Hasselblad 500 el/m
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Hasselblad 500 el/m
Witam, zakupiłem za grosze wymienione w temacie body, jest to mój pierwszy hassel i potrzebuję pomocy użytkowników. Mianowicie posiadam model 500 el/m na pewno jest problem tylnymi kurtynami, zwanymi inaczej drzwiami od stodoły, nie domykają się, jestem ciekaw czy ktoś pozbył się takowego problemu w swoim modelu ???? dzięki za pomoc :)
Foto ponizej i przy okazji, czy ktoś rozszyfruje rok produkcji ?
- matti_1989
- -#
- Kontakt:
- technik219
- -#
alphamale pisze:zakupiłem za grosze
Mam wrażenie, że jedno z drugim jest powiązane.alphamale pisze:jest problem tylnymi kurtynami, zwanymi inaczej drzwiami od stodoły, nie domykają się,
Tak, ten, który go sprzedałalphamale pisze:jestem ciekaw czy ktoś pozbył się takowego problemu w swoim modelu ?

Lux mea lex
- technik219
- -#
- Nagov Service
- -#
- Kontakt:
alphamale pisze:ok spróbuję na zagranicznym forum :)
Witam
Na początek należało by sprawdzić, czy bateria jest sprawna i czy jest w ogóle. Rzeczone osłony ze zdjęcia mogą być otwarte przez brak zasilania. Co do baterii. Fabryczne ogniwa nie są obecnie produkowane, natomiast można zakupić adaptery pod różne baterie o napięciu 6-9 Volt (poniżej 9 Volt aparat również działa poprawnie, lecz bateria szybciej się wyczerpuje).
Gdyby bateria nic nie wskórała i osłony nadal będą w tej pozycji- polecam się. Serwisuję wszystkie modele Hasselblada.
Powodzenia!
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2013, 00:25 przez Nagov Service, łącznie zmieniany 3 razy.
Jak dobrze że Pana widzę, bateria kupiona, lustro poszło do góry, kurtyny zamknęły się... aczkolwiek silnik nie wrócił lustra do położenia jakie powinno byc jak na tym filmiku :
filmik
Zauważyłem iż nie mogę wybrać trubu "s"
Ktoś miał podobny problem tu (tłumaczenie google) :
klik
Proszę o pomoc, zawsze marzyłem o elektrycznym hasselbladzie :(
filmik
klik
- Nagov Service
- -#
- Kontakt:
alphamale pisze:Jak dobrze że Pana widzę, bateria kupiona, lustro poszło do góry, kurtyny zamknęły się... aczkolwiek silnik nie wrócił lustra do położenia jakie powinno byc jak na tym filmiku :
filmik
klik

Jutro przyjrzę się Hasselbladowi i odpiszę. Mam identyczny model na stanie, przeanalizuję co by mogło być nie tak. Ostatecznie zapraszam alphamale do Bydgoszczy, z Torunia daleko nie jest

Pozdrawiam
Dodam tylko że jak przekręcę sławną srebrną śrubę, to silnik załączy się lustro wraca ma dół, następnie po wciśnięciu spustu tylko cyk do góry i nic... Ok czekam niecierpliwie na analizę :) mam nadzieję ze będzie żył i liczę się z oddaniem pod fachowe oko.
[ Dodano: Śro 25 Wrz, 2013 ]
Poniżej mój aparat
filmik
[ Dodano: Śro 25 Wrz, 2013 ]
Poniżej mój aparat
filmik
- Nagov Service
- -#
- Kontakt:
Re: Hasselblad 500 el/m
alphamale pisze:
Dla Pana i zainteresowanych tematem forumowiczów podsyłam namiary, jak na podstawie numeru seryjnego odczytać rocznik produkcji korpusu, kasety oraz obiektywu Hasselblada

http://www.photoethnography.com/Classic ... ~mainFrame