Osady wapienne co z tym zrobić?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
Osady wapienne co z tym zrobić?
Czy jest jakaś możliwość wypłukania z negatywu osadów wapiennych? 

- technik219
- -#
Kiedyś w ulotkach do negatywów FOTO zalecano po utrwaleniu i wypłukaniu negatywu przepłukać go w roztworze octu. Nie pamiętam zalecanego stężenia (chyba, że znajdę gdzieś w szpargałach ulotkę), ale myślę, że takie stężenie jak ma przerywacz w zupełności wystarczy. Po tym płukaniu w zasadzie można już powiesić negatyw do wyschnięcia, ale jak to ma wątpliwości, to można jako płukanie ostateczne i jednorazowe zaordynować minutę-dwie w wodzie demineralizowanej z dodatkiem fotonalu. Nie polecam żadnych ludwików i innych środków kuchennych, ponieważ zawierają wiele dodatkowych świństw, które mogą zaszkodzić filmom.
Lux mea lex
Albo płukać metodą Ilforda, czyli w wodzie stojącej. Przegotować i odstawić do odstania. Po dobie dwóch na dnie osiądzie to czego nie lubimy. Woda na wierzchu jest czysta jak pupa niemowlęcia.
Do wypłukania dwóch filmów wystarczy 3,5-5 litrów wody.
Do wypłukania dwóch filmów wystarczy 3,5-5 litrów wody.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Ja osobiście do wywoływania używam standardowo wody z kranu, tylko na sam koniec, jako ostateczne płukanie (jeszcze przed fotonalem) daję kilka przepłukań w wodzie przepuszczonej przez filtr do wody Brita. Efekty całkiem niezłe. Czasem zdarzą się jakieś zacieki, ale tylko na "błyszczącej" stronie, także nie ma problemu, żeby się ich delikatnie pozbyć.
A na chwilę obecną, to najlepsza metoda jaką mam. :)
A na chwilę obecną, to najlepsza metoda jaką mam. :)
- technik219
- -#
-
- -#
Hm? Pierwszy raz spotkałem się z takim problemem. Próbowałem już płukanie w wodzie destylowanej. Płukałem negatyw już dwa razy i szczerze powiem pomysły mi się skończyły. Cóż spróbuję jeszcze z octem.
Ps.
Negatyw ILFORD PAN 100 po utrwaleniu płukany około 20 min 6 razy zmieniana woda.
[ Dodano: Wto 15 Kwi, 2014 ]
.... po płukaniu negatyw poddany kąpieli w mirasolu 1+400 z wodą destylowaną.

Ps.
Negatyw ILFORD PAN 100 po utrwaleniu płukany około 20 min 6 razy zmieniana woda.
[ Dodano: Wto 15 Kwi, 2014 ]
.... po płukaniu negatyw poddany kąpieli w mirasolu 1+400 z wodą destylowaną.
Jeżeli to są osady wapienne (sole wapnia), to płukanie w wodzie nie pomoże, bo one nie są w wodzie nierozpuszczalne. Dla tego technik219, pisał o occie. Ogólnie lepszy jest kwasek cytrynowy. Ale octowy też może być. Z kolei Henry też ma rację pisząc o ewentualnym zagrożeniu zniszczenia emulsji przez wydzielający się w reakcji dwutlenek węgla.
Ale czy jesteś pewien tego, że to jest osad wapienny? Nie pochodzi to przypadkiem z utrwalacza? Utrwalacz nie śmierdzi zgniłymi jajami? Ja bym obstawiał właśnie to, bo takie kropki raczej nie powstają z wody. To wygląda na drobinki, które czasami pojawiają się w utrwalaczu.
Ale czy jesteś pewien tego, że to jest osad wapienny? Nie pochodzi to przypadkiem z utrwalacza? Utrwalacz nie śmierdzi zgniłymi jajami? Ja bym obstawiał właśnie to, bo takie kropki raczej nie powstają z wody. To wygląda na drobinki, które czasami pojawiają się w utrwalaczu.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
-
- -#
-
- -#
- technik219
- -#
-
- -#