Częściowe zaświetlenie

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
wosk
-#
Kontakt:

Częściowe zaświetlenie

Post autor: wosk »

Zagadka: testuję właśnie Haska 500C/M z kasetą A12, po wywołaniu rolki testowej mam mały dylemat spowodowany częściowym zaświetleniem filmu - efekt widoczny jest do jego połowy, jaśniejsza plama (w pozytywie) widoczna jest mniej więcej w tym samym miejscu na każdej z dotkniętych klatek, z tym, że na pierwszych trzech najbardziej. Na przykładach pokazałem też przejście między klatkami - tam też widać ślad zaświetlenia.
Skłaniam się ku teorii, że zaświetlenie powstało w czasie zakładania filmu - światło dostało sie pod papier - stąd efekt na początkowym odcinku filmu. Choć z drugiej strony filmu nie zakładałem w ostrym świetle i robiłem to jak zwykle czyli starannie :mrgreen: .
Druga opcja (której bym nie chciał) to wadliwe uszczelnienie kasety, ale wtedy defekt powinien dotyczyć raczej całego filmu?
Trzecia - film to Trix 400, z drugiej ręki i lekko po terminie. Nie wiem jakimi chadzał drogami, może dostał gdzieś np. promieni X? Co sądzicie?
Wiem, że będę wiedział więcej po wywołaniu drugiej rolki, ale jestem niecierpliwy ;-)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Sprawdzałeś szczelinę szyberka? Połączenie kasety z aparatem?
Lux mea lex
Awatar użytkownika
wosk
-#
Kontakt:

Ale jak to dokładnie sprawdzić? - Wszystko wydaje się być ok, aparat i kaseta są w bardzo dobrym stanie, żadnych wygięć, wytarć, "ramki" w połączeniu kasety z body całe...
Awatar użytkownika
Marianov.
-#

Post autor: Marianov. »

Zaświetlenie jest z lewej strony zdjęcia więc myślę że to problem z uszczelką z szyberka - typowe dla haskowych kaset, po pewnym czasie starzeje się pianka. Zdejmij obiektyw, wyciągnij szybrek, zgaś światło, zaświeć czymś w szczelinę szyberka i spójrz w otwór body - powinno być widać "przeciek". Proste do usunięcia we własnym zakresie - tu masz info: http://www.hasselbladhistorical.eu/ht/htseal.aspx
Awatar użytkownika
wosk
-#
Kontakt:

Dzięki Panowie. Chyba rzeczywiście to jest sedno sprawy - test ze światłem pozytywny - widać dwa małe strumyczki na górze i dole. Ledwo zauważalne, ale jednak. Zastanawia mnie fakt, że końcówka filmu jest ok :?:
Dziękuję za link krajanie :mrgreen: , dobrze mieć pod bokiem haskowego fachowca.
Powinienem sobie poradzić z wymianą. Mam piankę 1,5 mm do uszczelnień - nada się?
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Może aksamitka?
Lux mea lex
Awatar użytkownika
Marianov.
-#

Post autor: Marianov. »

wosk pisze:końcówka filmu jest ok
No z tym różnie jest - może akurat światło nie było skierowane bezpośrednio w szczelinę lub było mniej intensywne lub coś zmieniło się w położeniu uszczelki przy kolejnym włożeniu szyberka itp.
wosk pisze:piankę 1,5 mm do uszczelnień - nada się
Pewnie tak - kwestia docięcia zamontowania i próby z filmem.
Jeśli chcesz mieć pewność i masz trochę funduszy to można sobie zamówić taki gotowy zestawik do uszczelnienia kasety, np. taki: http://www.ebay.pl/itm/HASSELBLAD-LIGHT ... bd1&_uhb=1
Awatar użytkownika
wosk
-#
Kontakt:

Done! Rzeczywiście gąbka była sparciała i nieelastyczna, użyłem swojego materiału - po docięciu przykleiłem odpowiedni pasek na metaliczną sprężynującą folię (po oczyszczeniu acetonem z resztek gąbki). Umieściłem na miejscu i skręciłem. Test świetlny nie wykazał przecieku tym razem. Ale z euforią poczekam na kolejny film. Dzięki jeszcze raz - również za ebayowy namiar - skorzystam jeśli mój materiał nie zda egzaminu. Istotne jest też to, że Twoje źródło podaje, iż nie powinno przechowywać się kasety z włożonym szyberkiem (ucisk na uszczelnienie) i profilaktycznie raz w roku powinno się je wymieniać. Człowiek uczy się przez całe życie :-D Pozdrawiam.

[ Dodano: Śro 13 Lis, 2013 ]
Potwierdzam :-D Kolejny film bez śladów nieszczelności kasety, udało się bez serwisu, jeszcze raz dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ