Chemia Tetenal - wybielacz+utrwalacz

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Big_Lynx
-#
Kontakt:

Post autor: Big_Lynx »

J.A. pisze:A co powiesz na to?
....
Mówiłem Ci, że przy kompletacji chemii 15-to litrowej (juz jej nie ma w ofercie) BX oznaczony był tym samym kodem. Nie było zestawu 15-to litrowego, jak obecnie 5-cio i 1-dno. Po prostu kupowało się opakowanie FD; CD; BX i stab osobno.
W tych dwóch rodzajach chemii na pewno CD to nie to samo i stab.
tak naprawdę to nie wiem co powiedzieć bowiem nie ma dowodu na to iż bx/fx w C-41 i E-6 to dokładnie te same koncentraty. Na logikę i organoleptykę - tak - to jest to samo.

CD oczywiście musi być inny dla C-41 i E-6 ale, że STAB jest inny dla tych procesów to raczej bym nie wpadł - też wyglądają identycznie. Jedyne co doczytałem to iż w konfekcji 1l i 5l STABy są różne.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Fakt, nie pisałem, że doświadczenie mam ino ze 5-cio litrowymi. W C-41 stab to mała buteleczka 100 ccm, a w E-6 to całe pół litra koncentratu.
A z wybielaczem zrobisz jak chcesz. Ja bym użył zamiennie.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
Big_Lynx
-#
Kontakt:

Post autor: Big_Lynx »

J.A. pisze:W C-41 stab to mała buteleczka 100 ccm, a w E-6 to całe pół litra koncentratu.
a to ciekawe. w konfekcji jednolitrowej w obu zestawach są te same pojemności
msierak
-#

Post autor: msierak »

Atsw. to stabilizator to po prostu roztwór formaliny i jakichś zmiękczaczy, nawilżaczy? Bo mam składników pod dostatkiem i się zastanawiałem czy by samemu nie złożyć.
Stabilizator się nadaje do cz-b czy lepiej nie kombinować?
ODPOWIEDZ