Mam takie pytanie bo ostatnio trochę wypadłem z obiegu. Czy wiecie które ostatnio negatywy albo slajdy zostały wycofane z produkcji? Najbardziej chodzi mi o nową portrę kodaka. Wprowadzona niedawno ale jak rzuciłem okiem na sklepy netowe to coś marnie. Chciałbym wrócić po przerwie i planuję zakup skanera. Nie wiem jednak czy jest sens jeżeli z negatywami krucho :( :( jak ogólnie pod tym względem wygląda sytuacja? szczególnie mały obrazek (aczkolwiek też i średni).
Ubolewam że jak ostatnim razem fotografowałem to już nie było astii, sensii. Ciekawe ile velvia50 pociągnie.
dostępność negatywów
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Zobacz sobie na macodirect.de. Tam jest wszystko, co obecnie się produkuje.
Wywołaj sobie film: https://sites.google.com/site/negfix8pl/film
-
- -#
Re: dostępność negatywów
Zobacz jeszcze na fotoimpex.deHelmut pisze:Mam takie pytanie bo ostatnio trochę wypadłem z obiegu. Czy wiecie które ostatnio negatywy albo slajdy zostały wycofane z produkcji? Najbardziej chodzi mi o nową portrę kodaka. Wprowadzona niedawno ale jak rzuciłem okiem na sklepy netowe to coś marnie. Chciałbym wrócić po przerwie i planuję zakup skanera. Nie wiem jednak czy jest sens jeżeli z negatywami krucho :( :( jak ogólnie pod tym względem wygląda sytuacja? szczególnie mały obrazek (aczkolwiek też i średni).
Ubolewam że jak ostatnim razem fotografowałem to już nie było astii, sensii. Ciekawe ile velvia50 pociągnie.
W chwili obecnej można stwierdzić że nie jest tak różowo jak było pod koniec XX wieku .
Jednak fotografia analogowa przetrwała swój największy kryzys i powoli się odbudowuje.
Niestety dotyczy to raczej czarno białej.
Z kolorem jednak nadal jest kiepsko.
Ale coś tam jeszcze jest.
ju_87
-
- -#
Tylko że Wephota to nie bardzo jest pewne co ma w środku .pasiasty pisze:Nie wszystko, nie mają na przykład Wephoty (czyli dawnego ORWO).JaZ99 pisze:Zobacz sobie na macodirect.de. Tam jest wszystko, co obecnie się produkuje.
na pewno nie ORWO tylko materiały innych producentów .
Podobno ?
I na domiar co jakiś czas zawartość się zmienia.
w wakacje lub po wakacjach Adox wprowadza nowy materiał do sprzedaży.
Wolny od problemów znanych ze starych CHS
ju_87