Słoje, artefakty podczas skanowania

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
kuzyn353
-#

Słoje, artefakty podczas skanowania

Post autor: kuzyn353 »

Witam
Skąd się biorą i jak przeciwdziałać odbiciom, artefaktom, słojom, na skanach filmów? Czasami wychodzą takie słoje jakby wysychające zacieki, jednak żadnych na filmie nie ma. Wiecie o co mi chodzi?
Awatar użytkownika
matti_1989
-#
Kontakt:

Post autor: matti_1989 »

Prawdopodobnie chodzi o "Pierścienie Newtona" dociskasz negatywy jakąś szybą?
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Na cz-b czy na kolorze? Jeśli na cz-b to pewnie pierścienie Newtona. Jeśli na kolorze i te plamy wyglądają jak barwna posteryzacja, to jest to bardziej złożone zjawisko, wynikające ze zbyt małej dynamiki skanera. Jeśli o to chodzi, to pomocą może być obniżenie współczynnika gamma (fabrycznie ustawionego zazwyczaj na około 1,5) do 1,0 lub ciut mniej. Jednak na pierścienie Newtona to nie pomoże. Tu konieczne jest włożenie negatywu w ramkę, która by nie pozwalała na kontakt strony podłożowej z szybą. Można również, i to najprostszy sposób, położyć negatyw stroną emulsyjną do szyby, a po zakończeniu skanowania odwrócić obrazek stronami. Jeśli konieczne jest dociśnięcie negatywu szybką, to powinna to być szybka antynewtonowska - można ją znaleźć w niektórych antyramach, jako szkło bezrefleksyjne.
Lux mea lex
Awatar użytkownika
kuzyn353
-#

Nie dociskam szybką, korzystam ze standardowej ramki w Epson V600. Akurat zauważyłem to głównie na kolorze. Czym bardziej zwinięty negatyw tym bardziej widoczne.
Czyli jakbym docisnął szybką negatyw to zjawisko mogłoby być jeszcze bardziej wyraźne? Z tego co teraz doczytałem to najparwdopodobniej te pierścienie newtona.
Jak się pojawi to spróbuję odwrócić emulsję.
Dzięki.
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Post autor: ModusOperandi »

Pierścienie newtona - aby się tego pozbyć możesz do swojego V600 zakupić szybki antynewtonowskie - bywają na znanym portalu aukcyjnym.
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

ModusOperandi pisze:Pierścienie newtona - aby się tego pozbyć możesz do swojego V600 zakupić szybki antynewtonowskie - bywają na znanym portalu aukcyjnym.
bywają również u szklarza ;-) i są znacznie tańsze a takie same :-P
Awatar użytkownika
matti_1989
-#
Kontakt:

Post autor: matti_1989 »

ModusOperandi pisze:Pierścienie newtona - aby się tego pozbyć możesz do swojego V600 zakupić szybki antynewtonowskie - bywają na znanym portalu aukcyjnym.
I wtedy nie używamy w ogóle plastikowych ramek? Wyostrzy nam negatyw leżący bezpośrednio na szybie skanera?
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Ja sobie u szklarza kupiłem zwykłą szklaną szybką przyciętą na nieco większy wymiar. W rogach nakleiłem sobie metalowe podkładki, tak aby zachować dystans między szkłem skanera a filmem i dociskającą go szybką. To mnie wystarcza żeby pozbyć się zupełnie pierścieni.

Jedyny problem jaki zawsze się pojawia z pierścieniami to Delta 3200 - choćbym nie wiem jak kombinował - zawsze mniejsze lub większe pierścienie będą widoczne :-/
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

Po co kombinować na nowo z problemem który już dawno jest rozwiązany? Poszukaj na forum o skanowaniu na mokro.
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Skanowanie na mokro - zastanawiałem się, czy to przejdzie jeśli skaner nie jest do tego przystosowany, ale z drugiej strony - przecież nie leje się tej wody wiele, tylko tyle żeby namoczyć równomiernie całą powierzchnię kliszy. Do tego powinno wystarczyć parę kropel. Przy odrobinie ostrożności na każdym skanerze to się uda.
Mam starego Plusteka ST64+ wypróbuję go... ;-)
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Lepsza gliceryna :-)
Lux mea lex
Awatar użytkownika
kuzyn353
-#

Jak to wygląda? Dwie między które wkłada się negatyw czy jedna do dociśnięcia do szyby skanera?
U szklarza będą wiedzieć co to szyba antynewtonowska?
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Na pewno będą wiedzieć tam gdzie oprawiają obrazy.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
kuzyn353
-#

A jak to fizycznie wygląda na skanarze? Pomijając właściwości szybek. Szyba skanera jest zwykłą szybą?
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Na pewno nie jest antynewtonowska. Czy jest zwykłą nie wiem, pewnie tak. Szyba an, wygląda jakby była zmatowiona.
Pierścienie Newtona to załamanie światła w bardzo cienkiej warstwie powietrza zamkniętej między szkłem, a podłożem filmu.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ODPOWIEDZ