efke ir aura
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
efke ir aura
Byc może ten temat gdzieś już był.Ale krótkie pytanie -jaka jest czułośc efke ir aura przy filtrze do podczerwieni-mój filter to 760nm.W opisie w fotonegatywie jest ,że to około 25 iso ,że ten materiał wymaga mniejszej ilości światła padającego na błonę.W zwykłej efke ir to przy filtrze do podczerwieni czułośc błony to około 2-3 iso.
jacek
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
stosując filtr cokin P007 (Tiffen 89B) i filmy efke IR i efke IR aura, stosowałem ekspozycję jak dla ISO 1, w po zastosowaniu reguły słonecznej szesnastki dawało czas 1s przy przysłonie f/22.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Dzięki rbit9n za odpowiedż.Czyli ta aura niewiele zmienia i zostaje 1 iso.ModusOperandi akurat rollei 400ir mam dobrze opanowanego,ostatnio latem wołałem go w Promicrolu i wyszedł cudnie,gdyż w końcu miałem dużo szczegółów w cieniach.Ja robię na rollei na 3iso i nie jest prześwietlony,w promicrolu 12 iso wychodziło poprawnie bez niedoświetlenia.Ostatnio bardzo pasuje mi para promicrol + delty ,ale to kwestia gustu.
jacek
aura zmienia tyle, że nie ma warstwy przeciwodblaskowej. różnicę między aurą, a rolleiem IR widać na poniższych zdjęciach.
Rollei IR400 @3ASA
tetenal ultrafin plus 1:4 n2
23°C 7'30''
0-1'+4x/1'
eFKe IR820AURA @1ASA
23°C 7'30''
0-1'+4x/1'
widoczna poświata nie ma związku z różnicą naświetlania, a z filmem, a właściwie brakiem warstwy przeciwodblaskowej na aurze. na marginesie, ten rollei IR, też powinien być świecony na 1ASA.

Rollei IR400 @3ASA
23°C 7'30''
0-1'+4x/1'

eFKe IR820AURA @1ASA
23°C 7'30''
0-1'+4x/1'
widoczna poświata nie ma związku z różnicą naświetlania, a z filmem, a właściwie brakiem warstwy przeciwodblaskowej na aurze. na marginesie, ten rollei IR, też powinien być świecony na 1ASA.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt: