Rollei Superpan 200 sie nie chce utrwalic...
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
A w przypadku takiego odwracalnego wywoływania rzeczywiście jest wywoływane do całkowitego wywołania, nie tak jak przy zwykłym c-41? Bo się zastanawiałem czy skrócić czas FD czy CD (d-76 - 20 min 40 st, CD - 5 min 39 st), bo wyszło przewołane i z zielonym zafarbem, wyciągnąłem na chłopski rozum że przewołane przez za długie moczenie w FD a zafarb przez zadługie moczenie w CD, chociaż co ja tam samouk mogę wiedzieć...filozof97 pisze:Poza tym, raczej się niedowoła- wywoływanie barwne nie jest przecież "do oporu" czyli tak, jak ja bym to zrobił.
Hm. Wywołanie barwne wynika z rozkładu wywoływacza w miejscach gdzie jest srebro i łączeniu się z komponentami barwnika w emulsji. W odwrotce trzeba wywołać całe obecne srebro, przynajmniej w odwrotce cz-b. I tam, gdzie było srebro, powstanie barwnik. Więc tak na chłopski rozum drugiego wywołania nie da się przedobrzyć. A niedosadzić łatwo, zwłaszcza, że wywoływacz barwny c-41 jest miększy od wywoływacza barwnego E-6. Najlepiej z wywojką do papierów. Ten zielony zafarb można skorygować, naświetlając od podłoża. Wtedy powstanie czerwony od naświetlenia i zielony od wywołania... więc może się zneutralizują?
zrobiłem rolkę rollei cr 200, bez żadnych eksperymentów. no i na razie już nie poeksperymentuję. bardzo mi sie podoba to co ten film daje. spróbuję jeszcze tylko własnoręcznie składanych wywoływaczy do e6 http://www.opie.net/orphy/photo/dr/wkft-e6.html.
a to co mi wyszlo z tego rolleia, takie 'retro':
p.
a to co mi wyszlo z tego rolleia, takie 'retro':

p.