Jako, że ostatnio najechały mnie rosyjskie wynalazki, chciałbym zapytać, czy spust migawki w Kievie 88 jest w jakiś sposób regulowany ? chodzi o siłę jakiej trzeba użyć aby go wcisnąć.
Oczywiście wiem, wszędzie pisze, że nic na siłę itd... ale u mnie trzeba na tyle mocno wcisnąć, że może to powodować poruszenie całym aparatem.
KIEV 88 spust migawki
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
KIEV 88 spust migawki
Pozdrawiam
tomograf
----------------
* Bronica SQ-Ai * Polaroid Land 250 * 18x24 Curt Bentzin Gorlitz * Kiev 88 * Kiev 60*
--------------------------------------------
www.tomograf.wordpress.com
tomograf
----------------
* Bronica SQ-Ai * Polaroid Land 250 * 18x24 Curt Bentzin Gorlitz * Kiev 88 * Kiev 60*
- technik219
- -#
- Nagov Service
- -#
- Kontakt:
Re: KIEV 88 spust migawki
tomograf pisze:Jako, że ostatnio najechały mnie rosyjskie wynalazki, chciałbym zapytać, czy spust migawki w Kievie 88 jest w jakiś sposób regulowany ? chodzi o siłę jakiej trzeba użyć aby go wcisnąć.
Oczywiście wiem, wszędzie pisze, że nic na siłę itd... ale u mnie trzeba na tyle mocno wcisnąć, że może to powodować poruszenie całym aparatem.
Po części zgadzam się z dowcipem Kolegi Technika, jest w tym wiele prawdy

A tak na serio, utrudniony spust w Kievie 88 i w następnych modernizacjach tego modelu, świadczy o rozregulowaniu tarczy z uzębieniem (będącej elementem mechanizmu do wyrabiania czasów migawki) względem zapadki przy spuście. Przy prawidłowym ustawieniu, w chwili spustu migawki, zapadka zachodzi pomiędzy tryby. W przeciwnym razie natrafia na ząb i trzeba zwiększonego nacisku na spust, aby zapadka "wskoczyła". Jeśli problem ze spustem pojawia się nieregularnie, i zależy od ustawionej wartości migawki, wszystko wskazuje na tę właśnie przyczynę. Tymczasem powody rozregulowania tarczy mogą być rozmaite, poczynając od wyrobienia mechanizmu (nadmierne luzy na przekładniach) po niewłaściwe złożenie.
W domowych warunkach można spróbować wyregulować poprzez zmianę położenia innej tarczy, przy korbie od naciągu. Tarcza znajduje się pod okleiną. Po oderwaniu okleiny odkręcić śrubę i zdjąć korbę. Następnie wewnętrzną tarczę przestawić o 1 otwór (tarcza ma wypustki, korba otwory) w prawo lub w lewo. Jeśli nie poskutkuje pozostaje korzystać jak jest lub oddać do serwisu, ponieważ dalsze regulacje będą wymagały rozbierania obudowy i niektórych mechanizmów.
Dodam istotny szczegół- przed wymontowaniem korby trzeba napiąć migawkę i ustawić na czas "B"

Powodzenia!
Ostatnio zmieniony 21 paź 2013, 15:46 przez Nagov Service, łącznie zmieniany 1 raz.
Bardzo dziękuję, za tak szczegółową odpowiedź,
cieszy mnie że są tu ludzie którzy posiadają taką wiedzę i co najważniejsze dzielą się nią z innymi.
cieszy mnie że są tu ludzie którzy posiadają taką wiedzę i co najważniejsze dzielą się nią z innymi.

Pozdrawiam
tomograf
----------------
tomograf
----------------
- technik219
- -#
Mój Kiew, jak był nowy, miał inną przypadłość związaną ze spustem. Jeśli naciskałem na spust - już po pokonaniu "martwego" ruchu spustu i odrobinkę dalej z wyczuwalnym oporem, jednak bez wyzwolenia migawki (zdarza się tak, gdy z jakiegoś powodu rezygnujemy ze zdjęcia) - już na samym początku odrobinkę podnosiło się lustro i w związku z tym zmieniało się położenie ostrości. Wykonanie ostrego zdjęcia w takiej sytuacji gdy wymagana była korekcja płaszczyzny ostrości prawie zawsze skutkowała nieostrym zdjęciem. Wiadomo: o jakąś tam setną milimetra podniesione lustro. Jednak po kilku filmach mechanizmy się dopasowały i już nie ma tego problemu. Stąd wniosek, że nowe aparaty również nie są idealne i części muszą się wzajemnie dopasować. Czytałem gdzieś, że małoobrazkowy Kiew 19 potrzebował na "dotarcie" około 10 tys. zadziałań migawki
Niestety, nie sprawdziłem tego, bo swoją "19" sprzedałem wcześniej 

Lux mea lex