Będę wdzięczy za Wasze opinie
negatyw-prawidłowy obraz pod światło
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
-
maciekwojtak
- -#

negatyw-prawidłowy obraz pod światło
Witam, mam sprawę
Czy kiedy ogląda się negatyw czarno biały pod światło i spojrzy się pod odpowiednim kątem to powinno się widzieć obraz pozytywowy czy też nie(nie mówię o oglądaniu na wprost źródła światła bo wtedy widać normalny obraz negatywowy) ? Pytam, ponieważ ostatnio spotkałem się z dwiema rozbieżnymi opiniami i już zgłupiałem.
-
maciekwojtak
- -#

Tu bym sie do końca nie zgodził. Przy niedoświetlonym negatywie (mało gęstym) ten efekt widać bez trudu nawet w rozproszonym świetle patrząc pod odpowiednim kątem. Przy prawidłowym negatywie też da się zobaczyć pozytyw, ale światło musi być silniejsze i odpowiednio skierowane, np przed chwilą wywołałem ten efekt na prawidłowym negatywie świecąc pod kątem diodową latarką.J.A. pisze:Niedowołany, niedoświetlony. Daje taki efekt. Negatyw o prawidłowej gęstości nie.
No właśnie chodzi o to
Kiedyś w ten sposób oceniałem swoje negatywy.
a nie że da się go zaobserwować w specjalnych warunkach.wosk pisze:efekt widać bez trudu
Niezależnie od siebie. Mało gęsty negatyw.maciekwojtak pisze:negatyw musi być niedoświetlony i niedowołony jednocześnie czy wystarczy że będzie jedynie niedowołany ale prawidłowo naświetlony ?
Kiedyś w ten sposób oceniałem swoje negatywy.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
maciekwojtak
- -#

zadałem to pytanie,ponieważ spotkałem się z opinią, że tak nie powinno być i takie zdjęcia są kiepskie ale skany i odbitki z takiego negatywu wychodzą bardzo ładnie. Są bogate w szczegóły ,mają bardzo ładną tonalność. Dlatego właśnie już nie wiedziałem co o tym myśleć
Fakt,liczy się efekt końcowy
Dziękuję bardzo za pomoc
Dziękuję bardzo za pomoc
Bo nie powinno.maciekwojtak pisze:zadałem to pytanie,ponieważ spotkałem się z opinią, że tak nie powinno być
Znaczy to że albo mamy różne pojęcia ładnego zdjęcia, albo mówimy o zupełnie inaczej wyglądających negatywach.maciekwojtak pisze:ale skany i odbitki z takiego negatywu wychodzą bardzo ładnie.
-
maciekwojtak
- -#

- ModusOperandi
- -#

- Kontakt:
Mówimy o zupełnie inaczej wyglądających negatywach. Ten z którego zrobiłeś ten pozytyw, wygląda na pewno znacznie lepiej niż przypuszczałem po Twoim pierwszym wpisie.maciekwojtak pisze:Niech będzie przyzwoicie
Zgadzam się. Włosy to czarna masa.ModusOperandi pisze:Po tym, co widać - myślę, że mogłeś o działkę dłużej 'palić'.
Efekt pozytywu, o jakim ja myślę, to taki, że wystarczy tylko lekko przekręcić negatyw emulsją do światła i już wyraźnie widać ten pozytyw. Na negatywie o którym piszemy zapewne trzeba się bardziej postarać.
-
maciekwojtak
- -#