Kontrola kontrastu a ekspozycja - głowica Meopta Color

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Marianov.
-#

Kontrola kontrastu a ekspozycja - głowica Meopta Color

Post autor: Marianov. »

Cześć,
Mam pytanko co do regulacji kontrastu. Jak do tej pory używałem papieru VC z filtrami podobiektywowymi z przekonaniem, że po założeniu filtra spada ilość światła docierającego do papieru i trzeba zmienić czas ekspozycji. Obecnie zacząłem używać głowicy Meopta COLOR 3 i trafiłem na coś takiego:
Obrazek
Wychodzi na to ze przez odpowiednie użycie dwóch filtrów można zachować czas ekspozycji stały. No i trochę mi to namieszało, bo w tej samej knidze stoi iż gradacja 4 i w góre = ekspozycja x2
Pod koniec ostatniego posiedzenia w ciemni zrobiłem szybki test i wyszło mi coś takiego:
Obrazek

(każda część naświetlana oddzielnie 5 s., filtracja jak zapisane)
Jakie wy macie doświadczenia?

I pytanie nr 2 - jak ustawić gradacje na tej głowicy dla poszczególnych stopni filtrowania VC 1-5 (dla Agfy, Ilforda i Fomy)? Powyżej jest napisane że wartości Meopty = 1/2 wartości kodaka. Mam instrukcje do Color 3, jest tam tabelka mepota-kodak i wynika z niej coś innego.
Czy można na tej głowicy wyciągnąć "piątke"? W tabelce dla 4 jest 200 w kodaku co na mojej głowicy przelicza się na 100. Max to 200 więc zostaje 100 zapasu na magnecie. Więc...?
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

Hej!

Hmm nie mam teraz pod ręką, ale kiedyś przygotowałem sobie taką tabelkę tych "podwójnych" gradacji dla Color 3 i nakleiłem na powiększalnik. Sprawdza się, bo czasy są rzeczywiście spójne. Poszukam.
"Połówki" robię na wyczucie. A piątka? 200 na M, 0 na Y, ale nie jestem pewien że efekt będzie ten sam co prawdziwy filtr 5.

Pozdrawiam!
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
D.M.M.
-#

Post autor: D.M.M. »

Jerzy pisze: "Połówki" robię na wyczucie. A piątka? 200 na M, 0 na Y, ale nie jestem pewien że efekt będzie ten sam co prawdziwy filtr 5.
Hej, prócz Magnifaxa z Color3 mam w ciemni jeszcze Dursta z głowicą kolorową i daje większy kontrast przy ustawieniu 5tki. Znajoma, aby uzyskać jeszcze twardszą filtrację w Color3, założyła dodatkowy filtr M z głowicy Color3, którą kupiła uszkodzoną na części. Różnica ponoć zauważalna, tak że reasumując, na głowicy Meopta Color3 (standardowo) nie uzyskasz filtracji odpowiadającej filtrowi 5.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

wrzucałem na forum tabelkę w pdfie, którą to tabelkę utworzyłem na podstawie danych z instrukcji papierów. ale nie pamiętam, gdzie jest ta tabela. także tego.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
sejmajnejm
-#

Post autor: sejmajnejm »

Dawno juz nie uzywalem glowicy. Moze troche to pomoze

http://www.apug.org/forums/archive/inde ... 36951.html

pzdr.
A.
Awatar użytkownika
Marianov.
-#

Post autor: Marianov. »

Dzięki za odpowiedzi. Widzę że w teorii wszystko powinno grać, reszta wyjdzie w praniu:)
Awatar użytkownika
chodor
-#

Post autor: chodor »

Jeśli wchodzić w szczegóły można skalibrować swoją kolorową głowicę w stosunku do papieru którego używasz - wartości filtracji a uzyskiwana gradacja. Na pewno jest kilka sposobów, . Jeden z nich, szerzej przedstawiony jest w Way Beyond Monochrome wyniki tego testu w odniesieniu do pod obiektywowych filtrów Ilforda przedstawił współautor książki i współpracownik firmy Rh Designs Chris Woodhouse po niżej:
link
Zdaje się że dla głowicy Meopty nie ma "połówek" w teście.
ODPOWIEDZ