gdzie i jaki film kupic?

Wszystko o aparatach, akcesoriach, sprzęcie ciemniowym.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
wosk
-#
Kontakt:

Post autor: wosk »

Panowie mimo wszystko mam wrażenie, że ta nasza herbatka nie robi się już bardziej słodka mimo dalszego mieszania :-)
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Post autor: ModusOperandi »

A mnie zawsze zastanawiało i pewnie jeszcze długo będzie zastanawiać - czy jest coś takiego jak prawidłowa ekspozycja?
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Jest.
To taka, która daje taki efekt jaki zamierzyliśmy. Albo inaczej. Na papierze o gradacji normalnej uzyskuje się pożądany obraz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

No to dwie różne koncepcje bo albo "zamierzaliśmy" albo "gradacja normalna" ;-)
Ja bym napisał że prawidłowa ekspozycja to taka która pozwala zarejestrować wszystko potrzebne do dalszej obróbki lub prezentacji (pozytyw czy skan czy rzutnik).

A przy okazji popieram żeby kupować dobre filmy - fotografia i tak nie jest tanim hobby żeby oszczędzać na czym się da.
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

Post autor: figureliusz »

Wybierz jeden przyzwoity film, dedykowany wywoływacz i ucz się.
Ja gnębię trixa i d76 i zmieniać nie zamierzam, dopóki się tego nie nauczę.
nipen
-#

Post autor: nipen »

"...zaczną się marzenia o średnim formacie i potem pójdzie 10 kilo szelestów na sprzęt i chemię - nie wiadomo kiedy." Dobre : ). I, niestety realne ; ). Uzależnia szybciej, niż hera, wysysa podobną kasę, zaczynasz chodzić w amoku totalnie niezrozumiany i odrzucony : ))). I jest nieuleczalne w większości przypadków. Zastanów się.
Awatar użytkownika
ArtMod
-#

Post autor: ArtMod »

Nie ma czegoś takiego jak prawidłowa ekspozycja - zależy jaki efekt się chce osiągnąć. Oczywiście nie mam na myśli czasu naświetlania, tylko efekt. - to do ModusOperandi.

Mnie się podobają fotki, gdzie na przełomie XIX i XX wieku robiono zdjęcia z duchami w tle wykorzystując światłoczułość kliszy.
Sholay
-#

Post autor: Sholay »

Nie znam się, więc się wypowiem.
Otóż mam ten sam dylemat i rozwiązaniem go kupując po dwie rolki Trimaxa, Tmaxa i Ilforda 100 i 400. Kupiłem na alegrze oczywiście.
Jak się skończy Boże Narodzenie i dotrze do mnie obiektyw (na razie mam tylko aparat) to będę trenował na moich kotach. Szczególnie trudnym przeciwnikiem jest Mira - uroczą czarna kotka. Kto ma zwierzaki w tym kolorze, ten wiem, ze polec na polyskliwym, czarnym futrzanych mogą nawet najlepsi :)

Pierwsze rolki oddam do labu, jak przypomnę sobie jak fotografować bez podglądu na LCD i regulacji czułości za pomocą pokrętła, wezmę się za własnoręcznie koreksowanie. Mam nadzieje, ze takie podejście da mi szanse na łatwiejsze namierzenie najslabszego ogniwa.

&
Fikumiku
-#
Kontakt:

Post autor: Fikumiku »

A ja wtrącę trzy grosze:)....

Zanim dojdziecie do ulubionego materiału i tego jedynego i tak wydacie setki złotych na rolki i puszki materiałów:P.

Ja mam taką filozofie, przerabiam w domu dość dużo negatywów różnej maści. Od czasu do czasu kupuję puchę jakiegoś taniego negatywu ostatnio np. Ultrafin Extrime 100 (odziwo negatyw z supper ziarnem, rozpiętością tonalną, tani, ale niestety z dużą ilością wad w emulsji) do eksperymentów, zdjęć na których mi nie specjalnie zależy;).

A do fotografii, do konkretnych celów to Kodak T-MAX i X-tol. Dający powtarzające wyniki materiał o bardzo dobrych właściwościach...

Do takiego rozwiązania doszedłem po 6-7 latach fotografowania...ale wiem:P...młodość" musi wszystkiego spróbować. Powodzenia :P
Maluje bez farb.

http://niewdana.pl/
szable
-#
Kontakt:

Post autor: szable »

T-Maxy 100 i 400 z XTOLEM - świetne połączenie, sam używam zamiennie z Deltami z XTOLEM.
ODPOWIEDZ