Drogie Forumowiczki/cze, mam takie pytania o ww powiększalnik:
- czy tam jest zasilacz 12V/100W (jakiś specjalny?),
- oraz czy tam jest jedna - uniwersalna karetka, czy też może różne w zależności od formatu?
dziękuję i pozdrawiam
powiększalnik LPL C 7700 MX - pytania techniczne
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
powiększalnik LPL C 7700 MX - pytania techniczne
Ostatnio zmieniony 14 lut 2013, 22:44 przez jac123, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja mam C 7700 bez DX (co to oznacza?).
Jest tam zwykłe trafo i zwykłe halogeny, takie jak w opemusach, magnifaxach.
Karetek jest kilka rodzajów. Uniwersalna z szybkami, a potem do każdego formatu osobna, choć różnią się tylko dziurami, to jednak nie ma tak jak w opemsach ramek bezszybkowych, są karetki.
>tu sobie pooglądaj<
Jest tam zwykłe trafo i zwykłe halogeny, takie jak w opemusach, magnifaxach.
Karetek jest kilka rodzajów. Uniwersalna z szybkami, a potem do każdego formatu osobna, choć różnią się tylko dziurami, to jednak nie ma tak jak w opemsach ramek bezszybkowych, są karetki.
>tu sobie pooglądaj<
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
???
Aha, czyli nie muszę kupować oryginalnego trafo (na ebaju w jakiś szalonych cenach), jeno aby V i watty się zgadzały (+ jakaś stabilizacja).
A jest sens kupować różne karetki, czy ta uniwersalna starcza (a ona jest na stałe z szybkami?)?
A przepraszam nie DX tylko MX jest to oznaczenie rodzaju głowicy (dichroic).
http://www.khbphotografix.com/LPL/LPL7700series.htm
A jest sens kupować różne karetki, czy ta uniwersalna starcza (a ona jest na stałe z szybkami?)?
A przepraszam nie DX tylko MX jest to oznaczenie rodzaju głowicy (dichroic).
http://www.khbphotografix.com/LPL/LPL7700series.htm
Ostatnio zmieniony 14 lut 2013, 22:41 przez jac123, łącznie zmieniany 1 raz.
Z wyjątkiem ramek bezszybkowych do małego obrazka, nazywa się to: 35mm GLASSLESS INSERTS FOR UNIVERSAL NEGATIVE CARRIER (widnieją pod powyższym linkiem) i wkłada się do uniwersalnej U-carrier zamiast szybek. Oddzielne karetki do poszczególnych formatów sprawdzają się doskonale, po ich nabyciu schowałem w kąt uniwersalną - wreszcie zakończyłem nierówną walkę z kurzem na szybkach i wieczne ich pucowanieJ.A. pisze:nie ma tak jak w opemsach ramek bezszybkowych, są karetki.

[ Dodano: Czw 14 Lut, 2013 ]
Jeśli jednak zdecydujesz się na uniwersalną, to koniecznie z szybkami antynewtonowskimi - w komplecie mogą być zwykłe, ale można upolować oddzielnie czasem za niewiele Eu