Jak wygląda negatyw testowy?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Jak wygląda negatyw testowy?
W książce Fototechnika Teichera, w rozdziale o środkach pomocniczych w ustawieniu ostrości na powiększalniku, mowa jest o negatywach testowych. Zastanawiam się jak to wygląda. Niestety nie udało mi się wygoolować.
- technik219
- -#
Nie. To tablica do przefotografowania dla testu ostrości/rozdzielczości materiałów zdjęciowych.qni pisze:tak to wygląda? pytam z ciekawość.
Z grubsza przypomina to gilosz stosowany na banknotach, banderolkach akcyzowych. Czarne esy-floresy na przezroczystym negatywie. Chociaż mogą to być okręgi współśrodkowe o różnej grubości linii, linie, zygzaki. Takie paski dodawane były przez producentów powiększalników, rzutników slajdów itp. Zazwyczaj były pierwszym elementem wyposażenia, który się gubił bezpowrotnie.
Lux mea lex
Jak kto bardzo chce, to może sobie z tej linkowqnej tablicy wyciąć środek, przerobić na wektory, albo zrobić coś takiego w ilku i oddać do jakiejś naświetlarni. Zrobią za parę złotych taką kliszę i będzie dobra.
Ale jak pisałem wyżej (taharii zresztą też), lepiej sobie sprawić lupkę do ostrzenia na ziarno.
Ale jak pisałem wyżej (taharii zresztą też), lepiej sobie sprawić lupkę do ostrzenia na ziarno.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Jak wygląda negatyw testowy
Stary temat ale w uzupełnieniu.
I tak i nie,negatywy testowe nie służą tylko do ustawiania ostrości ale i w innych celach jakich to widać poniżej, Durst dodawał do swoich powiększalników pro takie negatywy.taharii pisze:Tylko taki negatyw jest całkiem zbędny jeśli kupisz lupkę do ustawiania na ziarno.
Mieć lupkę nie jest żle ale mając negatywy profesjonalnie wykonane i wiadomego żródła mamy pewność że są dobrze wykonane.J.A. pisze: lepiej sobie sprawić lupkę do ostrzenia na ziarno.
To teraz już wiesz że inne też bywają.qni pisze: Nigdy o tym nie słyszałem,
Uzależniony od fotociemni .
- technik219
- -#
Przydatne przez krótki czas, potem coraz mniej ze względu na blaknięcie barwników (obraz barwny cały czas "pracuje". Jak drewno bukowe). Co komu po paskach testowych, skoro swoich materiałów nie będzie wysyłał do laboratorium, które robiło paski dla Dursta? Zresztą po roku i tak były już inne materiały. Raczej zabieg marketingowyMirosław pisze:Durst dodawał do swoich powiększalników pro takie negatywy.

Lux mea lex
technik219 pisze:Przydatne przez krótki czas, potem coraz mniej ze względu na blaknięcie barwników (obraz barwny cały czas "pracuje". Jak drewno bukowe). Co komu po paskach testowych, skoro swoich materiałów nie będzie wysyłał do laboratorium, które robiło paski dla Dursta? Zresztą po roku i tak były już inne materiały. Raczej zabieg marketingowy