dostępność negatywów

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Helmut
-#

dostępność negatywów

Post autor: Helmut »

Mam takie pytanie bo ostatnio trochę wypadłem z obiegu. Czy wiecie które ostatnio negatywy albo slajdy zostały wycofane z produkcji? Najbardziej chodzi mi o nową portrę kodaka. Wprowadzona niedawno ale jak rzuciłem okiem na sklepy netowe to coś marnie. Chciałbym wrócić po przerwie i planuję zakup skanera. Nie wiem jednak czy jest sens jeżeli z negatywami krucho :( :( jak ogólnie pod tym względem wygląda sytuacja? szczególnie mały obrazek (aczkolwiek też i średni).
Ubolewam że jak ostatnim razem fotografowałem to już nie było astii, sensii. Ciekawe ile velvia50 pociągnie.
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

Zobacz sobie na macodirect.de. Tam jest wszystko, co obecnie się produkuje.
junkers_ju-87
-#

Re: dostępność negatywów

Post autor: junkers_ju-87 »

Helmut pisze:Mam takie pytanie bo ostatnio trochę wypadłem z obiegu. Czy wiecie które ostatnio negatywy albo slajdy zostały wycofane z produkcji? Najbardziej chodzi mi o nową portrę kodaka. Wprowadzona niedawno ale jak rzuciłem okiem na sklepy netowe to coś marnie. Chciałbym wrócić po przerwie i planuję zakup skanera. Nie wiem jednak czy jest sens jeżeli z negatywami krucho :( :( jak ogólnie pod tym względem wygląda sytuacja? szczególnie mały obrazek (aczkolwiek też i średni).
Ubolewam że jak ostatnim razem fotografowałem to już nie było astii, sensii. Ciekawe ile velvia50 pociągnie.
Zobacz jeszcze na fotoimpex.de

W chwili obecnej można stwierdzić że nie jest tak różowo jak było pod koniec XX wieku .
Jednak fotografia analogowa przetrwała swój największy kryzys i powoli się odbudowuje.
Niestety dotyczy to raczej czarno białej.
Z kolorem jednak nadal jest kiepsko.
Ale coś tam jeszcze jest.
ju_87
Awatar użytkownika
pasiasty
-#
Kontakt:

Post autor: pasiasty »

JaZ99 pisze:Zobacz sobie na macodirect.de. Tam jest wszystko, co obecnie się produkuje.
Nie wszystko, nie mają na przykład Wephoty (czyli dawnego ORWO).
|| Cezary Żemis <cezary.zemis@gmail.com>
|| http://cezaryzemis.name/
|| ph. +48 794 337 097 | +420 605 560 885
junkers_ju-87
-#

Post autor: junkers_ju-87 »

pasiasty pisze:
JaZ99 pisze:Zobacz sobie na macodirect.de. Tam jest wszystko, co obecnie się produkuje.
Nie wszystko, nie mają na przykład Wephoty (czyli dawnego ORWO).
Tylko że Wephota to nie bardzo jest pewne co ma w środku .
na pewno nie ORWO tylko materiały innych producentów .
Podobno ?
I na domiar co jakiś czas zawartość się zmienia.

w wakacje lub po wakacjach Adox wprowadza nowy materiał do sprzedaży.
Wolny od problemów znanych ze starych CHS
ju_87
ODPOWIEDZ