Szukam czegoś, czym mógłbym sobie poświecić skany kolorowych negatywów.
Dotychczas stosowałem trochę zwykłych żarówek, co skutkowało niepoprawnymi barwami. Podświetlarkę do negatywów kupiłem, która ma 4300K i także występują problemy z kolorami. Czym można by jeszcze świecić aby żądaną temperaturę barwową 5000 K uzyskać?
5000K
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
5000K
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
Re: 5000K
Możesz to przetłumaczyć na polski?ModusOperandi pisze:Szukam czegoś, czym mógłbym sobie poświecić skany kolorowych negatywów.
Referencyjne świetlówki 955 - drogie i trudno dostępne, czasami mozna trafić na ciut gorsze w prawdziwości oddania barw 855.
Myślę że powinieneś miec nie 5000K, a 5500K.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Jeśli tak, to różnica między światłem które ma, a tym które chce mieć, jest żadna. To że nie wychodzi nie wynika ze źródła światła.
Kiedyś na Arcusie skanowałem obraz z powiększalnika halogenem 3400K. Czyli świeciłem powiększalnikiem tak jakbym robił powiększenie i było b.dobrze. Tylko ostrość gówniana.
Kiedyś na Arcusie skanowałem obraz z powiększalnika halogenem 3400K. Czyli świeciłem powiększalnikiem tak jakbym robił powiększenie i było b.dobrze. Tylko ostrość gówniana.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Tak jak Malfas napisał - skaner mam do doopy z kolorem problemy.|
Jeżeli jest tak jak napisał J.A. to oznacza, że najzwyczajniej spaprałem coś w trakcie pomiaru i 'łapania' ekspozycji. Jeżeli zwykła żarówka wystarczy do podświetlenia negatywu i z tego jej światełka uzyskać będę mógł kolory takie, jakie powinny być - biorę się za kolejną rolkę portry i zobaczymy co z tego wyniknie.
PS: Reprodukcję wykonuję szkłem do makro (sigma 105/2.8) - pewnie jak zwykle może mi się wydawać, ale jakość jest całkiem znośna...
Tylko ten problem z kolorem...
Jeżeli jest tak jak napisał J.A. to oznacza, że najzwyczajniej spaprałem coś w trakcie pomiaru i 'łapania' ekspozycji. Jeżeli zwykła żarówka wystarczy do podświetlenia negatywu i z tego jej światełka uzyskać będę mógł kolory takie, jakie powinny być - biorę się za kolejną rolkę portry i zobaczymy co z tego wyniknie.
PS: Reprodukcję wykonuję szkłem do makro (sigma 105/2.8) - pewnie jak zwykle może mi się wydawać, ale jakość jest całkiem znośna...
Tylko ten problem z kolorem...
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
skoro masz cyfre to teraz czy masz powiekszalnik? jesli tak to zepnij to do kupy i bedziesz miał wedle mnie ok
mozesz też zrobic pudełko do łapania światła i lampa błyskowa też wystarczy, tak przynajmniej pisali, ja sam robiłem tak z czarnobiałymi negatywami, kolorem sie nie bawiłem, bo strych klisz nie bede digitalizował, poza tym kiedys nabyłem skaner jak miałem za duzo gotówki i teraz wszystko kurzem zarasta, łącznie z aparatami :P
mozesz też zrobic pudełko do łapania światła i lampa błyskowa też wystarczy, tak przynajmniej pisali, ja sam robiłem tak z czarnobiałymi negatywami, kolorem sie nie bawiłem, bo strych klisz nie bede digitalizował, poza tym kiedys nabyłem skaner jak miałem za duzo gotówki i teraz wszystko kurzem zarasta, łącznie z aparatami :P