Dobry slajd na podróż
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
co ty ołów się przyda , na wojnę nuklearną
na pudełku od ramek hama są tam wydrukowane różne gadżety, własnie to opakowanie na filmy, gilotynka do cięcia i jakaś folia do przechowywania i coś tam jeszcze, patrzyłem za taki plastikowym opakowaniem na allegro ale nic specjalnego nie znalazłem. normalnie wrzucę je do torby z aparatem i z głowy

Masakra, Jak ktoś to przeczyta to pomyśli jeszcze że to prawda i przestanie filmy ze sobą brać:-). Miałeś szczęście do jakiegoś profi laboranta;-)Borys94 pisze:to może nakleić na pudełkach od filmów napis Materiał światłoczuły barwny, nie prześwietlać ! w po angielsku i po polsku ?
[ Dodano: Czw 08 Mar, 2012 ]
na kontroli tam gdzie prześwietlają w UE nie ma promieniowania,a le ultra dźwięki ze względu na kobiety w ciąży. Gorzej jest w a afryce bo oni wszystko na rentgen biorą. tak ja jak byłem 7 lat temu w tunezji to nie pomyślałem i włożyłem negatywy do głównego bagażu i co? po wywołaniu wszystko było mętne, kolory rodem z orwo, wszystko zazielenione negatyw cały był z czerniały, na szczęście moi rodzice mieli cyfre to wspomnienia jakieś zostały
Zeiss I(N)ikon
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
co do wyboru materiału, to uważam, że sprawa jest jak najbardziej otwarta. skoro autor wątku pyta, należy mieć na uwadze, że nie ma większego doświadczenia ze slajdem. jeśli tak jest, na nic jest pisanie, że jeden slajd ma ładniejsze tonacje a drugi jeszcze inne. dla autora i tak wszystko okaże się po ich wywołaniu i po tym, co mu do gustu przypadnie. zatem czy to będzie fuji, kodak, czy jeszcze dostępna agfa, to nie ma tak naprawdę znaczenia. dobry pomiar światła - to jest ważne.radekone pisze:tylko pamiętaj, żeby wrzucić je do podręcznego, bo w rejestrowanym będzie po nich.Borys94 pisze:kodak elitche chrome 100
natomiast, co do ostrzeżenia o prześwietleniu filmów w bagażu rejestrowanym. niby ostrożności nigdy za wiele. ale nie można pisać, że przewożenie slajdów w ten sposób grozi ich zniszczeniem. kilkakrotnie przewoziłem w ten sposób slajdy i negatywy i nic się nie wydarzyło. było już kilka wątków na ten temat i moja opinia nie jest odosobniona, co ciekawe nikt nie napisał, że jego slajdy zostały zniszczone lub w jakiś sposób "zmienione". dla spokoju warto jednak mieć materiał przy sobie. ani to ciężkie, ani duże, spokój jak wiadomo, rzecz bezcenna.
Nie obraź się, ale to najgłupszy pomysł jaki ostatnio czytałem. Ztatrzymają Cię na pierwszym lotnisku i nigdzie nie polecisz.Borys94 pisze:filtr mam łososiowy, radziecki, a na filmy mam pudełko drewniane wyłożone od wewnątrz 2mm blachą ołowiową, cholerstwo waży ale zabezpiecza
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
po co skrzynka? można kupić torebkę z folią ołowianą, o tu: http://www.afv.pl/index.php?S=wysz.php&SZUKAJ=3492 ale czy jest sens? jak piszą Koledzy i tak trzeba będzie wyjąc i pokazać co się trzyma w torebce.
a ze skrzynką to na statek, służbowo.
a ze skrzynką to na statek, służbowo.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Ilość promieniowania na 10km, którą wchłania się przez kilka godzin podróży, przewyższa promieniowanie emitowane przez prześwietlarkę do bagażu podręcznego.
Wywołaj sobie film: https://sites.google.com/site/negfix8pl/film
Ja również przewoziłem w podręcznym z wieloma przesiadkami (czyli kolejnymi kontrolami) i nie było po wywołaniu kłopotów.nord pisze:kilkakrotnie przewoziłem w ten sposób slajdy i negatywy i nic się nie wydarzyło. było już kilka wątków na ten temat i moja opinia nie jest odosobniona, co ciekawe nikt nie napisał, że jego slajdy zostały zniszczone lub w jakiś sposób "zmienione". dla spokoju warto jednak mieć materiał przy sobie. ani to ciężkie, ani duże, spokój jak wiadomo, rzecz bezcenna.radekone pisze:tylko pamiętaj, żeby wrzucić je do podręcznego, bo w rejestrowanym będzie po nich.Borys94 pisze:kodak elitche chrome 100
Przy kontrolach pokazywałem filmy w plastikowym woreczku (bez pudełek) i prosiłem o nieprześwietlanie. Czasami działało.
Co do Elitechrome - też bym rozważał ten materiał.