Mieszacz

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

jerezano
-#
Kontakt:

Mieszacz

Post autor: jerezano »

Mam w Laboratorze mieszacz do 4x5. Czy zmieniając maskę w karetce np. na taką do 6x9 powinienem zmienić także mieszacz? Czy to ma jkiś wpływ przy zmniejszaniu formatu negatywu. Przy zwiększaniu to z pewnością tak (np. mieszacz do 6x9 nie wystarczy na 4x5)
Na razie robiłem 4x5 i 6x7 na tym samym mieszaczu i wygląda, że jest ok.
djrocky
-#

Post autor: djrocky »

Myślę, że zmiana mieszacza nie jest konieczna, ja w M70 miałem opcję 6x7 i 135, z tej drugiej praktycznie nie korzystałem, ale jest różnica w mocy światła, która przechodzi przez negatyw. Skutkuje to skróceniem czasów naświetlania przy użyciu dedykowanego mieszacza. Jednak równiej naświetlone odbitki miałem przy 6x7.
Na Laboratorze jeszcze nie testowałem, ale to już niebawem :-D
sweetek
-#

Post autor: sweetek »

z tego co wiem, to kupowałem znajomemu do 1200 właśnie mieszacz 6x6, wyglądał tak jakby był potrzebny do równomiernego oświetlenia klatki 6x6.
jerezano
-#
Kontakt:

No tak. Ale skoro równomiernie oświetla 4x5 to chyba równie równomiernie oświetli 6x6. W drugą stronę to już gorzej...
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

Tak, tak właśnie będzie. (tzn spokojnie można większego mieszacza używać).

Jedyne minusy to
- strata światła - z mniejszym, miałbyś krótsze czasy
- karetki - czasem się zdarza, że karetka w którą pakujesz negatyw mniejszego rozmiaru puszcza bokami (zewnętrzem) światło z większego niż do niej planowany mieszacza

Jeśli drugi punkt nie występuje (u mnie nie występuje) to nie ma się co bawić w majstrowanie mieszaczami, mam na stałe zamontowany największy.
jerezano
-#
Kontakt:

No to się już upewniłem :)
Czyli muszę tylko znaleźć stosowne maski do karetki i już. A to wcale nie jest takie proste. Na razie wykonałem dwie samodzielnie, niczym nieodżałowany Adam Słodowy.
ODPOWIEDZ