówkę, kabelek z sanek (mam grip z sankami), no i w końcu przez kabelek PC. szczerze mówiąc nie boleję nad tym problemem za bardzo bo bardziej kręci mnie światło zastane, ale robak w brzuchu dziurkę toczy ;-)
Awatar użytkownika
jacek67wawa
-#

W moim egzemplarzu jest gniazdo PC na lewym boku korpusu, poniżej etykiety 500c/m. Obiektywy mam raczej stare, Optony 80 i 150. Na nich też jest gniazdo PC obok przełącznika V-X-M.

P.S. no ja też nie boleję strasznie, ale czasem chętnie bym sobie trochę doświetlił lampą, więc dlatego drążę problem ;)
sejmajnejm
-#

Post autor: sejmajnejm »

gniazdo na korpusie służy, z tego co pamiętam, do synchronizacji gdy używasz obiektywów bez migawki, przy reprodukcjach itp. Do odpalania flasha razem z migawką obiektywu służy gniazdo na obiektywie.
ODPOWIEDZ