titomax pisze:wsumie już poczęści złapałem takiego bakcyla w szkole na fotografii bo właśnie uczymy się wywoływać filmy i robić odbitki i
A cóż to za cywilizowana szkoła?
Ja ostatnio musiałem kolegom w pracy (roczniki z drugiej połowy lat 80-tych) tłumaczyć co to są przeźrocza i rzutnik do nich. Naprawdę na początku myślałem, że sobie żarty robią...
Nie chce zakładać nowego wątku więc zapytam tutaj. Kupiłem lampę ciemniową Kaiser z filtrem 4010 (Oliwkowy), wstawiłem do ciemni i zastanawiam się jak przy tym cokolwiek wywołać świeci tak ciemno że ledwo cokolwiek widzę. Żarówka w środku jest 15 W jak instrukcja każe jeszcze chyba oryginalna zmatowiona dokoła. Zastanawiam się czy nie wymienić jaj na żarówkę energooszczędną trochę mocniejszą.
tol2di pisze:Nie chce zakładać nowego wątku więc zapytam tutaj. Kupiłem lampę ciemniową Kaiser z filtrem 4010 (Oliwkowy), wstawiłem do ciemni i zastanawiam się jak przy tym cokolwiek wywołać świeci tak ciemno że ledwo cokolwiek widzę. Żarówka w środku jest 15 W jak instrukcja każe jeszcze chyba oryginalna zmatowiona dokoła. Zastanawiam się czy nie wymienić jaj na żarówkę energooszczędną trochę mocniejszą.
lampa to ci jest potrzebna do tego żebyś widział co robisz i gdzie i col ezy.
a pozytyw to po zrobieniu próbek i wybraniu właściwego czasu naświetlania wywołujesz na czas.
Więc mocniejsza lampa nie jest ci potrzebna .
A do tego może mieć negatywny wpływ na papier.
A może kup leda albo świetlówkę kompaktową? Bo z tego co się domyślam, to ograniczenie 15W dotyczy tylko przeciążenia kabli lub stopienia się lampy od środka przez ciepło wydzielane przez żarówki żarowe, a 15W led/świetlówki daje więcej lumenów niż 15 W żarowej. Ja sobie kupiłem trójkolorową lampę Dursta z ograniczeniem do 10W, wsadziłem do środka 8W świetlówkę i na filtrze pomarańczowym papieru mi nie zaświetla, a jest jaśniej. Po prawdzie to używałem jej na razie tylko ze stałokontrastową Fomą, nie wiem jak to pójdzie na multigradach.
Własnie o tym myślałem, wstawię 15W świetlówkę i będzie dużo jaśniej. Jak tylko skończę ciemnie sprawdzę czy nie naświetla papieru stało-gradacyjnego Fomy.