Co to za obiektyw i z czego pochodzi.

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Mariusz [mr.]
-#

Re: Co to za obiektyw i z czego pochodzi.

Post autor: Mariusz [mr.] »

tol2di pisze:Chce go wykorzystać do budowy aparatu 6x6.
Przy tej jakości zdjęcia trudno to stwierdzić, ale samo szkło też nie wygląda rewelacyjnie… Były jakieś poglądowe fotki nim robione?
« Jeżeli martwi Cię, że Twojego wciąż wybornie ostrego UWA (np. ±72mm kryjące 4×5” plus zapas na pokłony) może nie czekać już nic naprawdę wspaniałego (albo i całego LF pod niego, byle podróżnego) — możemy pogadać… »
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Post autor: ModusOperandi »

No i napsułem - postanowiłem sprawdzić dokładnie co to za obiektyw i...
W kamerze średnioformatowej 6x4.5 jest to Cassar 75/2.9
Problem jest taki, że postanowiłem go nieco przeczyścić z paprochów pyłków i śladowej ilości grzyba. Rozkręciłem go i teraz jest problem. O ile przednia soczewka była wypukłą częścią skierowana do fotografowanego świata, to już ta wewnętrzna w którą stronę byłą skierowana - nie pamiętam?
Tryplet? Zatem zarówno pierwsza soczewka jak i ostatnia powinny być skierowane wypukłą częścią w kierunku od siebie. Czyli wypukła część wewnętrznej soczewki skierowana jest w kierunku filmu.
Niech mnie ktoś poprawi - jeżeli się mylę... :-/
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
tol2di
-#

Re: Co to za obiektyw i z czego pochodzi.

Post autor: tol2di »

Mariusz [mr.] pisze:
tol2di pisze:Chce go wykorzystać do budowy aparatu 6x6.
Przy tej jakości zdjęcia trudno to stwierdzić, ale samo szkło też nie wygląda rewelacyjnie… Były jakieś poglądowe fotki nim robione?
Szkło jeszcze do mnie nie dotarło więc nie mogłem nim wykonać żadnych zdjęć, ale jak tylko trafi do mnie pójdzie najpierw do konserwacji i czyszczenia a potem testowe zdjęcia.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

ModusOperandi pisze:No i napsułem
W Tryplecie co do zewnętrznych soczewek sprawa jest prosta: wypukłym na zewnątrz. Problem dotyczy środkowej. Jeśli jest symetryczna, to teoretycznie powinno być obojętne jak ją ustawisz. Zobacz, czy jeden z "rancików" soczewki nie jest sfazowany i czy dla tej fazki nie jest dopasowane gniazdo soczewki albo pierścień dociskowy. Jeśli to nic nie da to pozostaje metoda zdjęć próbnych. Współczuję.
Lux mea lex
tol2di
-#

Post autor: tol2di »

No i szkło do mnie dotarło, migawka się wlecze a soczewki zasyfione tak więc bez serwisu się nie obejdzie, do tego ogranicznik ustawiania ostrości lata w kółko.

Szkiełko to 50mm f2,9 Cessar, czyli mały obrazek ale jest piękny tak więc zostaje u mnie spróbuję go podłączyć do lustrzanki ale jak wróci z serwisu.
ODPOWIEDZ