Przy tej jakości zdjęcia trudno to stwierdzić, ale samo szkło też nie wygląda rewelacyjnie… Były jakieś poglądowe fotki nim robione?tol2di pisze:Chce go wykorzystać do budowy aparatu 6x6.
Co to za obiektyw i z czego pochodzi.
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- Mariusz [mr.]
- -#
Re: Co to za obiektyw i z czego pochodzi.
« Jeżeli martwi Cię, że Twojego wciąż wybornie ostrego UWA (np. ±72mm kryjące 4×5” plus zapas na pokłony) może nie czekać już nic naprawdę wspaniałego (albo i całego LF pod niego, byle podróżnego) — możemy pogadać… »
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
No i napsułem - postanowiłem sprawdzić dokładnie co to za obiektyw i...
W kamerze średnioformatowej 6x4.5 jest to Cassar 75/2.9
Problem jest taki, że postanowiłem go nieco przeczyścić z paprochów pyłków i śladowej ilości grzyba. Rozkręciłem go i teraz jest problem. O ile przednia soczewka była wypukłą częścią skierowana do fotografowanego świata, to już ta wewnętrzna w którą stronę byłą skierowana - nie pamiętam?
Tryplet? Zatem zarówno pierwsza soczewka jak i ostatnia powinny być skierowane wypukłą częścią w kierunku od siebie. Czyli wypukła część wewnętrznej soczewki skierowana jest w kierunku filmu.
Niech mnie ktoś poprawi - jeżeli się mylę...
W kamerze średnioformatowej 6x4.5 jest to Cassar 75/2.9
Problem jest taki, że postanowiłem go nieco przeczyścić z paprochów pyłków i śladowej ilości grzyba. Rozkręciłem go i teraz jest problem. O ile przednia soczewka była wypukłą częścią skierowana do fotografowanego świata, to już ta wewnętrzna w którą stronę byłą skierowana - nie pamiętam?
Tryplet? Zatem zarówno pierwsza soczewka jak i ostatnia powinny być skierowane wypukłą częścią w kierunku od siebie. Czyli wypukła część wewnętrznej soczewki skierowana jest w kierunku filmu.
Niech mnie ktoś poprawi - jeżeli się mylę...

Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
Re: Co to za obiektyw i z czego pochodzi.
Szkło jeszcze do mnie nie dotarło więc nie mogłem nim wykonać żadnych zdjęć, ale jak tylko trafi do mnie pójdzie najpierw do konserwacji i czyszczenia a potem testowe zdjęcia.Mariusz [mr.] pisze:Przy tej jakości zdjęcia trudno to stwierdzić, ale samo szkło też nie wygląda rewelacyjnie… Były jakieś poglądowe fotki nim robione?tol2di pisze:Chce go wykorzystać do budowy aparatu 6x6.
- technik219
- -#
W Tryplecie co do zewnętrznych soczewek sprawa jest prosta: wypukłym na zewnątrz. Problem dotyczy środkowej. Jeśli jest symetryczna, to teoretycznie powinno być obojętne jak ją ustawisz. Zobacz, czy jeden z "rancików" soczewki nie jest sfazowany i czy dla tej fazki nie jest dopasowane gniazdo soczewki albo pierścień dociskowy. Jeśli to nic nie da to pozostaje metoda zdjęć próbnych. Współczuję.ModusOperandi pisze:No i napsułem
Lux mea lex
No i szkło do mnie dotarło, migawka się wlecze a soczewki zasyfione tak więc bez serwisu się nie obejdzie, do tego ogranicznik ustawiania ostrości lata w kółko.
Szkiełko to 50mm f2,9 Cessar, czyli mały obrazek ale jest piękny tak więc zostaje u mnie spróbuję go podłączyć do lustrzanki ale jak wróci z serwisu.
Szkiełko to 50mm f2,9 Cessar, czyli mały obrazek ale jest piękny tak więc zostaje u mnie spróbuję go podłączyć do lustrzanki ale jak wróci z serwisu.