Kolimator
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
- Kontakt:
Kolimator
Mam coś takiego i szukam materiałów by poczytać i uruchomić. Może ktoś wie jak zapytać w google. Dzwoniłem do Sylwestra Gecyngiera w Warszawie ale nawet nie chciał zobaczyć zdjęcia - temu panu dziękuję na zawsze.
- morotegari
- -#
- Nagov Service
- -#
- Kontakt:
Re: Kolimator
WitamAndreas987 pisze:Mam coś takiego i szukam materiałów by poczytać i uruchomić. Może ktoś wie jak zapytać w google. Dzwoniłem do Sylwestra Gecyngiera w Warszawie ale nawet nie chciał zobaczyć zdjęcia - temu panu dziękuję na zawsze.
W środku znajduje się podświetlana tabelka. Gdzieś na długim ciągu pierścieni powinien być przełącznik do ustawienia różnych odległości. Zadana odległość na kolimatorze powinna odpowiadać tej samej wartości na pierścieniu ostrości przy obiektywie. Uzyskanie ostrych linii na tabelce będzie świadczyło o poprawnym skalibrowaniu

Pozdrawiam
-
- -#
- Kontakt:
Dostaję wiązkę skolimowanego światła i co dalej? Po prawej stronie jest Flektogon z przewierconą optyką. Na jego bagnet można założyć tuleję z lustrem zwracającą wiązkę światła. Myślę że do kalibracji kolimatora. Wyciągnąłem wniosek, że to urządzenie służy do ustawiania konta lustra i pryzmatu bądź matówkimorotegari pisze:Ale co tu uruchamiać?
Włączasz źródło światła (w tej skrzyneczce po lewej) i na wyjściu otrzymujesz wiązkę światła skolimowanego.
O ile rzeczywiście jest to kolimator