Mam pytanko co do regulacji kontrastu. Jak do tej pory używałem papieru VC z filtrami podobiektywowymi z przekonaniem, że po założeniu filtra spada ilość światła docierającego do papieru i trzeba zmienić czas ekspozycji. Obecnie zacząłem używać głowicy Meopta COLOR 3 i trafiłem na coś takiego:
Wychodzi na to ze przez odpowiednie użycie dwóch filtrów można zachować czas ekspozycji stały. No i trochę mi to namieszało, bo w tej samej knidze stoi iż gradacja 4 i w góre = ekspozycja x2
Pod koniec ostatniego posiedzenia w ciemni zrobiłem szybki test i wyszło mi coś takiego:
(każda część naświetlana oddzielnie 5 s., filtracja jak zapisane)
Jakie wy macie doświadczenia?
I pytanie nr 2 - jak ustawić gradacje na tej głowicy dla poszczególnych stopni filtrowania VC 1-5 (dla Agfy, Ilforda i Fomy)? Powyżej jest napisane że wartości Meopty = 1/2 wartości kodaka. Mam instrukcje do Color 3, jest tam tabelka mepota-kodak i wynika z niej coś innego.
Czy można na tej głowicy wyciągnąć "piątke"? W tabelce dla 4 jest 200 w kodaku co na mojej głowicy przelicza się na 100. Max to 200 więc zostaje 100 zapasu na magnecie. Więc...?