Tetenal Superfix

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

nipen
-#

Tetenal Superfix

Post autor: nipen »

Cześć, mam pytanie: czy Tetenal Superfix wymaga jakiegoś specyficznego przerywacza, czy wystarczy typowa "cytryna" Fomy czy Ilforda?
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

przed moczeniem w T S przerywałem roztworem octu z wodą (2-3%), jak i wodą destylowaną. w sumie nie zauważyłem jakiejś różnicy. inna sprawa, że rozrobiony wywoływacz traktowałem jako jednostrzałowy, lub moczyłem w nim kilka negatywów za jednym posiedzeniem. odstępy między jednym wywoływaniem a kolejnym mam niestety :( zbyt długie, aby trzymać rozcieńczony wywoływacz.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2013, 11:03 przez nord, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Oj tam śmierdzi. Całe życie podkradałem z kuchni mamie, potem żonie i było dobrze. Kwas cytrynowy też nie jest bezwonny, a Tetenal Superfix plus śmierdzi bardziej niż ocet.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
nipen
-#

Pytam, bo gdzieś wyczytałem, że z uwagi na jego neutralny charakter potrzebny jest Indicet stop (chociaż zakładam, że to też marketing).
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Ja wielkiej różnicy nie czuję. Może dla tego, że właśnie zawsze jeżeli już przerywałem, to w occie.

A tak na marginesie. Co dadać do kwaśnego przerywacza, by miał optyczny wskaźnik zużycia?
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

weesee pisze:
nord pisze:lub moczyłem w nim kilka negatywów za jednym posiedzeniem.
ale to jest w dziale o wykonywaniu odbitek, nie śpimy, czytamy
J.A. pisze:Kwas cytrynowy też nie jest bezwonny, a Tetenal Superfix plus śmierdzi bardziej niż ocet.
no ale pomiędzy cytryną a octem jest spora różnica. superfixa dawno używałem, do odbit preferuję wolniejsze prochowe
odbitki też przerywałem najpierw "octem" a obecnie wodą destylowaną, zatem liczy się :-P
nipen
-#

Ja używam Fomy, ta zielenieje ze starości (jak szynka z marketu na drugi dzień).
A przy okazji, jak Tetenal Eukobrom ma się do Ilforda Multigrade jeśli chodzi o efekty?
nipen
-#

W macodirekt napisali, że ma neutralne pH. Ale chodzi o superfix bezwonny (jeśli to jakaś różnica w odczynie).
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Jest Superfix i Superfix plus. Ten drugi na pewno nie jest bezwonny. Więc skoro ten pierwszy jest, to może brak w nim kwasu i jest faktycznie neutralny. Ale nie wiem, bo go nigdy nie używałem.
przerywanie to szybkie zatrzymanie procesu wołania, co nie następuje w wodzie, w której następuje wypłukanie wywoływacza. można, ale upierdliwe, już po jednej odbitce zamiast wody masz mocno rozcieńczony wywoływacz, a jego stężenie rośnie wraz z ilością wypłukanych, nie przerwanych, odbitek.
Nie przeceniałbym tego wzrostu. Z powiększeniem do wody przenosisz bardzo cienką wartstę, która znajduje sie na papierze, oraz minimalne ilości zużytego wzwoływacza, który znajduje się w emulsji. A prawdę powiedziawszy wiele razy po wywoływaczu w kuwecie miałem po prostu wodę. Różnicę widać było po godzinie dawniej normalnej pracy. Dawniej normalna, to po prostu naświetlanie kolejnych kartek i ich obróbka. Teraz normalna to 5-10 powiekszeń na posiedzenie. A róznicę widac było nie na zdjęciu, tylko w kuwecie z wodą, lekko ciemniała.
To szybkie zatrzymanie, także nie jest takie szybkie, bo musi nastąpić wymiana wywoływacza w emulsji, na przerywacz, a to też trwa.
Moim zdaniem przerywanie w procesie pozytywowym ma bardziej znaczenie ochronne dla utrwalacza, niż ten STOP wywoływania.
Ostatnio zmieniony 03 lut 2013, 01:00 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

J.A. pisze:A tak na marginesie. Co dadać do kwaśnego przerywacza, by miał optyczny wskaźnik zużycia?
nie pamiętam dokładnie, albo zieleń bromokrezolową, albo błękit bromotymolowy.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Ale ja pisząc dawniej, miałem na myśli czasy gdy ceraty nie było, był tylko baryt. Nie ma się co licytować.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

J.A. pisze:Ale ja pisząc dawniej, miałem na myśli czasy gdy ceraty nie było, był tylko baryt. Nie ma się co licytować.
ależ licytujcie się Panowie :-) . z pewnością nie tylko ja na tym skorzystam. mam w ciemni paczkę nietykanego barytu, którego nie moczyłem już wieki. z chęcią bym się czegoś mądrego dowiedział. niby taki drobiazg jak przerywacz, a już czegoś się dowiedziałem
ODPOWIEDZ