Czerwona żarówka do ciemni

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

skytruck
-#

Post autor: skytruck »

titomax pisze:wsumie już poczęści złapałem takiego bakcyla w szkole na fotografii bo właśnie uczymy się wywoływać filmy i robić odbitki i
A cóż to za cywilizowana szkoła?
Ja ostatnio musiałem kolegom w pracy (roczniki z drugiej połowy lat 80-tych) tłumaczyć co to są przeźrocza i rzutnik do nich. Naprawdę na początku myślałem, że sobie żarty robią...
titomax
-#

Post autor: titomax »

cóż to za cywilowana szkoła no liceum plastyczne , mamy normalnie lekcje fotografi i sie uczymy wszystkie po troche , naprawde super sprawa :)
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

z tego co wiem w rzeszowskim plastyku uczniowie też robią na analogach. tak mi przynajmniej powiedziała pani z maxxuma z Paniagi.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

rbit9n pisze:z tego co wiem w rzeszowskim plastyku uczniowie też robią na analogach. tak mi przynajmniej powiedziała pani z maxxuma z Paniagi.
zgadza się. głównym sprawcą tego faktu jest wykładowca, Paweł Olearka, który ma afront do cyfrówki.
tol2di
-#

Post autor: tol2di »

Nie chce zakładać nowego wątku więc zapytam tutaj. Kupiłem lampę ciemniową Kaiser z filtrem 4010 (Oliwkowy), wstawiłem do ciemni i zastanawiam się jak przy tym cokolwiek wywołać świeci tak ciemno że ledwo cokolwiek widzę. Żarówka w środku jest 15 W jak instrukcja każe jeszcze chyba oryginalna zmatowiona dokoła. Zastanawiam się czy nie wymienić jaj na żarówkę energooszczędną trochę mocniejszą.
junkers_ju-87
-#

Post autor: junkers_ju-87 »

tol2di pisze:Nie chce zakładać nowego wątku więc zapytam tutaj. Kupiłem lampę ciemniową Kaiser z filtrem 4010 (Oliwkowy), wstawiłem do ciemni i zastanawiam się jak przy tym cokolwiek wywołać świeci tak ciemno że ledwo cokolwiek widzę. Żarówka w środku jest 15 W jak instrukcja każe jeszcze chyba oryginalna zmatowiona dokoła. Zastanawiam się czy nie wymienić jaj na żarówkę energooszczędną trochę mocniejszą.
lampa to ci jest potrzebna do tego żebyś widział co robisz i gdzie i col ezy.
a pozytyw to po zrobieniu próbek i wybraniu właściwego czasu naświetlania wywołujesz na czas.
Więc mocniejsza lampa nie jest ci potrzebna .
A do tego może mieć negatywny wpływ na papier.
ju_87
stfn
-#
Kontakt:

Post autor: stfn »

A może kup leda albo świetlówkę kompaktową? Bo z tego co się domyślam, to ograniczenie 15W dotyczy tylko przeciążenia kabli lub stopienia się lampy od środka przez ciepło wydzielane przez żarówki żarowe, a 15W led/świetlówki daje więcej lumenów niż 15 W żarowej. Ja sobie kupiłem trójkolorową lampę Dursta z ograniczeniem do 10W, wsadziłem do środka 8W świetlówkę i na filtrze pomarańczowym papieru mi nie zaświetla, a jest jaśniej. Po prawdzie to używałem jej na razie tylko ze stałokontrastową Fomą, nie wiem jak to pójdzie na multigradach.
tol2di
-#

Post autor: tol2di »

Własnie o tym myślałem, wstawię 15W świetlówkę i będzie dużo jaśniej. Jak tylko skończę ciemnie sprawdzę czy nie naświetla papieru stało-gradacyjnego Fomy.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Jeśli naprawdę czerwona, to Variant Fomy powinien się uchować.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ODPOWIEDZ