Osady wapienne co z tym zrobić?

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

sp32.krecik
-#

Osady wapienne co z tym zrobić?

Post autor: sp32.krecik »

Czy jest jakaś możliwość wypłukania z negatywu osadów wapiennych? ;-)
Załączniki
Osady wapienne co z tym zrobić :)
Osady wapienne co z tym zrobić :)
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Kiedyś w ulotkach do negatywów FOTO zalecano po utrwaleniu i wypłukaniu negatywu przepłukać go w roztworze octu. Nie pamiętam zalecanego stężenia (chyba, że znajdę gdzieś w szpargałach ulotkę), ale myślę, że takie stężenie jak ma przerywacz w zupełności wystarczy. Po tym płukaniu w zasadzie można już powiesić negatyw do wyschnięcia, ale jak to ma wątpliwości, to można jako płukanie ostateczne i jednorazowe zaordynować minutę-dwie w wodzie demineralizowanej z dodatkiem fotonalu. Nie polecam żadnych ludwików i innych środków kuchennych, ponieważ zawierają wiele dodatkowych świństw, które mogą zaszkodzić filmom.
Lux mea lex
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Albo płukać metodą Ilforda, czyli w wodzie stojącej. Przegotować i odstawić do odstania. Po dobie dwóch na dnie osiądzie to czego nie lubimy. Woda na wierzchu jest czysta jak pupa niemowlęcia.
Do wypłukania dwóch filmów wystarczy 3,5-5 litrów wody.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
sokol07
-#
Kontakt:

Post autor: sokol07 »

Ja osobiście do wywoływania używam standardowo wody z kranu, tylko na sam koniec, jako ostateczne płukanie (jeszcze przed fotonalem) daję kilka przepłukań w wodzie przepuszczonej przez filtr do wody Brita. Efekty całkiem niezłe. Czasem zdarzą się jakieś zacieki, ale tylko na "błyszczącej" stronie, także nie ma problemu, żeby się ich delikatnie pozbyć.
A na chwilę obecną, to najlepsza metoda jaką mam. :)
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

Mam wrażenie, że chodzi wy oczyszczenie już wywołanych (pewnie dłuższy czas temu) negatywów a nie o to jak płukać w ogólności ;>

Też czytałem o occie 2-3%
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

Nie wiem czy potraktowałbym osady które mogą być wewnątrz emulsji czymś co spowoduje wydzielanie się gazu (dwutlenku węgla). Od strony podkładu to może bym przetarł watką nasączoną roztworem octu ale z dala od emulsji. Zwykłe płukanie w destylowanej powinno je rozpuścić i usunąć.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Henry pisze:Nie wiem czy potraktowałbym osady które mogą być wewnątrz emulsji czymś co spowoduje wydzielanie się gazu
Myślisz, że wybuchnie? :shock:
Lux mea lex
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

Przy takim stężeniu na pewno ;-)
A serio to po prostu jestem ostrożny.
sp32.krecik
-#

Hm? Pierwszy raz spotkałem się z takim problemem. Próbowałem już płukanie w wodzie destylowanej. Płukałem negatyw już dwa razy i szczerze powiem pomysły mi się skończyły. Cóż spróbuję jeszcze z octem. :cry:

Ps.
Negatyw ILFORD PAN 100 po utrwaleniu płukany około 20 min 6 razy zmieniana woda.

[ Dodano: Wto 15 Kwi, 2014 ]
.... po płukaniu negatyw poddany kąpieli w mirasolu 1+400 z wodą destylowaną.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Jeżeli to są osady wapienne (sole wapnia), to płukanie w wodzie nie pomoże, bo one nie są w wodzie nierozpuszczalne. Dla tego technik219, pisał o occie. Ogólnie lepszy jest kwasek cytrynowy. Ale octowy też może być. Z kolei Henry też ma rację pisząc o ewentualnym zagrożeniu zniszczenia emulsji przez wydzielający się w reakcji dwutlenek węgla.
Ale czy jesteś pewien tego, że to jest osad wapienny? Nie pochodzi to przypadkiem z utrwalacza? Utrwalacz nie śmierdzi zgniłymi jajami? Ja bym obstawiał właśnie to, bo takie kropki raczej nie powstają z wody. To wygląda na drobinki, które czasami pojawiają się w utrwalaczu.
sp32.krecik
-#

Utrwalacz? Nie pomyślałem o tym a to dla tego, że ma ok 2 tyg i utrwaliłem w nim połowę z możliwych do utrwalenia wg producenta negatywów. Ale dziękuję cenna uwaga! Rozumie, że dobrze byłoby zrobić na nowo kąpiel w świeżym utrwalaczu i ponownie poddać płukaniu materiał?
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Jeżeli to to, o czym piszę, to nic ponowne utrwalanie nie da.
Czy utrwalacz jest klarowny, czy mętny? Śmierdzi siarkowodorem? Bo od odpowiedzi na te pytania zależy czy to faktycznie utrwalacz.
sp32.krecik
-#

Sprawdziłem utrwalacz. Mętny nie jest ale bardzo śmierdzi octem. Jedynie na ściankach butelki pojawił się ciemny osad.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Czyli w porządku.
Płucz w occie.
Lux mea lex
sp32.krecik
-#

Dziękuję za rady! Osady usunięte! :-D
ODPOWIEDZ