Paracetinal czyli Rodinal z Paracetamolu

Ciemnia fotograficzna - Podzielcie się receptami wywoływaczy i efektami ich użycia z różnymi negatywami - mile widziane skany ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Gregor
-#
Kontakt:

Paracetinal czyli Rodinal z Paracetamolu

Post autor: Gregor »

Na stronie Dr Frankenfilm trafiłem na recepturę wywoływacza Rodinal opartego o popularne w USA tabletki przeciwbólowe Tylenol. Tylenol to odpowiednik europejskiego Paracetamolu, a Rodinal to mój ulubiony wywoływacz. W aptece kupiłem podstawowy składnik tego wywoływacza, resztę na allegro.
Wywoływacz działa jak prawdziwy Rodinal - czasy się zgadzają.

Skład wywoływacza to:
50 g siarczynu sodu
20 g wodorotlenku sodu
30 tabletek Paracetamolu 500 mg.

jak go przyrządzić podałem na mojej stronie http://gregorkarnas.com/galeria/paracetinal/

Uwaga na wodorotlenek sodu - jest silnie żrący !

Obrazek
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Niedawno na popularnym portalu aukcyjnym ktoś wystawił do sprzedaży 0,5 litra takiego specyfiku. Nie było chętnych bo i cena była zaporowa - równa cenie 0,5 l wywoływacza oryginalnego.
Twój Parodinal jest jasny czy ciemny?
Lux mea lex
Awatar użytkownika
Gregor
-#
Kontakt:

Mój przypomina gęstą kawę z mlekiem niż oryginalny ciemny Rodinal.
Fotoness - Foto
Awatar użytkownika
technik219
-#

Gregor pisze:Mój przypomina gęstą kawę z mlekiem niż oryginalny ciemny Rodinal.
Odcedziłeś talk z tabletek?
Lux mea lex
Awatar użytkownika
enthropia
-#

Post autor: enthropia »

Ile płaciłeś za siarczyn i wodorotlenek?
Pozdrawiam, Bartek.
Awatar użytkownika
Gregor
-#
Kontakt:

Wodorotlenek 6zł za 500g, siarczyn 16 zł za 500g. Talku z tabletek nie odcedzałem. Korzystałem z opisu Dr Frankenfilm, a on nie wspominał o tym. technik219 - masz jakieś doświadczenia z tym wywoływaczem ?
Fotoness - Foto
Awatar użytkownika
technik219
-#

Doświadczenia nie mam z tym specyfikiem żadnego. Ci, którzy mieli z nim do czynienia twierdzą, że praktycznie nie różni się działaniem od oryginału.
Jednak za moje pierwsze stwierdzenie głowy bym nie dał ;-) Kupiłem bowiem od człowieka z pewnej poważnej firmy litrową flachę wywoływacza, który miał być "One Shot'em" (Rodinal) pozlewanym z buteleczek 0,125. Był jak ciut mocniejsza herbata: ciemniejszy o pół tonu od Rodinalu Agfy. Zagazowany stoi już rok i nie ciemnieje, ale wystarczy, że złapie przez dzień powietrza i staje się ciemny jak niegdysiejszy R-09. Po rozcieńczeniu nie daje roztworu klarownego jak ten agfowski, tylko opalizujący, z którego po niedługim czasie wytrącają się kłaczki (jak mydło w twardej wodzie). No i mam wątpliwości, czy na pewno jest to oryginalny One Shot, czy raczej wyrób "firmowy". Z początku zaprzątało to trochę moją uwagę, teraz, kiedy nie zauważałem żądnej różnicy w działaniu obu specyfików, nie zawracam sobie tym głowy.
Firma jest poważna, zajmuje się profesjonalnie chemią, więc nawet "jakby coś było na rzeczy", to nie ma o co kopi kruszyć. Działa? Działa!
Lux mea lex
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

talk w tabletkach, pierwsze słyszę.
Lek zawiera paracetamol.
Skład:
1 tabletka powlekana zawiera:
substancję czynną: paracetamol 500 mg;
substancje pomocnicze: wosk Carnauba, hypromeloza, makrogol, powidon, skrobia żelowana, kroskarmeloza sodowa, kwas stearynowy.
tak czy siak, powszechnie stosowane wypełniacze, są w dość małym stopniu rozpuszczalne w zimnej wodzie. w przypadku tabletek z paracetamolem, spokojnie rozpuściwszy substancję czynną (rozpuszczalność w wodzie o temp. 25°C - 1:70), można resztę odsączyć. to tak z aptekarskiego punktu widzenia.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
technik219
-#

rbit9n pisze:talk w tabletkach, pierwsze słyszę.
Chodziło mi o massa tabulettae, czyli wypełniacz, talk to tylko taki archetyp. Obecnie talk również występuje w masie "tabletkowej", a to dlatego, że ułatwia dozowanie w maszynie dzięki właściwościom poślizgowym. Zresztą jako "aptekarz" wiesz doskonale, że w skład leku jako substancja pomocnicza może wchodzić każda substancja nieoddziaływająca z głównymi składnikami i nie będąca przy tym substancją szkodliwą. A talk nie jest szkodliwy i z większością leków się nie "gryzie".
Lux mea lex
Awatar użytkownika
Gregor
-#
Kontakt:

Czy wypełniacz może mieć wpływ na wywoływany negatyw ? Czy może reagować z wilgotną emulsją - np. powodować powstanie grubego ziarna lub niepożądanych elementów na negatywie, które zobaczymy przy powiększeniu ?
Fotoness - Foto
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

zaiste! korzystając z chwili bezruchu, przejrzałem ulotki i stwierdziłem, że są firmy, które dają łojek do tabletek. ale na swoje usprawiedliwienie dodam, że nas uczyli, że łojek się nie nadaje, bo tabletka się źle lepi, a po drugie, o firmach tych i tak mam złe mniemanie, nie tylko dlatego, że dodają talk.
Gregor pisze:Czy wypełniacz może mieć wpływ na wywoływany negatyw ? Czy może reagować z wilgotną emulsją - np. powodować powstanie grubego ziarna lub niepożądanych elementów na negatywie, które zobaczymy przy powiększeniu ?
substancje wypełniające i powlekające są obojętne chemicznie, więc nie powinny wpływać na emulsję.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Borys94
-#

Post autor: Borys94 »

Musi działać tak samo jak rodinal, gdyż substancją wywołującą w rodinalu jest para aminofenol, paracetamol ma bardzo podobną budowę co para aminofenol, różni sie jedynie tym że na grupie NH2 w aminofenolu jest przyłączone wiązanie z grupą metylową, ale obie substancje są różne, bo aminofenol nie jest lekiem, za to właściwości redukcyjne mają takie same, lecę jutro do apteki xD
Jasiek Matacz
-#

Post autor: Jasiek Matacz »

Czyli w drugą stronę nie zadziała, tzn. wypicie Rodinalu nie pomoże na ból głowy :mrgreen: ?
Borys94
-#

Post autor: Borys94 »

nie, ale jak byś rodinal, z acetylował, to tak :P. To działa tak dlatego go trzeba odstawić na 3 dni, bo w wyniku reakcji zacetylowanych związków, tak jak acetanilid albo paracetamol, aby odwrócić reakcję acetylacji wystarczy dodać wody, odłącza się grupa kwasu octowego i pozostaje związek i kwas octowy, dla tego taka ilość NaOH by zobojętnić powstający kwas octowy, wiec tak otrzymany rodinal i tak będzie miał p-aminofenol w składzie a nie paracetamol
UIMP
-#
Kontakt:

Post autor: UIMP »

Teraz tak myślę, a czy można by zastosować zamiast tabletek "Paracetamol", Ferwex w saszetkach? Też zawiera paracetamol + witaminę C.
ODPOWIEDZ