Kolimator

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Andreas987
-#
Kontakt:

Kolimator

Post autor: Andreas987 »

Mam coś takiego i szukam materiałów by poczytać i uruchomić. Może ktoś wie jak zapytać w google. Dzwoniłem do Sylwestra Gecyngiera w Warszawie ale nawet nie chciał zobaczyć zdjęcia - temu panu dziękuję na zawsze.
Załączniki
DSC_8875.jpg
Awatar użytkownika
morotegari
-#

Post autor: morotegari »

Ale co tu uruchamiać?
Włączasz źródło światła (w tej skrzyneczce po lewej) i na wyjściu otrzymujesz wiązkę światła skolimowanego.
O ile rzeczywiście jest to kolimator ;-)
Awatar użytkownika
Nagov Service
-#
Kontakt:

Re: Kolimator

Post autor: Nagov Service »

Andreas987 pisze:Mam coś takiego i szukam materiałów by poczytać i uruchomić. Może ktoś wie jak zapytać w google. Dzwoniłem do Sylwestra Gecyngiera w Warszawie ale nawet nie chciał zobaczyć zdjęcia - temu panu dziękuję na zawsze.
Witam

W środku znajduje się podświetlana tabelka. Gdzieś na długim ciągu pierścieni powinien być przełącznik do ustawienia różnych odległości. Zadana odległość na kolimatorze powinna odpowiadać tej samej wartości na pierścieniu ostrości przy obiektywie. Uzyskanie ostrych linii na tabelce będzie świadczyło o poprawnym skalibrowaniu ;-)

Pozdrawiam
Andreas987
-#
Kontakt:

Post autor: Andreas987 »

morotegari pisze:Ale co tu uruchamiać?
Włączasz źródło światła (w tej skrzyneczce po lewej) i na wyjściu otrzymujesz wiązkę światła skolimowanego.
O ile rzeczywiście jest to kolimator ;-)
Dostaję wiązkę skolimowanego światła i co dalej? Po prawej stronie jest Flektogon z przewierconą optyką. Na jego bagnet można założyć tuleję z lustrem zwracającą wiązkę światła. Myślę że do kalibracji kolimatora. Wyciągnąłem wniosek, że to urządzenie służy do ustawiania konta lustra i pryzmatu bądź matówki
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

Wyceluj dobrze to sputniki na raz zdejmuje, satelity telewizyjne na trzy a nisko latającym samolotom można obcinać skrzydła
ODPOWIEDZ