wywołanie nega, przerwanie i na światło dzienne :-D

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

wywołanie nega, przerwanie i na światło dzienne :-D

Post autor: Minolciarz1979 »

Witam. Dziś wołałem nega Rollei SuperPan 200 w D76 1+3 (pierwszy raz to rozcieńczenie, zawsze 1+1). Więc wołam sobie 21 minut, temperatura 20,25 st C, 2 przewrotki co minutę. Wywołałem, przerwałem octem 2%, zaczynam płukanie, wyjmuję szpulę z negiem na ładne światło dzienne, płuczę w misce i zastanawiam się co on taki jakiś zółty, jakiś wypłowiały czy cuś?? Patrzę pod światło z okna na klatki, no jakiś dziwny neg, pewnie przeterminowany, może lewy, może D76 jakiś lewy? i tak dobre 5 min dumam, oglądam nega w świetle dziennym, aż widzę, że utrwalacz naszykowany stoi w butelce... :mrgreen: A już miałem cisnąć nega do kubła, ale szybko w koreks, zalałem utrwalaczem, utrwaliłem, wypłukałem i... Klatki wyszły świetnie :mrgreen:
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

LOL... dobrze że to nie wywoływacz pominąłeś ;-)

Ja na razie odłożyłem ciemniowanie aż temperatury opadną bo w taki hyc to mi mózg nie pracuje - też się boję że coś pomieszam i zmarnuję materiał.
Awatar użytkownika
wosk
-#
Kontakt:

Post autor: wosk »

Gratuluję roztargnienia a z drugiej strony refleksu ;-)
Napisz jeszcze jak świeciłeś Superpana, bo nie tak dawno doszliśmy tu do wniosku, że nie ma on pudełkowej czułości.
Ostatnio zmieniony 22 cze 2013, 18:05 przez wosk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Post autor: ModusOperandi »

Mnie się parę dni temu zdarzyło utrwalać w coli. Połapałem się po ty, jak łyknąłem utrwalaczu...
;-)
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
Awatar użytkownika
wosk
-#
Kontakt:

Post autor: wosk »

Po ciemku wołałeś? Bo kolor ten...tego... niepodobny :shock:
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Post autor: ModusOperandi »

Po ciemku. Cały dzień pracuję przy komputerze, wiec lubie dać oczom odpocząć.
Jeszcze sobie przypomniałem jak parę lat temu zacząłem wołać od utrwalacza. Wtedy nic z filmu nie wyszło...
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Minolciarz1979, ale to nic dziwnego. W końcu przerwałeś działanie wywoływacza (i tak dość cienkiego), więc co się mogło stać?
Kiedyś, jak wołałem w Krokusie tanku 800, który ciekłbył, ale od drugiego zalania (zanim wyczaiłem na niego metodę), to po wylaniu przerywacza po prostu koreks otwierałem i utrwalania było już w świetle dziennym. A mieszałem poprzez unoszenie szpul.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ODPOWIEDZ