Zagadka.

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
J.A.
-#

Zagadka.

Post autor: J.A. »

Skąd taki efekt jak na skanie?
Po lewej czarny pasek, to początek ogonka, który jest prawidłowo czarny. Po prawej to już naświetlona klata. A w środku powinno być bez efektów, a jest naświetlony ogonek. Wygląda to tak, jakby ktoś położył na ten fragment filmu właśnie ogonek i błysnął słabym światłem. Cała reszta filmu jest ok, nie widać smug zadymień itp. atrakcji.
Film to Delta 100, ogonek był wciągnięty całkowicie do kasety. Kaseta nie była uszkodzona. Czy możliwe by to promieniowanie X na lotnisku?
Załączniki
Delta100.png
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
kuzyn353
-#

Post autor: kuzyn353 »

J.A. pisze:Czy możliwe by to promieniowanie X na lotnisku?
Zagadki nie rozwiążę ale chciałbym się dowiedzieć czy to rzeczywiście groźne i czy zabezpieczać jakoś filmy, bo niedługo planuję wyjazd.
stfn
-#
Kontakt:

Post autor: stfn »

Czyli jak gdyby wyszło zdjęcie ogonka na początku filmu? Mam wrażenie, że to nie może być promieniowanie X, bo to wygląda jakby światło padało na kasetkę ze wszystkich stron, żeby równomiernie naświetlić czysty film przez ogonek owinięty wokół kasetki. A chyba w lotniskowych rengtneach źródło promieniowania ma swoje stałe położenie. Ale z drugiej strony, może kaseta była obracana? Tak gdybam. W sumie wygląda to jakby opakowanie kasety było lekko przezroczyste, i światło padające naświetliło cień ogonka na czystym filmie.

A może (to już naprawdę daleko rzucony pomysł) promieniowanie kosmiczne było jakoś wyjątkowo silne kiedy lecialeś samolotem i naświetliło film? Concordy musiały latać niżej jak były silniejsze burze słoneczne żeby zachować bezpieczne limity promieniowania na pasażerach, może tym razem poziom promieniowania był wyższy niż zwykle? Ale to chyba zbyt szalona teoria :oops:
Awatar użytkownika
J.A.
-#

stfn pisze:żeby równomiernie naświetlić czysty film przez ogonek owinięty wokół kasetki.
Film nie był owinięty wokół kasetki. Film był zwinięty i to do tego stopnia ciasno zwinięty, że wyciągarka nie mogła sobie z nim poradzić, co naprawdę nieczęsto się zdarza.
kuzyn353 pisze:Zagadki nie rozwiążę ale chciałbym się dowiedzieć czy to rzeczywiście groźne i czy zabezpieczać jakoś filmy, bo niedługo planuję wyjazd.
No właśnie po to jest zagadka i po to jej rozwiązanie, by można było namacalnie stwierdzić, że to może być groźne.
Niestety to nie ja podróżowałem z tym filmem. Zasada jest taka, że filmy wkłada się do bagażu podręcznego, bo to co idzie do ładowni dostaje takie dawki promieni X, że hej. A teraz to już w ogóle.
Awatar użytkownika
wosk
-#
Kontakt:

Post autor: wosk »

J.A. pisze:Zasada jest taka, że filmy wkłada się do bagażu podręcznego, bo to co idzie do ładowni dostaje takie dawki promieni X, że hej. A teraz to już w ogóle.
Sprawiłem sobie takie coś
Ale wchodzi tylko mały obrazek x4. Odnośnie zagadki - wygląda na to, że narażony na zaświetlenie jest tylko pierwszy i drugi najbardziej zewnętrzny zwój filmu. Głębiej żadnych śladów?
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Żadnych, już pierwsza klatka jest czysta. Ja mam worek, ale jeżeli coś się nie da prześwietlić w bagażu, to zatrzymają bagaż, więc to generalnie kiepski pomysł. Jak masz w bagażu podręcznym, to wyjmiesz i pokażesz.
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

wyjąłem pokazałem i kazali mi odłożyć na tacke do prześwietlenia ( chciałem przemycić w kieszeniach, byc może srebro z filmów zostało wykryte na bramce ) filmom nic sie nie stało na szczęście
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

nie znam się więc napiszę.
ja miałem taką sytuację ze stareńką swiemą (data ważności 1991 r.), która nolens volens leżała ostatnie 20 lat w barku. była to swiema do samodzielnego montażu w ładunkach po 1,7m. starsi Koledzy pamiętają pewnie, film luzem, zawinięty w czarny papier i sreberko. rozbiegówka była w środku, na zewnątrz był języczek do zaczepienia na szpuli. no i zdarzyło się tak, że kilka filmów miało odbitą rozbiegówkę, tak jakby jakieś promieniowanie naświetliło zwinięty film od środka.
przepraszam, że nie na temat. po prostu sobie przypomniałem.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
filozof97
-#

Post autor: filozof97 »

u mnie jest tak na każdym filmie "polypan"(tylko głębiej, do dalszych warstw)- po prostu, podłoże czasem działa jak światłowód- to raz- a dwa- wynika to ze zużycia kasetki- po prostu meszek jest już wyrobiony i nie jest tak szczelne, jak być powinno.
Ryzyko, że wejdzie na klatkę- brak, po prostu trzeba po włożeniu do aparatu robić tak, jak zalecił producent- tj. pstrykać aż licznik pokaże "1" a nie raz przewinąć. Trochę szkoda filmu- zwłaszcza jak się robi na np. delcie- ale mi, fotografując na polypanie to zwisa i powiewa.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Napiszę jeszcze raz.
Nowa Delta 100 w terminie, nie leżakowana, Delty nie mają podłoża z PET, jak rolleje, co ciągną światło do piątej klatki. Poza tym to o czym piszesz, zadymia film równo, a to wygląda tak, jakby było naświetlane przez rozbiegówkę.
Malfas pisze:wyjąłem pokazałem i kazali mi odłożyć na tacke do prześwietlenia
Ale to zupełnie inne promieniowanie, w sensie mocy, niż to którym prześwietla się bagaże do ładowni.
rbit9n pisze:była to swiema do samodzielnego montażu w ładunkach po 1,7m.
Ładunek nocny, w odróżnieniu do dziennego na szpuli, konfekcjonowany podobnie jak film 120 z papierową taśmą ochronną. No i to co piszesz potwierdza efekt, który zaobserwowałem. Zadymienie powstałe od oparów (nie robić mi tu pogaduszek alkoholowych) w barku. Jak wiemy filmów nie należy przechowywać w miejscach nazwijmy to silnie aromatycznych. Wszelkie wyziewy opary itd. zadymiają filmy. Postaram się dowiedzieć coś więcej o historii filmu, to napiszę.
dugi1985
-#

Post autor: dugi1985 »

J.A. pisze:Zadymienie powstałe od oparów (nie robić mi tu pogaduszek alkoholowych) w barku. Jak wiemy filmów nie należy przechowywać w miejscach nazwijmy to silnie aromatycznych. Wszelkie wyziewy opary itd. zadymiają filmy. Postaram się dowiedzieć coś więcej o historii filmu, to napiszę.
Muszę uważać żeby mi filmy od Kiełbasy w lodówce się nie zadymiły :P A sera pleśniowego to już nigdy nie kupię.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Ale to nie żart. Masz do przechowywania dwa miejsca, pachnącą lodówkę, albo pachnący barek. W barku filmy się zadymią szybciej bo jest i pachnąco i ciepło. Reakcje chemiczne, a o nich mówimy, tym szybciej postępują (generalnie) im jest cieplej.
Więc w lodówce na pewno zapach kiełbasy mniej zaszkodzi filmom.
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

Filmów niezamkniętych szczelnie nie powinno się przechowywać w szafkach z płyt wiórowych - formaldehydy i inne świństwa z klejów na pewno im nie posłużą.
Nieraz słyszałem argumenty że negatywy czarno-białe są trwałe bo ktoś znalazł na strychu w walizce negatywy sprzed 50 lat. A swoje trzyma w domu w nowo kupionym biurku z płyty mdf na którym stoi drukarka laserowa i myśli że za 50 lat coś z nich zostanie...
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

J.A. pisze:Zadymienie powstałe od oparów (nie robić mi tu pogaduszek alkoholowych) w barku.
ciekawe masz trunki, skoro ich opary reagują z emulsją :mrgreen: Lepiej tego nie pij. A może to jest radioaktywne? Wiesz, kiedyś pewni państwo kupili na bazarku małego, białego, milusiego pieska dla dziecka, a wyrósł z niego niedźwiedź polarny :-D Na Twoim miejscu zmieniłbym dostawcę tego "trotylu" :mrgreen:
Lux mea lex
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Panowie, wróćmy do początku. Mam info od właściciela, że film przeleciał z nim do Paryża i z powrotem, był jak podejrzewałem w bagażu do ładowni.
Pytanie. Czy to co jest na skanie może powstać od promieniowania X?
technik219u, to rbit9n ma taki barek ;-)
ODPOWIEDZ