Split grading

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Marcin P
-#

Split grading

Post autor: Marcin P »

Hej. Za niedlugo startuje z zabawa w ciemni i jako ze kompletuje jeszcze sprzet tak sie zastanawiam czy jest w ogole opcja zmiany filtracji podczas wykonywania odbitki jesli uzywa sie filtrow multigrade, a nie glowicy kolorowej.

W gre wchodzi naswietlanie najpierw swaitel na miekkiej filtracji a pozjniej osobno cieni na twarde, czyli filtr trzebaby zmienic raz - jest to wykonalne bez poruszenia powiekszalnika?

(brak polskich znakow w pracy)

Dzieki,
Marcin
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

Post autor: figureliusz »

Bez problemu :) dopóki mi się jeszcze chciało bawić w zmianę filtrów to robiło się to bez poruszenia powiększalnika (przy najmniej przy Opemusie 6)
Ale darowałem sobie dość szybko :)
Marcin P
-#

No wlasnie mam Opemusa 6 i ta szufladka na filtry zdaje sie dosc ciezko wchodzic. Trzeba bedzie sprawdzic po prostu empirycznie czy bedzie ostro czy tez nie.
Raffpsix
-#

Post autor: Raffpsix »

Jeśli mogę swoje dwa grosze wtrącić, nie zaczynaj nauki ciemni pozytywowej od split-gradingu. Zrób najpierw kilka paczek normalnego papieru, a potem split, wyjdzie Ci to na dobre. Mniej zepsutych nerwów i papieru.
Marcin P
-#

Dzieki, zgadzam sie w 100 procentach. Po prostu mysle przyszlosciowo i wiem, ze na pewno w przyszlosci bede chcial sproowac tej techniki. W kazdym razie filtry ilforda juz zakupione :)
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

Post autor: figureliusz »

Rozruszaj tą szufladkę, jak coś skrobie to podpiłuj, wyciągasz delikatnie, opierając drugą dłoń na kolumnie, żeby nie skoczyła i działa.
Awatar użytkownika
Basil
-#

Post autor: Basil »

A ja tam pod Opkiem 6 trzymam filtr pod obiektywem(nawet dorobiłem sobie uchwyt montowany tam gdzie normalnie jest filtr czerwony) i też jest dobrze,oczywiście znajdą się osobniki które powiedzą że to masakryczna metoda i w ogóle(jakość spada dramatycznie,a jak się powiększy milion razy to w ogóle strach się bać takich odbitek itp,itd...)
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
Arnold
-#

Post autor: Arnold »

Filtry podobiektywowe ilforda to są dokładnie te same filtry co wkładane do szufladek, tylko oprawione w uchwyt. Też podkładam czasem pod obiektyw, i nie zauważyłem różnicy, ale mam je w stanie idealnym
Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

Post autor: Minolciarz1979 »

Ja uważam, że zamiast zaczynać od split-grading'u lepiej zastosować preflashing papieru. Znacznie prostszy do zrobienia (właściwie banalny), a daje naprawdę świetne efekty.
ODPOWIEDZ