Czyli na skaner potrzebne są dwie szybki między które wkłada się film i kładzie na szybie skanera?
Dodano:
Ok, znalazłem ładnie opisane:
http://kekacz.blogspot.com/2011/11/sreb ... wskie.html
Słoje, artefakty podczas skanowania
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Podłączam się do wątku z pytaniem: co może być przyczyną kolorowych smug na skanie z Epsona V600? Ciągną się przez całą długość paska, na filmie B/W są mniej widoczne, ale wyraźnie zauważalne. Szyba wyczyszczona, więc co? lampa?
Skaner na gwarancji, więc jakby co - serwis. Używam fabrycznych ramek Epsona, bez znaczenia jest włożenie nega emulsją do góry czy do dołu...Macie jakieś koncepcje?

Skaner na gwarancji, więc jakby co - serwis. Używam fabrycznych ramek Epsona, bez znaczenia jest włożenie nega emulsją do góry czy do dołu...Macie jakieś koncepcje?

-
- -#
- Kontakt:
dokładnie to paproch może być na lampie, na czujniku, na szybie dolnej, na szybie górnej.fotosilesia pisze:Masz jakiś paproch na lampie tak mi się wydaje, ale nie kumam jak się tam dostał
skanery nie są szczelnymi urządzeniami, kurz łapią non stop, dlatego należy regularnie je czyścić. aby dostać się do środka skanera, należy odkręcić cztery w urządzeniu i cztery w pokrywie, nieopieczętowane wkręty. lampę i czujnik przedmuchać, szybę przetrzeć alkoholem. skręcić i skanować do następnego razu.
pozdrawiam
p.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Dziękuję Panowie, zwłaszcza Tobie Piotrze za dokładną instrukcję - udało się, choć to jednak nie bułka z masłem
Wkrętów chyba z osiem, miałem troche problemu z paskiem zębatym napędu, bo mi się zsunął z głowicy i trzeba go było precyzyjnie umieścić z powrotem. Aż się spociłem
Lampę przedmuchałem sprężonym powietrzem, szybę przetarłem. Działałem tylko w pokrywie, bo skany materiałów nietransparentnych były ok, więc problem tkwił na górze. Finał pozytywny jak widać niżej (poza wyhodowanym pierścieniem Newtona, ale to drobiazg).
Jeszcze raz dziękuję i cieszę się, że nie musiałem pakować sprzętu i wysyłać w świat (przynajmniej na razie)
Pozdrawiam. W.

Jeszcze raz dziękuję i cieszę się, że nie musiałem pakować sprzętu i wysyłać w świat (przynajmniej na razie)

nie ma za co.
ale osiem? zdawało mnie się, że w 4490 były tylko cztery.
mię pasek nigdy nie spadł, ale cieszę się, że się z tym uporałeś.
pozdrawiam
p.
ale osiem? zdawało mnie się, że w 4490 były tylko cztery.
mię pasek nigdy nie spadł, ale cieszę się, że się z tym uporałeś.
pozdrawiam
p.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."