LED w powiększalniku

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

radekone
-#
Kontakt:

LED w powiększalniku

Post autor: radekone »

Czy wykorzystywał ktoś żarówki LED w powiększalnikach? To nie jest fanaberia tylko mój Beseler Dichro działa na takie śmieszne halogeny o napięciu 30V (80W) (symbole EKP i ELB), które kupić w Europie jest baardzo ciężko i trzeba sprowadzać ze Stanów, a i tak kosztują od 15 dolców za sztukę (+ przesyłka).
Udało mi się wynależć LED'y o identycznej konstrukcji (MR16, GX5.3), działające w zakresie 10-30V (to też ciekawe), ale oczywiście o niższej mocy, o taka, lub taka. Zakładając że powiększalnikowy stabilizator nie ma dolnego ogranicznika obciążenia (ma na wyjściu max. 80W, a te Ledy to tylko 2-3W), zastanawiam sie, czy światło LED'owe w ogóle nada się do dyfuzora. Teoretycznie, temperatura jest taka sama (3400K), jasność dużo mniejsza (220:900 lumenów), ale to nawet lepiej bo i tak muszę mocno przymykać szkło. Najbardziej chyba chodzi o widmo, bo diody mają dużo więcej niebieskiej składowej (450nm), ale już reszta rozkładu jest podobna.

Czy ktoś oświeci?

[Dodano] W międzyczasie doczytałem, że im więcej niebieskiego tym większy kontrast na papierze. Czyli zdaje się to mieć sens...

LED:
Obrazek

Halogen:
Obrazek
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Przy tej mocy pewnie będziesz naświetlał po 10 min. Ale może się mylę. Za to brak niebieskiego, uniemożliwi praktycznie robienie na papierach MG w zakresie gradacji 4-5 i to już może być spory problem.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
radekone
-#
Kontakt:

J.A. pisze:Przy tej mocy pewnie będziesz naświetlał po 10 min. Ale może się mylę. Za to brak niebieskiego, uniemożliwi praktycznie robienie na papierach MG w zakresie gradacji 4-5 i to już może być spory problem.
Odwrotnie. Diody mają więcej niebieskiego niż halogen, którego używam standardowo, czyli 'dobrze'. Czyli moje wątpliwości w tym aspekcie rozwiane.
Oto co znalazłem: przykład

Jeśli obecnie papier 8x10" naświetlam 10s przy f16/f22 (zależnie od formatu filmu), to może w końcu udałoby mi się zjechać do normalnych przysłon.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

radekone pisze:Odwrotnie. Diody mają więcej niebieskiego niż halogen,
Faktycznie, pomyliłem wykresy.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

radekone: ten wątek to chyba o głowicach z dwoma rodzajami LED a nie jedną żarówką.
Po włożeniu tej żarówki kontrasty przy MG na pewno będą rozjechane, choć trudno ocenić o ile - ten wykres LED'a to na pewno do tego LED'a o którym piszesz? Bo nie wygląda na 3400K. Teoretycznie w razie problemu można by użyć filtra żeby wyciąć nadmiar niebieskiego.
radekone
-#
Kontakt:

Tak, ale chodzi o to, że 'da się' i tu zawarta jest wykładnia jak. Zdaję sobie sprawę, że powiększalnik wymagałby rekalibracji, co jednak przy głowicy kolorowej nie byłoby być może problemem. Na apugu trochę ludzi zaczęło używać led, więc to chyba nie taki karkołomny pomysł. Ale póki co jednak pozostanę przy halogenach sprowadzanych z USA, bo mi ten mój Beseler Dichro bardzo odpowiada, a eksperymentować będę jak już wycofają żarówki całkowicie.

To jest chyba jakieś przykładowe widmo led, te cieplejsze mają więcej żółtego i czerwonego kosztem niebieskiego. Ale można kupić 3400K w tej samej obudowie i tylko podmienić zasilanie.
ODPOWIEDZ