Peak, peak - zaraz mi serce wysiądzie...

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

jerezano
-#
Kontakt:

Peak, peak - zaraz mi serce wysiądzie...

Post autor: jerezano »

Przyjechał dzisiaj.

Obrazek

Tylko jak tego używać ? Póki co, nic nie widzę, więc nie mogę ustawić ostrości... :oops:
Na razie ustawiłem "na ostro" podwójny prostokącik w okularze - To zależy zapewne od mocy oka. Stawiam na papierze i puszczam negatyw przez powiększalnik i... nic nie widzę. Patrzę przez okular na lustro i nic. Jak się przyłożę to widzę kule światła z żarówki dursta i tyle.
O co tu chodzi? Po co ten biały "lejek" jest w podstawie?
Na obcych forach piszą, że postawić, popatrzeć i ustawić ostrość...
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

jerezano pisze:Na obcych forach piszą, że postawić, popatrzeć i ustawić ostrość...
Bo tak to działa.
Zacznij od dużego powiększenia i średnich szarości. Jak już raz zobaczysz to co masz zobaczyć, to potem będzie z górki, choć ja widzę ziarno nawet na powiększeniach 13x18 z delty 100.
Lejek jest po nic. Sprawdź, czy lustro jest prawidłowo zamocowane. Ono jest wbrew obiegowym opiniom jednostronne. Powierzchnia lustrzana, odbijająca ma być na wierzchu, a nie "pod" szkłem. Gdyby trzeba było obrócić (czyścić), to dwa wkręty od spodu i po krzyku. Tych z góry nie ruszaj.
Ile zapłaciłeś jeżeli to nie tajemnica?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
jerezano
-#
Kontakt:

Nie, nie tajemnica - 154 ojro z Holandii. Tanio to może nie jest, ale jak się doliczy cło za przesyłkę z US albo Japonii, to tak znowu drogo też nie jest.

Rozumiem, że mam patrzeć prostopadle na lustro (prostopadle do jego powierzchni)?
Ale właśnie patrzę i nic nie widzę. Ale idę popatrzeć jeszcze raz...

[ Dodano: Pon 17 Lut, 2014 ]
No. Teraz zobaczyłem te urocze ziarenka :)
Za pierwszym razem miałem za ostre światło i nie widziałem nic- po przymknięciu przysłony - miodzio! A z niebieskim filtrem jeszcze lepiej. Oko się nie męczy i ładnie kontrastuje.
To był dobry zakup :)

Dzięki J.A.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

jerezano pisze:Rozumiem, że mam patrzeć prostopadle na lustro (prostopadle do jego powierzchni)?
Już wiesz jak, więc będzie to zbędne, ale może ktoś jescze kiedyś wykopie ten wpis i mu się przyda.
Nie nie patrzy się prostopadle, bo ten kąt patrzenia lupki na lustro jest zależny gdzie stawiasz lupkę. Jak na skraju, to kąt między lupą a zwierciadłem jest bardziej rozwarty.
jerezano pisze:A z niebieskim filtrem jeszcze lepiej.
Właśnie tego filtra mi brakuje w mojej micromedze. Powiedz tak pi razy oko, co to za filtr?
jerezano pisze:Dzięki
nie ma za co.
skynyrd
-#

Post autor: skynyrd »

jerezano pisze:Nie, nie tajemnica - 154 ojro z Holandii. Tanio to może nie jest, ale jak się doliczy cło za przesyłkę z US albo Japonii, to tak znowu drogo też nie jest.

[/b]
A więc to Ty mnie przelicytowałeś tydzień temu... świat jest mały. Co ma wisieć nie utonie bo udało mi się ją wylicytować wczoraj z Niemiec. Czy ten filtr bardzo ułatwia ostrzenie czy też można bez niego żyć , bo w moim zestawie go chyba nie ma ?
jerezano
-#
Kontakt:

Tak, to ja! ;)
Na marginesie powiem, że nie mogę zrozumieć takiego dziadostwa: wydawałoby się, że Holender, człowiek unijny, handlujący, itd. Ale jak do mnie przychodzą kupione towary, a taka menda nawet nie zada sobie trudu, żeby zetrzeć trochę kurzu ze sprzedawanego towaru, to mnie szlag jasny trafia... :evil:

W skrócie powiem, że jest to niebieski filtr zakładany na okular. Jak wykopałem z internetu, to jest on na wyposażeniu takiego modelu jak mój. Przy "niższych" jest w opcji. Tyle o nim wiem. Poza tym fajniej się patrzy przez niego, kontrast lepszy i mniejsza jasność więc oko się nie męczy. Tyle mogę powiedzieć po 15 minutach praktykowania :mrgreen:
W praniu, przy normalnym użytkowaniu, się wszystko okaże.
skynyrd
-#

Post autor: skynyrd »

jerezano pisze:Tak, to ja! ;)
Na marginesie powiem, że nie mogę zrozumieć takiego dziadostwa: wydawałoby się, że Holender, człowiek unijny, handlujący, itd. Ale jak do mnie przychodzą kupione towary, a taka menda nawet nie zada sobie trudu, żeby zetrzeć trochę kurzu ze sprzedawanego towaru, to mnie szlag jasny trafia... :evil:
Dzisiaj przyszedł do mnie moduł sterujący do Ilforda Multigrade 500 za niemałe pieniądze a usyfiony jak nieboskie stworzenie - pół godziny czyściłem go roztworem izopropanolu. Przesyłka z Australii więc to raczej międzynarodowy sport.
jerezano
-#
Kontakt:

Z Australii to się mógł po drodze zakurzyć.. ;)
Awatar użytkownika
J.A.
-#

jerezano pisze:Tyle o nim wiem. Poza tym fajniej się patrzy przez niego, kontrast lepszy i mniejsza jasność więc oko się nie męczy. Tyle mogę powiedzieć po 15 minutach praktykowani
chodziło mi raczej o jego gęstość, kolor. Czy np. da się go zastąpić czymś innym. W mojej micromedze powinien być, ale to nie był komplet w pudełku, więc się nie dziwię, że nie ma.
jerezano
-#
Kontakt:

Wieczorkiem zrobię stosowne zdjęcie i zobaczysz. Czy się da zastąpić? Pewnie tak, ale można ewentualnie dokupić u peaka za 29$ - to jeden pies czy peak czy micromega... (na dole strony: http://www.peakoptics.com/index.php?mai ... ucts_id=62)
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Położyłem na lupce niebieski filtr knwersyjny 80B. Jest o wiele lepiej.
Kwestią jest tylko, czy zakup odpowiedniego rozmiaru jest w ogóle możliwy. Przy cenie za oryginał może się to nie opłacać.
Awatar użytkownika
zby
-#
Kontakt:

Post autor: zby »

Filtr ma korygować różnicę miedzy długością fali na którą czułe jest oko a długością na którą czuły jest papier - tak mówi producent. Nie ma to nic wspolnego z kontrastem jasnoscia ani komfortem patrzenia. Na jakiej podstawie twierdzisz ze "jest o wiele lepiej" ? Zrobiles serie sporych powiekszen ostrzonych z i bez filtra ? Domyslam sie ze nie, po prostu "lepiej" Ci sie patrzy przez ten niebieski filtr. Ctein w Post Exposure twierdzi z cala pewnoscia (s77 druga edycja), ze nie ma zadnego uzasadnienia dla stosowania tego filtra jesli uzywasz wspolczesnych dobrze skorygowanych na kolor obiektywow plus papier VC.
jerezano
-#
Kontakt:

zby pisze:Filtr ma korygować różnicę miedzy długością fali na którą czułe jest oko a długością na którą czuły jest papier - tak mówi producent. Nie ma to nic wspolnego z kontrastem jasnoscia ani komfortem patrzenia. Na jakiej podstawie twierdzisz ze "jest o wiele lepiej" ? Zrobiles serie sporych powiekszen ostrzonych z i bez filtra ? Domyslam sie ze nie, po prostu "lepiej" Ci sie patrzy przez ten niebieski filtr. Ctein w Post Exposure twierdzi z cala pewnoscia (s77 druga edycja), ze nie ma zadnego uzasadnienia dla stosowania tego filtra jesli uzywasz wspolczesnych dobrze skorygowanych na kolor obiektywow plus papier VC.
Kolego! Gdybyś czytał ze zrozumieniem to przeczytałbyś (zrozumiał) to co wcześniej napisałem:
"Poza tym fajniej się patrzy przez niego, kontrast lepszy i mniejsza jasność więc oko się nie męczy. Tyle mogę powiedzieć po 15 minutach praktykowania :mrgreen:"

I tak właśnie to odczuwam. Guzik mnie obchodzi co wyczytałeś na stronie producenta ( też to wyczytałem). Nie potrzebuję marnować papieru na próby z, lub bez filtra na lupie. Istotne dla mnie jest to, że moje oko ma wygodniej z filtrem niż bez. I taką też, subiektywną wiedzą opartą na 15. minutach doświadczania, się dzielę. Jak ktoś nie chce, nie musi używać - ja używać go będę bo nie lubię za bardzo zjawiska olśnienia. I tyle.
Filtr wygląda z bliska tak:
Obrazek
Generalnie jest dość ciemny i gęsty
[img]http:///www.jedrzejfoto.eu/uplody/filter2.jpg[/img]
Awatar użytkownika
J.A.
-#

zby pisze:Filtr ma korygować różnicę miedzy długością fali na którą czułe jest oko a długością na którą czuły jest papier - tak mówi producent.
Czytałem.
zby pisze:Nie ma to nic wspolnego z kontrastem jasnoscia ani komfortem patrzenia. Na jakiej podstawie twierdzisz ze "jest o wiele lepiej" ? Zrobiles serie sporych powiekszen ostrzonych z i bez filtra ? Domyslam sie ze nie,
Masz taką lupkę z filtrem? Domyślam się że nie.
zby pisze:Ctein w Post Exposure twierdzi z cala pewnoscia
A Kopernik była kobietą.
zby pisze:po prostu "lepiej" Ci sie patrzy przez ten niebieski filtr
A myślałeś, że nagle dzięki temu filtrowi powiększenie stanie się ostre jak żyletka? Otóż z całą pewnością powiem Ci, że głębia ostrości przy powiększeniu 30x40 i przesłonie (mojej roboczej) 5,6 jest zbyt duża by zrobić nie ostre powiększenie.
Ale dzięki lupce na ziarno LEPIEJ mi się ostrzy.
jerezano, dzięki za fotki.
Poczytałem sobie o barwnych filtrach na przyrządach optycznych. Otóż:
Lepiej widać szczegóły chrmór na Wenus, kratery na Księżycu, pierścienie Staturna. Lepiej widać szczegóły pod mikroskopem. I guzik mnie obchodzi co twierdzi jakiś Ctein z całą czy połową pewności.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

a tak na marginesie, to czasem, jak już nic na oczy nie widzę, to ostrzę włączając niebieską filtrację w głowicy. minimalnie, bo minimalnie, ale też pomaga.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
ODPOWIEDZ