Ilford DELTA 3200 - czyli koncertowanie

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

adamko3
-#

Ilford DELTA 3200 - czyli koncertowanie

Post autor: adamko3 »

itam. Już kiedyś robiłem zdjęcia na koncercie filmem Fuji Superia o czułości 1600. Oczywiście ziarno wyszło w niektórych miejscach straszne i niektóre odbitki są nie doświetlone. Ale do tego było dość mocne światło. Teraz mam zamiar zrobić zdjęcia w dość ciemnej sceneri (koncert w ośrodku kultury) i chciałbym coś mocniejszego. Wiem, że niestety tego filmu nie da się wywołać w labie ale czy mogę się dowiedzieć jak bardzo skomplikowy i trudny jest proces wywoływania tego filmu ? Oraz jak sobie on radzi. Uwagi natury technicznej co do naświetlań itp. również mile widziane.
Awatar użytkownika
pasiasty
-#
Kontakt:

Post autor: pasiasty »

Jak to "nie da się wywołać w labie"? Da się w każdym, gdzie wywołują czarno-białe filmy. Ale uwaga na czułość: ten film nie ma ISO 3200, tylko około 1000-1200, jest preznaczony do forsowania, niektórzy go wywołują nawet na 12800. Podobnie T-Max P3200, z tym, że jest jeszcze mniej czuły (800-1000).
msierak
-#

Post autor: msierak »

pasiasty pisze:Jak to "nie da się wywołać w labie"? Da się w każdym, gdzie wywołują czarno-białe filmy.
Takich labów to szukać ze świeczką.
adamko3 pisze:Wiem, że niestety tego filmu nie da się wywołać w labie ale czy mogę się dowiedzieć jak bardzo skomplikowy i trudny jest proces wywoływania tego filmu ?
a wywoływałeś już ręcznie coś? Sprawa jest prosta, tylko potrzebujesz koreksu i chemii i jeżeli nie planujesz więcej wywoływać samemu to się nie opłaca (chemia + koreks to wydatek rzędu 80-150 zł)
a samo wywoływanie jest banalne
Awatar użytkownika
pasiasty
-#
Kontakt:

Post autor: pasiasty »

msierak pisze:
pasiasty pisze:Jak to "nie da się wywołać w labie"? Da się w każdym, gdzie wywołują czarno-białe filmy.
no u mnie są przynajmniej 3 :)
msierak
-#

Post autor: msierak »

pasiasty pisze:
msierak pisze:
no u mnie są przynajmniej 3 :)
Praha to nie Polska, we Wrocławiu jest jeden zakład, nie lab, gdzie pan od chyba 40 lat wywołuje różne materiały. I podejrzewam, że w innych miastach będzie podobnie.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

w Rzeszowie jeden gościu wszystko woła w ilfosolu, a drugi wszystko palcuje. nie wiem który lepszy.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
zaphod
-#
Kontakt:

Post autor: zaphod »

rbit9n pisze:w Rzeszowie jeden gościu wszystko woła w ilfosolu, a drugi wszystko palcuje. nie wiem który lepszy.
Faktycznie ciężki wybór;p Chyba brałbym jednak Ilfosol.
ODPOWIEDZ