Koniec Efke?

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

technik219 pisze:Jeśli materiał jest zamrożony w -15/20 stopniach, to praktycznie termin jego przechowywania wydłuża się do kilku dziesięcioleci (jeśli nie będzie rozmrażany w "międzyczasie").
Czytalem kiedys ze promieniowanie kosmiczne ma podobnego rzedu wielkosci wplyw na zadymienie co mimowolnie zachodzace w emullsji reakcje chemiczne... :-( Googlowalem nawet za jakimis wartosciami, ale nic nie znalazlem, raczej tylko ogolne uwagi ze ma wplyw, w profesjonalnych zastosowaniach zauwazalny juz po 6 miesiacach.
renes
-#

Post autor: renes »

technik219 pisze:
Adams pisze: Jeśli materiał jest zamrożony w -15/20 stopniach, to praktycznie termin jego przechowywania wydłuża się do kilku dziesięcioleci (jeśli nie będzie rozmrażany w "międzyczasie"). Oczywiście mowa o materiałach nienaświetlonych.
Kiedyś miałem gdzieś tabelkę zależności okresu przechowywania do temperatury bez utraty właściwości przez materiał. I zdziwiłem się niezmiernie widząc jak zbawienny wpływ na materiały foto wywiera temperatura ujemna.
Pamiętam jakiś materiał Kodaka, który zalecał dla swoich materiałów -16 st.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

przemur pisze:tylko ogolne uwagi ze ma wplyw, w profesjonalnych zastosowaniach zauwazalny juz po 6 miesiacach.
Czym różnią się materiały profesjonalne od amatorskich? Zasadnicza różnica jest taka, że materiały amatorskie w czasie przechowywania "dojrzewają". Mają przez to znacznie dłuższy termin gwarancyjny (przydatności), który można podzielić na trzy etapy: okres początkowy, w którym zaraz po opuszczeniu linii produkcyjnej ich parametry nie są jeszcze w pełni osiągnięte, okres pełnej przydatności i w pełni ustabilizowanych właściwości i okres przed upływem terminu "przydatności", kiedy mogą się już pojawiać pierwsze symptomy starzenia się - wzrost zadymienia, spadek kontrastowości, wzrost ziarnistości itp. Materiały profesjonalne wypuszczane są na rynek w pełni "dojrzałe" w szczytowym punkcie ich optymalnych parametrów. Stąd ich krótszy "termin ważności", bo obejmuje on tylko okres, kiedy ich parametry są najwyższe. W skrajnych przypadkach okres przydatności materiałów "profesjonalnych" może obejmować zaledwie 1/3 okresu analogicznych emulsyjnie materiałów "amatorskich". Stąd te 6 miesięcy. Nie oznacza to wcale, że materiały profesjonalne są jakoś bardziej wrażliwe. Po prostu wymogi stawiane materiałom "profesjonalnym" są bardziej wyśrubowane i np. wzrost zadymienia o 0,02 już je dyskwalifikuje, podczas gdy dla amatora wciąż są w pełni przydatne.
Materiały czarno-białe przechowywałem w zamrażarce przez ponad 10 lat i nie zauważyłem na nich żadnych negatywnych skutków tak długiego okresu przechowywania. Inna rzecz, że inaczej przechowują się materiały niskoczułe, a inaczej wysokoczułe, a jeszcze inaczej materiały do IR. Wynika to jednak bardziej z technologii ich produkcji, niż oddziaływania mocy nadprzyrodzonych.
Lux mea lex
renes
-#

technik219 pisze: Inna rzecz, że inaczej przechowują się materiały niskoczułe, a inaczej wysokoczułe, a jeszcze inaczej materiały do IR. Wynika to jednak bardziej z technologii ich produkcji, niż oddziaływania mocy nadprzyrodzonych.
czyli wysokoczułe szybciej zmieniają swoje właściwości w zamrażarce, a niskoczułe wolniej?
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

renes pisze:
technik219 pisze: Inna rzecz, że inaczej przechowują się materiały niskoczułe, a inaczej wysokoczułe, a jeszcze inaczej materiały do IR. Wynika to jednak bardziej z technologii ich produkcji, niż oddziaływania mocy nadprzyrodzonych.
czyli wysokoczułe szybciej zmieniają swoje właściwości w zamrażarce, a niskoczułe wolniej?
To raczej oczywiste. Obnizenie temperatury spowalnia te procesy, ale nie blokuje ich calkiem. (A na promieniowanie kosmiczne wogole nie ma wplywu).
renes
-#

Ok. A jak na filmy wpływa rozmrażanie i ponowne zamrażanie, co konkretnego i najbardziej się zmienia/pogarsza?
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

renes pisze:Ok. A jak na filmy wpływa rozmrażanie i ponowne zamrażanie, co konkretnego i najbardziej się zmienia/pogarsza?
ZTCMW, pierwsza rzecz to zapewnienie jakiegos szczelnego opakowania - zeby film nie zawilgotnial przy rozmrazaniu. Ale ja zamrazalem/rozmrazalem filmy tylko dwa razy, az mnie zona wygonila z lodowki :-(
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

renes pisze:Pamiętam jakiś materiał Kodaka, który zalecał dla swoich materiałów -16 st.
Na opakowaniach stripów kontrolnych tak jest.
technik219 pisze:Materiały czarno-białe przechowywałem w zamrażarce przez ponad 10 lat i nie
Ja zakitrałem na tak długo Velvię. Jeszcze bez "50" w nazwie. I też po wywołaniu nie miała zauważalnych różnic w stosunku do terminowych Velvii 50.
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2012, 11:47 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Trampek
-#

Post autor: Trampek »

przemur pisze:
technik219 pisze:Jeśli materiał jest zamrożony w -15/20 stopniach, to praktycznie termin jego przechowywania wydłuża się do kilku dziesięcioleci (jeśli nie będzie rozmrażany w "międzyczasie").
.
W ubiegłym roku na rynku pojawił się duży wysyp takiej taniej małoobrazkowej Agfy.
Nie pamiętam już symbolu . To był właśnie materiał wyciągnięty z zamrażarki .
"Producent" sprzedawał go jako nowy z normalną gwarancją . Choc materiał miał ponad 10 lat
tol2di
-#

Post autor: tol2di »

No dobrze ale jak zabezpieczacie je do mrożenia, plastikowy worek szczelnie zamknięty i do zamrażarki ?
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

tol2di pisze:No dobrze ale jak zabezpieczacie je do mrożenia, plastikowy worek szczelnie zamknięty i do zamrażarki ?

na rynku jest taki wybór hermetycznie zamykanych pojemników, że raczej nie powinno być z tym problemów. najważniejsze aby przygotowując hibernacje, robić to w suchym otoczeniu.
renes
-#

przemur pisze:
renes pisze:Ok. A jak na filmy wpływa rozmrażanie i ponowne zamrażanie, co konkretnego i najbardziej się zmienia/pogarsza?
ZTCMW, pierwsza rzecz to zapewnienie jakiegos szczelnego opakowania - zeby film nie zawilgotnial przy rozmrazaniu. Ale ja zamrazalem/rozmrazalem filmy tylko dwa razy, az mnie zona wygonila z lodowki :-(
Ja sam zrobiłem desant na jedną szufladę zamrażarki przenosząc i dopychając znajdujące się tam produkty do pozostałych szuflad. Dostało mi się za to od żony, ale wygonć się już nie dałem :) Czasem jak zauważy że zrobiło się trochę wolnego miejsca od naświetlonych już filmów (czekają na wywołanie w lodówce) próbuje wrzucić coś do mojej szuflady. Tłumaczenia nie na długo sę zdają, bo w sezonie wysypu warzyw zwykle przymierza się do jej przejęcia i wyrzucenia mnie do pojemniejszej lodówki.

Z powodu rozmrożenia się zamrażarki dwa razy zdarzyło mi się zamrażać te same filmy.
Awatar użytkownika
Mirosław
-#
Kontakt:

Post autor: Mirosław »

[quote="technik219"]
Materiały czarno-białe przechowywałem w zamrażarce przez ponad 10 lat i nie zauważyłem na nich żadnych negatywnych skutków tak długiego okresu przechowywania.

Przez 10 lat w zamrażarce? to brzmi jak wyrok sądowy - to przez te 10 lat to trochę prądu poszło ;-)
Uzależniony od fotociemni .
tom_tomek
-#
Kontakt:

Post autor: tom_tomek »

Torebki strunowe nadają się do zamrażania filmów? Mnie wydają się w sam raz. A Wy jak robicie? Tylko nie mówcie, że wkładacie do plastikowych pojemników na żywność... :)
walczi
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

tol2di pisze:No dobrze ale jak zabezpieczacie je do mrożenia, plastikowy worek szczelnie zamknięty i do zamrażarki ?
W zupełności wystarczy oryginalny plastikowy pojemnik. A w przypadku 120 to już w ogóle nie ma problemu. A rozmrażać trzeba przez lodówkę, czyli wyjmujesz wieczorem do lodówki, a rano z lodówki do torby.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ODPOWIEDZ