chemia do filmów ilforda?

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

To znaczy, że jednak nie to samo. Choć wg. mojej wiedzy formuły są takie same.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
5ml
-#

Post autor: 5ml »

rbit9n pisze:to samo, ale nie takie same. ja tam zawsze wolałem id-11. wydaje mnie się, że jednak filmy wołane w id-11 wyglądają ładniej niż wołane w d-76. i to nie rolleie, a hp5+, czy też fp4+.
Masz jakieś przykłady?? popatrzył bym :)

Wstrzymałem się wczoraj z zakupem id-11, chyba jednak zakupie d-76 ze względów cenowych, to i tak do nauki. później może będę sam składał chemie, na początek potrzebuj się troszkę obeznać i załapać nawyków w wołaniu w koreksie.
Jaka jest różnica r-r bo tak do końca nie rozumiem 1+0 a 1+1 :?: i jak byście zalecali na początek 1+1 czy 1+3, oczywiście odnośnie d-76 czy id-11.
mam nadzieję, że głupio nie pytam :D
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

D-76 (ten składany samodzielnie) to bardzo ciekawy wywoływacz. Zauważyłem, że po wywołaniu drugiego filmu zaczyna pracować bardziej klarownie niż gdy był zupełnie świeży i daje bardziej regularne ziarno. Nie jestem aż tak zaawansowanym fotochemikiem, żeby stawiać jakieś diagnozy w tym zakresie, ale myślę, że ma to związek ze wzrostem stężenia jonów bromkowych wypłukanych z emulsji podczas obróbki pierwszych filmów.
Może producent dostrzegł to samo i wprowadził pewne nieznaczne modyfikacje składu wywoływacza, np. przez dodanie śladowych ilości bromku? Skład takiego wywoływacza nie ulegnie teoretycznie żadnej zmianie, ale efekt działania będzie widoczny. Nie mówię tu o ilościach liczonych w gramach/l, ale sporo mniejszych, chociaż nie homeopatycznych.
Lux mea lex
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Ciekawe to co piszesz, bo wynikałoby z tego, że wywoływanie jednostrzałowe ( z samodzielnie składanej chemii), ma tu istotną wadę.
Co prawda ja cz-b chemii nie składam (jeszcze) poza odwrotką, to jednak informacja warta zanotowania w mojej książce kucharskiej.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Wypadałoby zrobić badania sensytometryczne. Ech, żebym miał dostęp do starej pracowni w mojej szkole... Poszalałoby się, poszalało ;-)
Lux mea lex
szable
-#
Kontakt:

Post autor: szable »

nie wiem czy to na temat, ale moje doświadczenia z flmami Ilforda są takie, że do Delt (czyli tych z nowoczesnymi kryształkami, czy jak tam zwał) absolutnie rewelacyjne wyniki daje XTOL. Ale już do FP4 i HP5 absolutnie przeciętnym jest XTOL, i tu szukałbym jednak właśnie wśród tradycyjnych receptur ID-11/D76; Rodinal itp.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

:-)
technik219 pisze:Wypadałoby zrobić badania sensytometryczne. Ech, żebym miał dostęp do starej pracowni w mojej szkole... Poszalałoby się, poszalało
Ale to się dobrze wpisuje w temat "przegryzania się" chemii w labach. Często można usłyszeć opinie, że jak się tanki zaleje świeżą chemią, to ważne filmy należy wywoływać w niej dopiero po pierwszej dziesiątce.
szable pisze:nie wiem czy to na temat, ale moje doświadczenia z flmami Ilforda są takie, że do Delt (czyli tych z nowoczesnymi kryształkami, czy jak tam zwał) absolutnie rewelacyjne wyniki daje XTOL. Ale już do FP4 i HP5 absolutnie przeciętnym jest XTOL, i tu szukałbym jednak właśnie wśród tradycyjnych receptur ID-11/D76; Rodinal itp.
Tyle, że to są takie dość subiektywne odczucia. Ja osobiście nie lubię wszelkiej maści Rodinali, nie potrafię odpowiedzieć dla czego, nie lubię i już.
Delta 3200 w XTolu wychodziła mi zawsze brzydko. Ten film to w ogóle wychodzi lepiej w wywoływaczach, które nie próbują maskować jego ziarna.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

5ml pisze: Masz jakieś przykłady?? popatrzył bym :)
niestety, skanów starych filmów nie mam, zresztą oceniać film po skanach, to lekkie nieporozumienie.

1:0 to r-r zapasowy, zwany z angielska stock. służy do wielokrotnego użycia. zalecany do forsowania.
1:1 i 1:3 r-ry rozcieńczone, używane jednorazowo. dają mniejszy kontrast niż 1:0 oraz drobniejsze ziarno.
na początek radziłbym może używać rozcieńczenia 1:1.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

J.A. pisze::-)
technik219 pisze:Wypadałoby zrobić badania sensytometryczne. Ech, żebym miał dostęp do starej pracowni w mojej szkole... Poszalałoby się, poszalało
Ale to się dobrze wpisuje w temat "przegryzania się" chemii w labach. Często można usłyszeć opinie, że jak się tanki zaleje świeżą chemią, to ważne filmy należy wywoływać w niej dopiero po pierwszej dziesiątce
To prawda - po to jest właśnie starter, którego powinno się używać po wymianie chemii - symuluje zużycie chemii...
szable
-#
Kontakt:

Post autor: szable »

zgodzę się, 3200 w XTOLu nie wychodzi zbyt dobrze - generalnie nie wychodzi zbyt dobrze, nie brałem tego negatywu pod uwagę myslałem tylko o 100 i 400.

raz kiedyś machnąłem 2 sztuki Delty 3200, i wyszło mi ze jak nie ma światła to się nie robi zdjęć.
ODPOWIEDZ