Guma

Fotografia alternatywna - Czyli coś innego niż wszyscy ;)

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Odradzam wszelkiego rodzaju farbki w tubkach i kubeczkach, tempery, akwarele itp. Farby te prawie zawsze zawierają "uszlachetniacze" w postaci rozpuszczalnych w wodzie barwników, które wnikają w papier i są trudne lub wręcz niemożliwe do wypłukania. Zawsze pozostawiają ślad. Pigmenty nie rozpuszczają się i nie barwią wody. Możesz nawet robić próbę przydatności: wpuść trochę farby z tuby do szklanki z wodą, dobrze rozmieszaj i pozostaw do odstania. Jeśli na wierzchu ustoi się czysta woda, to pigment nadaje się do gumy, jeśli odstała woda będzie zabarwiona - nie nadaje się.
Lux mea lex
asia_ursus
-#

Post autor: asia_ursus »

Uwaga wypróbowałam gesso akrylowe do klejowania papieru w rozcieńczeniu z wodą.

niestety cały obraz oderwał się i spłynął. Czyli nie nadaje się. Uprzedzam że naświetlałam bardzo długo test w odstępach 5 minutowych i nie było możliwości pomyłki w złych proporcjach dwuchromianu i gumy, gdyż wypróbowałam papier bez klejowania i wyszło bardzo ładnie. ale nadal nie to o co mi chodziło. Dlatego bede szukać innych sposobów klejowania bez używania formaliny.

Kupiłam ałun chromowy. teraz tym zgarbuję żelatynę fotograficzną i spożywczą.
za jakiś czas opiszę efekty.
Fikumiku
-#
Kontakt:

Post autor: Fikumiku »

Do klejowania podłoży wystarczy żelatyna spożywcza:)...nie sensu w fotograficzną inwestować:)...Dr. Otker sprawdza się wsam raz(upsss znowu reklama: P)
Maluje bez farb.

http://niewdana.pl/
asia_ursus
-#

W żelatynę akurat nie inwestowałam. Jakoś tanio udało mi się ją dostać. Minusem jest to, że jest nieco zabrudzona (wygląda jak guma arabska :/ ) i chyba bedę ją musiała przecedzać.
Gdy się skończy, kupię spożywczą.
tol2di
-#

Post autor: tol2di »

A czy wymagane jest klejownie papieru ?
asia_ursus
-#

zależy jaki chce się osiągnac efekt. Ja chcę mieć czysciutkie światła a nie szare więc wolę dodatkowo klejować. nie opracowałam jeszcze własnej techniki. wczoraj męczyłam sie z ałunem, który z żelatyny zrobił mi w słoiczku mega glut! hehehe
no nic zobaczymy co z tego bedzie po naświetleniu.
Awatar użytkownika
technik219
-#

asia_ursus pisze:wczoraj męczyłam sie z ałunem, który z żelatyny zrobił mi w słoiczku mega glut!
No bo najpierw się smaruje papier żelatyną, a dopiero potem garbuje w ałunie, formalinie czy co tam jest do garbowania. Bezpieczniejsza jest formalina.
tol2di pisze:A czy wymagane jest klejownie papieru ?
Nie, jeśli ma się czyste pigmenty "nie wzbogacane" bawrnikami.
Po zakończeniu płukania wskazane jest przepłukać gumę w roztworze siarczynu sodowego, co "wyczyści" światła i w ogóle pozbawi obraz żółtawego zabarwienia od resztek dwuchromianu.
Lux mea lex
asia_ursus
-#

Nie zgodzę się.
Są 2 metody garbowania ałunem. Jeden razem z żelatyną, drugi jako oddzielna kąpiel w roztworze już po naniesieniu żelatyny.
Wypróbowałam pierwszą i teraz już wiem, że jest nieco kłopotliwa.

Dlaczego formalina jest bezpieczniejsza od ałunu?

Jeżeli pigment nawet czysty wniknął w głąb papieru to mu siarczyn sodowy nie pomoże, bo wypłukuje resztki dwuchromianu a nie pigment ze świateł.
Awatar użytkownika
technik219
-#

asia_ursus pisze:Jeżeli pigment nawet czysty wniknął w głąb papieru to mu siarczyn sodowy nie pomoże,
Nie rozumiemy się: pigment tym się różn i od barwnika, że NIE WNIKA w papier. Wnika barwnik. W gumie stosuje się WYŁĄCZNIE pigmenty.
asia_ursus pisze:Dlaczego formalina jest bezpieczniejsza od ałunu?
Bo nawet jak niedokładnie się ją wypłucze, to sama wyparuje, a ałun trzeba koniecznie dobrze wypłukać, bo inaczej będzie garbował gumę.
asia_ursus pisze:Nie zgodzę się.
Najpierw się nie zgadzasz, a potem potwierdzasz. Ot, kobieca przewrotność ;-)
asia_ursus
-#

Z nalazłam w necie rózne sposoby na garbowanie ałunem sposobem drugim.

Napiszcie cobyście zrobili???
1. nałożenie na suchą warstwę żelatyny 5% r-r ałunu chromowego za pomocą ędzla lub gąbki. po wyschnięciu wypłukać
2. zanurzenie całego papieru żelatyną do dołu na 15 min. po czym płukanie jeszcze mokrej odbitki.
3. tak jak w pkt. 2 tyle ze płukanie po wyschnięciu.
Fikumiku
-#
Kontakt:

Post autor: Fikumiku »

Pytanie jak wolisz:)...:P....pędzel jest oszczędniejszy, wychodzi ekonomiczniej...niż zanużenie całego papieru.....zrób tak i tak:)...zobaczysz co ci spasuje bardziej:P
Maluje bez farb.

http://niewdana.pl/
asia_ursus
-#

Wypróbowałam garbowanie pędzlem po 3 warstwach żelatyny roztworem ałunu.
powstały nieregularne fioletowo - zielone smugi. Płukałam to całą noc i niestety nie wypłukał się ten kolor.
Wniosek z tego taki że ten glut w rezultacie wyszedł lepiej niż ten drugi sposób :/

dzisiaj naświetlałam gumę z tym glutowatym ałunem i wyszło nie tak źle :)

Najlepsza okazuje się formalina bo nie pozostawia żadnego zabarwienia. Ale to latem.
tol2di
-#

Post autor: tol2di »

A może pędzel się odbarwił albo dziwnie zareagował z ałunem i powstał taki dziwny kolorek ?
Awatar użytkownika
technik219
-#

asia_ursus pisze:Najlepsza okazuje się formalina bo nie pozostawia żadnego zabarwienia. Ale to latem.
A nie mówiłem?
Lux mea lex
asia_ursus
-#

Mówiłeś. ale ja nie lubie brzydkich zapachów i chciałam znaleźć inną metodę podczas zimy.
ODPOWIEDZ